inr.gr


Ελληνική Βιομηχανία

Δείκτες PMI-ΙΟΒΕ: Τάσεις επιδείνωσης τον Νοέμβριο 2015Επιδείνωση των λειτουργικών συνθηκών, παρά τη βελτίωση του σχετικού δείκτη, αντιμετώπισαν οι ελληνικές μεταποιητικές βιομηχανίες τον Νοέμβριο του 2015, σύμφωνα με την έρευνα της Markit, που καταρτίζει τον δείκτη PMI. Το ΙΟΒΕ, από την πλευρά του, από τη δική του έρευνα ανέδειξε κάµψη της απαισιοδοξίας και λιγότερο αρνητικές εκτιµήσεις παραγγελιών και τρέχουσας ζήτησης, αλλά ο σχετικός δείκτης των επιχειρηµατικών προσδοκιών στη βιοµηχανία, αν και ανέκαμψε, ήταν χαμηλότερος από τον αντίστοιχο του Νοεμβρίου του 2014 κατά 14,4%.

Σύμφωνα με τη Markit, που καταρτίζει τον δείκτη PMI, τον Νοέμβριο καταγράφηκε μικρή πτώση της παραγωγής, εξαιτίας μειωμένης ζήτησης τόσο από την εγχώρια αγορά όσο και από τις αγορές του εξωτερικού.

Επίσης, τα επίπεδα απασχόλησης υποχώρησαν ελαφρώς, λόγω της μείωσης των αδιεκπεραίωτων εργασιών. Τα επίπεδα αποθεμάτων υποχώρησαν περαιτέρω, καθώς εξασθένησε η αγοραστική δραστηριότητα των εταιρειών.

Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (PMI®) έκλεισε στις 48,1 μονάδες τον Νοέμβριο, σημειώνοντας άνοδο από τις 47,3 μονάδες του Οκτωβρίου.

Η πρόσφατη τιμή ήταν η υψηλότερη που έχει καταγραφεί σε διάστημα επτά μηνών, υποδεικνύοντας ωστόσο επιδείνωση των λειτουργικών συνθηκών των Ελλήνων παραγωγών αγαθών.

Η παραγωγή υποχώρησε περαιτέρω τον Νοέμβριο. Ωστόσο, ο ρυθμός συρρίκνωσης ήταν μικρός. Μέλη του πάνελ συνέδεσαν τη μείωση της παραγωγής με την έλλειψη ζήτησης στην εγχώρια οικονομία. Τα στοιχεία του Νοεμβρίου υπέδειξαν περαιτέρω υποχώρηση των εισερχόμενων νέων παραγγελιών που έλαβαν οι Έλληνες κατασκευαστές. Η πρόσφατη μείωση εξακολουθεί την τάση υποχώρησης που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2014. Επίσης, καταγράφηκε μείωση των νέων εργασιών από το εξωτερικό. Ο ρυθμός με τον οποίο συρρικνώθηκαν οι νέες παραγγελίες εξαγωγών ήταν δριμύς και επιταχύνθηκε σε σύγκριση με τον Οκτώβριο.

Οι όγκοι των ανεκτέλεστων εργασιών στα εργοστάσια των Ελλήνων κατασκευαστών περιορίστηκαν και πάλι τον Νοέμβριο, υποδεικνύοντας συνεχιζόμενη ύπαρξη αναξιοποίητου παραγωγικού δυναμικού στον τομέα.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτα στοιχεία, η μείωση των αδιεκπεραίωτων εργασιών ήταν αποτέλεσμα των περιορισμένων νέων παραγγελιών. Καθώς οι εργασίες σε εκκρεμότητα μειώνονται, οι εταιρείες του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα εξακολούθησαν να μειώνουν τις θέσεις εργασίας.

Επιπλέον, τα επίπεδα απασχόλησης υποχώρησαν για όγδοο συνεχή μήνα. Εν τω μεταξύ, οι μέσοι χρόνοι παράδοσης προμηθειών που αντιμετώπισαν οι εταιρείες του μεταποιητικού τομέα επιμηκύνθηκαν περαιτέρω κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου. Οι ερωτηθέντες στην έρευνα συνέδεσαν την επιδείνωση της απόδοσης των προμηθευτών με τον συνδυασμό των ελέγχων κεφαλαίων και των δυσκολιών στην πραγματοποίηση εισαγωγών.

Τα τελευταία στοιχεία της έρευνας υπέδειξαν αύξηση της μέσης επιβάρυνσης κόστους που αντιμετώπισαν οι Έλληνες κατασκευαστές τον Νοέμβριο. Οι τιμές εισροών αυξάνονται κάθε περίοδο της έρευνας, αρχής γενομένης από τον Φεβρουάριο. Παρά το υψηλότερο κόστος αγορών, οι εταιρείες του μεταποιητικού τομέα μείωσαν τις μέσες τιμές πώλησης και πάλι τον Νοέμβριο.

