inr.gr


Ελληνική Βιομηχανία

Βελτιωμένη η λειτουργική αποδοτικότητα της ζυθοποιίας ΕΖΑ το 2015Με «όπλα» τέσσερις εγχωρίως παραγόμενες ελληνικές μπίρες, δικής της έμπνευσης, αλλά και διεθνώς γνωστά εισαγόμενα σήματα, η ΕΖΑ Πρότυπος Ελληνική Ζυθοποιία, αμιγώς ελληνική εταιρεία η οποία αναπτύσσει δικά της σήματα ζύθου και σχεδιάζει να επεκταθεί στην αγορά των αναψυκτικών, βελτίωσε περαιτέρω, κατά το 2015, τη θέση της στην αγορά και τη λειτουργική της αποδοτικότητα.

Η μητρική εταιρεία το 2015 κατέγραψε πωλήσεις ύψους 13,45 εκατ. ευρώ, που είναι κατά 1,1% χαμηλότερες από εκείνες του έτους 2014, ενώ η συνολική εγχώρια παραγωγή ζύθου παρουσίασε πολύ μεγαλύτερη μείωση.

Οι πωλήσεις της απέδωσαν αυξημένα κατά 4,9% μεικτά κέρδη και αυξημένα κατά 61,1% κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), ύψους 1,8 εκατ. ευρώ.

Μολονότι το τελικό αποτέλεσμα της χρήσης μετά την πρόβλεψη για φόρους ήταν αρνητικό (-0,2 εκατ. ευρώ), πρόεκυψαν κέρδη προ φόρων 0,2 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών προ φόρων 0,4 εκατ. ευρώ το 2014. Τα προ αποσβέσεων και φόρων κέρδη της ήταν ύψους 1 εκατ. ευρώ. Οι αποσβέσεις και οι χρεωστικοί τόκοι και συναφή έξοδα απορρόφησαν 1,6 εκατ. ευρώ. Τα αποτελέσματα επιβαρύνθηκαν, εξάλλου, με ζημιά 0,5 εκατ. ευρώ από την εκποίηση ενσώματων παγίων.

Η εταιρεία ολοκλήρωσε κατά το 2015 επένδυση ύψους 5 εκατ. ευρώ, για την εγκατάσταση νέας γραμμής συσκευασίας των προϊόντων της. Το σύνολο των παγίων της σημείωσε αύξηση κατά 23,8%

Σε ενοποιημένη βάση, από κοινού με τη θυγατρική της Crystal Beverages, η ΕΖΑ το 2015 κατέγραψε πωλήσεις ύψους 16,2 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 2,9%. Τα κέρδη της προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), ύψους 0,8 εκατ. ευρώ, μειώθηκαν κατά 11,5%. Το τελικό αποτέλεσμα της χρήσης ήταν ζημιές 1 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 0,5 εκατ. ευρώ το 2014. Για δεύτερο συνεχόμενο έτος τα αποτελέσματα επιβαρύνθηκαν με υψηλά έξοδα προώθησης των πωλήσεων, που οδήγησαν, προφανώς, σε διεύρυνση του μεριδίου της εταιρείας στην αγορά.

Εναντι δανείων, στις 31.12.2015 επί των ακινήτων της επιχείρησης υπήρχαν εγγεγραμμένα εμπράγματα βάρη συνολικής αξίας 8,8 εκατ. ευρώ, υπέρ πιστωτικών ιδρυμάτων.

Η εταιρεία το 2014 είχε προχωρήσει σε αναχρηματοδότηση υφιστάμενου βραχυπρόθεσμου δανεισμού 5,6 εκατ. ευρώ, με παράλληλη έκδοση κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου συνολικού ποσού 6,7 εκατ. ευρώ, διάρκειας οκτώ ετών, βελτιώνοντας σημαντικά το κεφάλαιο κίνησης.

