inr.gr


Ελληνική Βιομηχανία

PMI - ΙΟΒΕ: Εξασθένηση της ύφεσης στην ελληνική μεταποίηση τον ΔεκέμβριοΕξασθένηση εμφάνισε τον Δεκέμβριο του 2016 η ύφεση στον ελληνικό μεταποιητικό κλάδο, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών IHS Markit, καθώς ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ (υπευθύνων προμηθειών) ενισχύθηκε στις 49,3 μονάδες έναντι 48,3 μονάδων τον Νοέμβριο.

Η επίδοση του Δεκεμβρίου ήταν η υψηλότερη των τελευταίων τεσσάρων μηνών, παρά το γεγονός ότι -όπως επισημαίνει η «Ναυτεμπορική» στη σχετική παρουσίαση των στοιχείων της έρευνας- παρέμεινε κάτω του τεχνικού ορίου των 50 μονάδων, το οποίο υποδηλώνει ανάπτυξη του τομέα.

Σύμφωνα με τη Markit, η αύξηση του δείκτη PMI οφείλεται κυρίως στην ασθενέστερη συρρίκνωση της παραγωγής, ενώ, αντίθετα, η υποχώρηση σε όρους όγκου ήταν αποτέλεσμα της περαιτέρω σταθερής μείωσης των αποθεμάτων ετοίμων προϊόντων.

Οι παραγωγοί αγαθών κατέγραψαν, επίσης, μείωση των νέων παραγγελιών, καθώς η ασθενέστερη ζήτηση και η αστάθεια που επικρατεί στον ελληνικό χρηματοοικονομικό τομέα συνέτειναν στην υποχώρηση.

Τα τελευταία αυτά στοιχεία της Markit υπέδειξαν περαιτέρω πτώση των επιπέδων ανεκτέλεστων εργασιών. Ο όγκος αδιεκπεραίωτων εργασιών εμφανίζεται μειωμένος κάθε μήνα από τον Ιούλιο του 2008. Καθώς οι εταιρείες κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν μικρότερο φόρτο εργασίας, μείωσαν τον αριθμό των εργαζομένων τους, για πρώτη φορά σε διάστημα επτά μηνών.

Οι βιομήχανοι, παράλληλα, κατέγραψαν σημαντική αύξηση της μέσης επιβάρυνσης κόστους, γεγονός που οι εταιρείες συνέδεσαν, κατά κύριο λόγο, με τις υψηλότερες τιμές του χάλυβα, του ψευδαργύρου και των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Κατόπιν αυτού, οι βιομηχανικές εταιρείες αύξησαν τις τιμές πώλησης των προϊόντων τους για πρώτη φορά σε διάστημα 70 μηνών. Παρότι οι μέσες τιμές χρέωσης αυξήθηκαν με ελαφρύ ρυθμό, η αύξηση ήταν η δριμύτερη που έχει καταγραφεί από τον Σεπτέμβριο του 2008.

Συγχρόνως, η αγοραστική δραστηριότητα σταθεροποιήθηκε, δίνοντας τέλος σε μια περίοδο επτά μηνών συνεχούς μείωσης. Ωστόσο, οι εταιρείες εξακολούθησαν να καταγράφουν μείωση των αποθεμάτων αγορών, λόγω της σύνδεσης της περιορισμένης αγοραστικής δραστηριότητας με την έλλειψη ρευστότητας.

Τέλος, οι χρόνοι παράδοσης προμηθειών επιμηκύνθηκαν με τον δριμύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο.

«Το 2016 ήταν συνολικά έτος μεγάλων προκλήσεων για την ελληνική μεταποίηση, η οποία εξακολουθεί να απέχει αρκετά από την πραγματική ανάρρωση. Οι βιομηχανίες ελπίζουν ότι το νέο έτος θα φέρει ανάπτυξη, αλλά έως ότου ανακάμψει ουσιαστικά η κατανάλωση οι πιθανότητες παραμένουν περιορισμένες», ανέφερε ο οικονομολόγος της IHS Markit Σάμιουελ Αγκας.