Οι Έλληνες παραγωγοί βιομηχανικών αγαθών υπέδειξαν περιορισμένη αγοραστική δραστηριότητα τον Νοέμβριο. Κατά συνέπεια, τα αποθέματα αγορών μειώθηκαν περαιτέρω. Τα αποθέματα εισροών υποχωρούν κάθε μήνα από τον Αύγουστο του 2008.

Τέλος, οι εταιρείες παρέμειναν επιφυλακτικές σχετικά με τα επίπεδα αποθεμάτων, καθώς τα αποθέματα ετοίμων προϊόντων κατέγραψαν περαιτέρω υποχώρηση.


ΙΟΒΕ: Κάμψη απαισιοδοξίας

Μικρή κάµψη απαισιοδοξίας και λιγότερο αρνητικές εκτιµήσεις παραγγελιών και τρέχουσας ζήτησης, ανέδειξε η έρευνα του ΙΟΒΕ. Για τρίτο διαδοχικό µήνα, ο δείκτης επιχειρηµατικών προσδοκιών στη βιοµηχανία ανέκαμψε τον Νοέµβριο και διαµορφώθηκε στις 83 (από 81,2) µονάδες, χαµηλότερα όµως έναντι της αντίστοιχης περυσινής του επίδοσης (96,9 µονάδες).

Από τις βασικές µεταβλητές του δείκτη, οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς µήνες παρέμειναν στα ίδια επίπεδα, ενώ το ισοζύγιο µε τις εκτιµήσεις για τα αποθέµατα κλιµακώθηκε ελαφρώς και οι έντονα αρνητικές εκτιµήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση βελτιώθηκαν. Αναλυτικά, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ:

  • Σε επίπεδο παραγγελιών και τρέχουσας ζήτησης, ο αρνητικός δείκτης αµβλύνθηκε τον Νοέµβριο σε σχέση µε τον Οκτώβριο κατά 8 µονάδες, στις -33, µε το 41% (από 46%) των επιχειρήσεων πλέον να δηλώνουν χαµηλές για την εποχή παραγγελίες και µόλις το 8% να αναφέρει το αντίθετο.

  • Ως προς τις προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής τους προσεχείς 3-4 µήνες, το σχετικό ισοζύγιο παρέμεινε στη -1 µονάδα για τρίτο κατά σειρά µήνα, µε το 22% των επιχειρήσεων να προβλέπει εκ νέου ανάκαµψη της παραγωγής το επόµενο τρίµηνο και το 21% µείωσή της.

  • Σε όρους αποθεµάτων έτοιµων προϊόντων, το σχετικό ισοζύγιο αυξήθηκε ήπια, κατά 3 µονάδες, στις +13, µε το ? των επιχειρήσεων και πάλι να αναφέρει υψηλά για την εποχή αποθέµατα και το 11% (από 15%) να δηλώνει, αντιθέτως, χαµηλά αποθέµατα.

  • Στους δείκτες εξαγωγικής δραστηριότητας, καταγράφηκε πτωτική τάση τον Νοέµβριο, σε σχέση µε τον Οκτώβριο, ως προς τις προβλέψεις για τις εξαγωγές τους προσεχείς µήνες (+6 από +12 µονάδες), ενώ, αντίθετα, στις εκτιµήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση εξωτερικού (-17 από - 26 µονάδες ο δείκτης) και στις τρέχουσες εκτιµήσεις για τις εξαγωγές το τελευταίο τρίµηνο (+8 από +5 µονάδες το ισοζύγιο), οι σχετικοί δείκτες κέρδισαν έδαφος.

  • Το ισοζύγιο που αφορά τις προβλέψεις για τις πωλήσεις τους προσεχείς µήνες κινήθηκε ελαφρώς ανοδικά και διαµορφώθηκε στις +4 (από +1) µονάδες, µε το 23% των επιχειρήσεων να αναµένει εκ νέου µείωση πωλήσεων το επόµενο διάστηµα και το 27% (από 25%) αύξησή τους. Κατ' αντιστοιχία, οι εξελίξεις στις τρέχουσες πωλήσεις υποδηλώνουν επίσης βελτίωση, αλλά µεγαλύτερη, µε τον αρνητικό δείκτη εκτιµήσεων να κινείται στις -4 (από -22) µονάδες.

  • Οι µήνες εξασφαλισµένης παραγωγής παρέμειναν σχεδόν στο ίδιο επίπεδο τον Νοέµβριο, σε σχέση µε τον Οκτώβριο, στους 3,4 (από 3,8), ενώ το ποσοστό χρησιµοποίησης εργοστασιακού δυναµικού κυµάνθηκε στο 64,8% (από 64,2%).