Η επιχείρηση δημιουργήθηκε το 1989 ως ομώνυμη θυγατρική γερμανικού ομίλου, του οποίου η μπίρα κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το 1980, υπό καθεστώς παραχώρησης σήματος. Tο 1988 η γερμανική μητρική εταιρεία ανέλαβε η ίδια την ανάπτυξη του σήματός της στην Ελλάδα και έναν χρόνο αργότερα απέκτησε εργοστάσιο στην Αταλάντη Φθιώτιδας. Ακολούθησε η ανασυγκρότηση της ελληνικής εταιρείας και η μετονομασία της σε Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης (ΕΖΑ).

Το 1998 πραγματοποιήθηκε η υπό μορφή management buy-out εξαγορά των μετοχών που ανήκαν στη γερμανική εταιρεία (ολοκληρώθηκε το 2003), με αποτέλεσμα την πλήρη ελληνοποίηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της.

Με στόχο τη χρηματοδότηση της αναπτυξιακής της στρατηγικής, η ΕΖΑ το 2013 προχώρησε σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, μέσω της οποίας απέκτησε μερίδιο 33,9%, ως στρατηγικός επενδυτής, η επενδυτική εταιρεία Damma Holding. Με την αύξηση κεφαλαίου η επιχείρηση σηματοδότησε τη δέσμευσή της στην υλοποίηση φιλόδοξης, αλλά και «ρεαλιστικής στρατηγικής ανάπτυξης», με βασικό όραμα τη συγκέντρωση ελληνικών brand names από τον ευρύτερο κλάδο του ζύθου, των αναψυκτικών και του εμφιαλωμένου νερού σε κοινό μετοχικό σχήμα, με στόχο τη διακριτή παρουσία του στην ελληνική αγορά και σε αγορές του εξωτερικού.

Η ΕΖΑ διαθέτει σύγχρονο εργοστάσιο ζύθου με υψηλό παραγωγικό δυναμικό και απασχολεί περισσότερους από 100 ειδικευμένους εργαζόμενους στην ομώνυμη πόλη της Φθιώτιδας. Η μονάδα της Αταλάντης βρίσκεται στο κέντρο της χώρας και λειτουργεί σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον, χρησιμοποιώντας για την παραγωγή μπίρας το εξαιρετικής ποιότητας και σύστασης αρτεσιανό νερό του Παρνασσού.

Παράγει προϊόντα ζύθου ανώτατης ποιότητας, χρησιμοποιώντας ως πρώτες ύλες επιλεγμένες ποικιλίες καλοκαιρινών εξάκλωνων κριθαριών τύπου Scarlet και Prestige και αρωματικό λυκίσκο Hallertau Βαυαρίας και Saaz Βοημίας.

Εφαρμόζει επιτυχώς, υιοθετώντας προηγμένη τεχνολογία, ολοκληρωμένο σύστημα κανόνων και ελέγχου διαδικασιών παραγωγής και περιβαλλοντικής φροντίδας, συμμορφούμενη με τα πρότυπα ELOT EN ISO 22000:2005 για την παρασκευή μπίρας.

Στο εργοστάσιό της παράγει τη μπίρα ζ Hellenic Pilsener Beer, την Pils Hellas, τη Blue Island και τη Berlin premium lager. Παράλληλα, έχει αναπτύξει την εμπορία διεθνώς αναγνωρισμένων σημάτων, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται οι μπίρες Krombacher και Gulden Draak.

Η ΕΖΑ θεωρείται πρωτοπόρος στη βαρελίσια μπίρα για μπιραρίες, εστιατόρια πολυτελείας και pub. Η εταιρεία έχει καταστεί ιδιαίτερα ανταγωνιστική στη συγκεκριμένη συσκευασία, επενδύοντας στον απαραίτητο ειδικό εξοπλισμό, τον οποίο παραχωρεί στα καταστήματα λιανικής με χρησιδάνειο. Συνεργάζεται επιτυχώς με περισσότερα από 2.500 τελικά σημεία πώλησης (ξενοδοχεία, εστιατόρια, cafe).

Στις 31.12.2015 η ΕΖΑ και η θυγατρική της απασχολούσαν 92 εργαζομένους έναντι 81 στις 31.12.2014 (+13,6%) και 68 στις 31.12.2013 (+35,3%).

Δείτε τον ισολογισμό της εταιρείας στα Οικονομικά Στοιχεία του site.

www.inr.gr, 1 Ιουλίου 2016ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ                ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ                RSS