Σύμφωνα με την IHS Markit, η μεταποιητική δραστηριότητα στην υπόλοιπη Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο του 2016 αναπτύχθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων πεντέμιση ετών.

ΙΟΒΕ: Ελαφρώς βελτιωμένες οι επιχειρηματικές προσδοκίες, κυρίως λόγω αποκλιμάκωσης αποθεμάτων

Ο δείκτης των επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία, που καταρτίζει το ΙΟΒΕ, βελτιώθηκε ελαφρώς τον τελευταίο μήνα του 2016 στις 90,1 (από 89,2) μονάδες, υψηλότερα πάντως έναντι της αντίστοιχης περυσινής του επίδοσης (84,6 μονάδες).

Από τις βασικές μεταβλητές του δείκτη, οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες εξασθένησαν, το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα αποκλιμακώθηκε, ενώ οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση παρέμειναν σχεδόν στα ίδια επίπεδα.

Αναλυτικά:

  • Σε επίπεδο παραγγελιών και τρέχουσας ζήτησης ο αρνητικός δείκτης παρέμεινε στα ίδια σχεδόν επίπεδα τον Δεκέμβριο, στις -20 μονάδες, με το 27% των επιχειρήσεων να δηλώνουν εκ νέου χαμηλές για την εποχή παραγγελίες και μόλις το 7% να αναφέρει το αντίθετο.

  • Στις προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής τους προσεχείς 3-4 μήνες το σχετικό ισοζύγιο περιορίστηκε κατά 5 μονάδες, στις +3, με το 20% πλέον (από 26%) των επιχειρήσεων να προβλέπει ανάκαμψη παραγωγής το επόμενο τρίμηνο και ένα 18% να αναμένει μείωσή της.

  • Σε όρους αποθεμάτων έτοιμων προϊόντων το σχετικό ισοζύγιο υποχώρησε από τις +16 στις +7 μονάδες, καθώς σημειώθηκε σημαντική ρευστοποίηση, με το 14% (από 22%) των επιχειρήσεων να αναφέρει υψηλά για την εποχή αποθέματα και 7% να δηλώνει το αντίθετο.

  • Στους δείκτες εξαγωγικής δραστηριότητας καταγράφηκαν τον Δεκέμβριο ελαφρώς ανοδικές τάσεις: οι θετικές τρέχουσες εκτιμήσεις για εξαγωγές το τελευταίο τρίμηνο ενισχύθηκαν, από τις +7 στις +10 μονάδες, όπως και οι προβλέψεις για εξαγωγές τους προσεχείς μήνες, όπου ο σχετικός δείκτης κινήθηκε στις +8 (από +5) μονάδες. Αλλά και οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση εξωτερικού αμβλύνθηκαν (-2 από -7 μονάδες).

  • Οι θετικές προβλέψεις για τις πωλήσεις τους προσεχείς μήνες αποκλιμακώθηκαν τον Δεκέμβριο (στις +6 από +15 μονάδες το ισοζύγιο), με το 24% (από 32%) των επιχειρήσεων να αναμένει άνοδο πωλήσεων το προσεχές διάστημα και ένα 18% μείωσή τους. Οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις αντίθετα βελτιώθηκαν, με τον σχετικό δείκτη να διπλασιάζεται στις +13 μονάδες.

  • Οι μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής διαμορφώθηκαν στους 4,3 μήνες, ενώ το ποσοστό χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού περιορίστηκε στο 69,5% (από 70,5%).

  • Ο δείκτης στις προβλέψεις για την απασχόληση επιδεινώθηκε τον Δεκέμβριο στις -12 (από -8) μονάδες, με το ποσοστό των επιχειρήσεων που προβλέπει άνοδο απασχόλησης στο προσεχές τρίμηνο να είναι μόλις 2%, έναντι 14% που αναμένει μείωση.