  • Ο αρνητικός δείκτης προβλέψεων για την απασχόληση αµβλύνθηκε τον Νοέµβριο, φθάνοντας στις -13 (από -20) µονάδες, µε το 19% (από 26%) των επιχειρήσεων να προβλέπει πτώση της απασχόλησης εντός του προσεχούς τριµήνου και εκ νέου ένα 7% άνοδο.

  • Το ισοζύγιο στις προβλέψεις για τις µεταβολές των τιµών έχασε άλλες 2 µονάδες τον Νοέµβριο, φθάνοντας στις -12, µε το 80% (από 86%) των επιχειρήσεων να προβλέπει σταθερότητα τιµών το επόµενο τρίµηνο και το 16% (από 12%) άνοδο.

Σε επίπεδο βασικών τοµέων, οι µεταβολές ήταν µεικτές. Αναλυτικά:

Ο δείκτης επιχειρηµατικών προσδοκιών στα καταναλωτικά αγαθά αυξήθηκε τον Νοέµβριο, σε σύγκριση µε τον Οκτώβριο, στις 84,9 (από 81,1) µονάδες. Το ισοζύγιο παραγγελιών και εγχώριας ζήτησης µεταβλήθηκε ελαφρώς, από τις -34 στις -30 µονάδες, ενώ στις προβλέψεις για την παραγωγή, ο δείκτης ήταν θετικός, µε το ισοζύγιο των αποθεµάτων να παραµένει αµετάβλητο για τρίτο διαδοχικό µήνα, στις +14 µονάδες. Εξάλλου, όλες οι εξαγωγικές µεταβλητές βελτιώθηκαν, όπως συνέβη και µε τις προβλέψεις για την απασχόληση, µε το σχετικό ισοζύγιο να διαµορφώνεται στις -4 (από -21) µονάδες. Οι αποπληθωριστικές προβλέψεις για τις τιµές διευρύνθηκαν ελαφρώς, µε τον σχετικό δείκτη να κινείται στις -12 (από -9) µονάδες.

Ο δείκτης επιχειρηµατικών προσδοκιών στα κεφαλαιουχικά αγαθά επιδεινώθηκε τον Νοέµβριο, κινούµενος στις 78,9 (από 89,7) µονάδες. Το ισοζύγιο των προβλέψεων για την παραγωγή κινήθηκε στις -13 (από +11) µονάδες, µε τον αρνητικό δείκτη των εκτιµήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση να χάνει άλλες 5 µονάδες (στις -47) και τον αντίστοιχο στις εκτιµήσεις για τα αποθέµατα να ισοσκελίζεται (από -4 µονάδες). Έντονα πτωτικές ήταν οι τάσεις σε όλους τους δείκτες για τις εξαγωγικές προοπτικές, όπως συνέβη, σε µικρότερο όµως βαθµό, στις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσµη εξέλιξη της απασχόλησης (-19 από -10 µονάδες το σχετικό ισοζύγιο). Στις τιµές, ο σχετικός δείκτης υποχώρησε στις -15 (από -2) µονάδες, µε το 74% των επιχειρήσεων να µην αναµένουν µεταβολή το επόµενο χρονικό διάστηµα.

Ανοδικά κινήθηκε ο δείκτης επιχειρηµατικών προσδοκιών στα ενδιάµεσα αγαθά, φθάνοντας στις 82,5 (από 78,5) µονάδες. Το ισοζύγιο των προβλέψεων για τη βραχυπρόθεσµη εξέλιξη της παραγωγής παρέμεινε στις -6 µονάδες, ενώ ως προς το ύψος των εκτιµηµένων αποθεµάτων ο σχετικός δείκτης έφθασε τις +14 (από +11) µονάδες. Το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιµήσεων για τις τρέχουσες παραγγελίες και τη ζήτηση βελτιώθηκε (-32 από -47 µον.), µε το 44% των ερωτηθέντων να δηλώνουν µειωµένες τρέχουσες παραγγελίες, ενώ από τα υπόλοιπα στοιχεία δραστηριότητας, µικτές ήταν οι τάσεις στους εξαγωγικούς δείκτες, µε τις επιχειρήσεις να προοιωνίζονται µειωµένες εξαγωγές το προσεχές χρονικό διάστηµα. Στην απασχόληση του κλάδου, ο αρνητικός δείκτης παρέμεινε στις -21 µονάδες, µε το ισοζύγιο των τιµών να κινείται στις -11 (από -14) µονάδες και το 78% (από 81%) των επιχειρήσεων να προβλέπει βραχυπρόθεσµα σταθερότητα.

www.inr.gr, 1 Δεκεμβρίου 2015ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ                ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ                RSS