  • Οι προβλέψεις για τις μεταβολές των τιμών κινήθηκαν στα ίδια, ελαφρώς αρνητικά επίπεδα (στις -3 μονάδες ο δείκτης), με το 82% των επιχειρήσεων να προβλέπει και πάλι σταθερότητα τιμών το επόμενο τρίμηνο και το 11% μείωσή τους.

Σε επίπεδο βασικών τομέων της βιομηχανίας οι σχετικές τάσεις ήταν μεικτές. Συγκεκριμένα:

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στα καταναλωτικά αγαθά αυξήθηκε τον Δεκέμβριο στις 94,8 (από 92,6) μονάδες. Το ισοζύγιο παραγγελιών και εγχώριας ζήτησης κινήθηκε στις -12 (από - 17) μονάδες, ενώ στις προβλέψεις για την παραγωγή ο θετικός δείκτης επιδεινώθηκε στις +10 μονάδες, όταν στο ισοζύγιο των αποθεμάτων καταγράφηκε πτώση κατά 6 μονάδες (στις +4). Οι τάσεις στις εξαγωγικές μεταβλητές ήταν μεικτές, ενώ σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για την απασχόληση το σχετικό ισοζύγιο έχασε 9 μονάδες και διαμορφώθηκε στις -15. Τέλος, οι αποπληθωριστικές προβλέψεις για τις τιμές παρέμειναν στα ίδια επίπεδα (στις -11 μονάδες ο δείκτης), με το 80% των επιχειρήσεων όμως να αναμένει σταθερότητα.

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στα κεφαλαιουχικά αγαθά βελτιώθηκε τον Δεκέμβριο σε σχέση με τον Νοέμβριο, κινούμενος στις 85,1 (από 78,3) μονάδες. Το ισοζύγιο των προβλέψεων για την παραγωγή σημείωσε άνοδο (+3 από -10 μονάδες), ενώ αντίθετα ο δείκτης των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση έχασε έδαφος (-28 από -23 μονάδες). Το ισοζύγιο εκτιμήσεων των αποθεμάτων διαμορφώθηκε στις +16 (από +29) μονάδες, ενώ και στους δείκτες για τις εξαγωγικές προοπτικές οι τάσεις ήταν μεικτές. Στις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της απασχόλησης το σχετικό αρνητικό ισοζύγιο συρρικνώθηκε στις -8 (από -22) μονάδες, ενώ στις τιμές ο σχετικός δείκτης των +9 μονάδων περιορίστηκε στις -3 μονάδες.

Ελαφρώς πτωτικά κινήθηκε ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στα ενδιάμεσα αγαθά, φθάνοντας τις 85,6 (από 87,6) μονάδες. Το ισοζύγιο των προβλέψεων για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της παραγωγής έχασε 10 μονάδες και διαμορφώθηκε στις -6 μονάδες, ενώ ο δείκτης εκτιμήσεων για το ύψος των αποθεμάτων κινήθηκε στις +9 (από +16) μονάδες. Το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις τρέχουσες παραγγελίες και τη ζήτηση επιδεινώθηκε ελαφρά (στις -27 από -25 μονάδες), ενώ από τα υπόλοιπα στοιχεία οι τάσεις στους εξαγωγικούς δείκτες ήταν ανοδικές, με το ισοζύγιο προβλέψεων της βραχυπρόθεσμης απασχόλησης να παραμένει αμετάβλητο στις -8 μονάδες. Τέλος, οι προβλέψεις για άνοδο τιμών εντάθηκαν (+7 από +1 μονάδες ο δείκτης), με τη συντριπτική πλειονότητα πάντως (83%) να αναμένει και πάλι σταθερότητα.

www.inr.gr, 10 Ιανουαρίου 2017ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ                ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ                RSS