inr.gr


Ελληνική Βιομηχανία

PMI - ΙΟΒΕ: Πτωτικές τάσεις στη βιομηχανία τον πρώτο μήνα του 2017Με ταχύτερο ρυθμό συρρικνώθηκε τον Ιανουάριο του 2017 η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ελλάδα, καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοση από τον Σεπτέμβριο του 2015, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα της IHS Markit, η οποία καταρτίζει τον δείκτη υπευθύνων προμηθειών ΡΜΙ.

Ενώ το όριο που διαχωρίζει την ανάπτυξη από την ύφεση είναι οι 50 μονάδες, ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε στις 46,6 μονάδες, έναντι 49,3 μονάδων τον Δεκέμβριο του 2016, σημειώνοντας τη δυσμενέστερη επίδοση των τελευταίων 16 μηνών.

Η ύφεση του μεταποιητικού κλάδου, όπως ανέφερε το naftemporiki.gr επικαλούμενο τις ανακοινώσεις και τα σχόλια υπευθύνων της IHS Markit, ήταν αποτέλεσμα και των αντίξοων καιρικών συνθηκών του πρώτου μήνα του νέου έτους, καθώς οι χιονοπτώσεις και το έντονο ψύχος επέδρασαν αρνητικά.

Πτώση κατεγράφη τόσο σε επίπεδο παραγωγής όσο και σε επίπεδο νέων παραγγελιών, ενώ αρνητικά αποδείχθηκαν και τα στοιχεία για την απασχόληση.

Τα επίπεδα νέων παραγγελιών εξακολούθησαν να υποχωρούν στον μεταποιητικό τομέα κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου. Στην πραγματικότητα, ο ρυθμός συρρίκνωσης επιταχύνθηκε σε σύγκριση με το τέλος του 2016, στον ταχύτερο που έχει καταγραφεί από τον Σεπτέμβριο του 2015. Οι εταιρείες κατέγραψαν σημαντική μείωση των νέων εργασιών από το εξωτερικό, για πέμπτο συνεχή μήνα.

Σε αντιστοιχία με την τάση που επικρατεί ως προς τις νέες εργασίες, οι Ελληνες βιομήχανοι περιόρισαν τα επίπεδα παραγωγής στο ξεκίνημα του 2017, καθώς ορισμένες εταιρείες επισήμαναν τις πυκνές χιονοπτώσεις ως τον κύριο παράγοντα που οδήγησε στη μείωση. Ο ρυθμός συρρίκνωσης ήταν σημαντικός και επιταχύνθηκε στον ταχύτερο που έχει καταγραφεί σε διάστημα 16 μηνών.

Εν τω μεταξύ, τα αποθέματα ετοίμων προϊόντων υποχώρησαν περαιτέρω. Eχοντας ν' αντιμετωπίσουν μειωμένους όγκους νέων εργασιών, οι ελληνικές βιομηχανικές εταιρείες εξακολούθησαν να μειώνουν τις αδιεκπεραίωτες εργασίες τους, επεκτείνοντας την τρέχουσα τάση, η οποία παρατηρήθηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2008. Κατά συνέπεια, οι επιχειρήσεις περιόρισαν περαιτέρω τα επίπεδα στελέχωσης, συνδέοντας την υποχώρηση αυτή με τις προσπάθειες μείωσης κόστους.

Σε γενικές γραμμές, οι επιχειρήσεις παρέμειναν αισιόδοξες ως προς τις προοπτικές σχετικά με τα επίπεδα παραγωγής τους επόμενους 12 μήνες. Παρ' όλα αυτά, τα επίπεδα αισιοδοξίας ήταν τα ασθενέστερα που έχουν καταγραφεί από τον Οκτώβριο του 2015.

Τα τελευταία στοιχεία της έρευνας υπέδειξαν περαιτέρω σημαντική αύξηση του κόστους εισροών, την οποία κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι Ελληνες παραγωγοί, ενώ ο ρυθμός αύξησης επιταχύνθηκε καταγράφοντας υψηλό 70 μηνών. Υπήρξαν ενδείξεις ότι οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου, χάλυβα, καφέ και θερμοπλαστικών υλικών συνέβαλαν στη γενική αύξηση των τιμών εισροών. Ωστόσο, οι έντονες ανταγωνιστικές πιέσεις στον τομέα ώθησαν τις εταιρείες στη μείωση των τιμών πώλησης.

Μετά τη σταθεροποίηση κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου, η αγοραστική δραστηριότητα των Ελλήνων παραγωγών αγαθών, σύμφωνα με την IHS Market, περιορίστηκε στο ξεκίνημα του 2017. Η ασθενέστερη ζήτηση, τα χαμηλότερα επίπεδα παραγωγής και οι αντίξοες καιρικές συνθήκες ήταν ορισμένοι από τους λόγους τους οποίους συνέδεσαν οι εταιρίες με τη μείωση των αγορών προμηθειών. Ως εκ τούτου, τα επίπεδα αποθεμάτων αγορών περιορίστηκαν με σημαντικό ρυθμό.

ΙΟΒΕ: Αμετάβλητες οι προσδοκίες, ήπια άνοδος προβλέψεων για την παραγωγή

Ο δείκτης των επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία, που καταρτίζει το ΙΟΒΕ, ενισχύθηκε οριακά τον πρώτο μήνα του νέου έτους, ανερχόμενος στις 90,5 (από 90,1) μονάδες, ελαφρώς υψηλότερα έναντι της αντίστοιχης περυσινής του επίδοσης (87,9 μονάδες).

Από τις βασικές μεταβλητές του δείκτη, οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες βελτιώθηκαν ήπια, ενώ το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα, αλλά και οι αρνητικές εκτιμήσεις και πτωτικές τάσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση παρέμειναν στα ίδια επίπεδα.

Αναλυτικά:

  • Σε επίπεδο παραγγελιών και τρέχουσας ζήτησης ο αρνητικός δείκτης παρέμεινε στο ίδιο επίπεδο τον Ιανουάριο, στις 20 μονάδες, με το 25% (από 27%) των επιχειρήσεων να δηλώνουν εκ νέου χαμηλές για την εποχή παραγγελίες και το 6% (από 7%) να αναφέρει το αντίθετο.

  • Στις προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής τους προσεχείς 3-4 μήνες το σχετικό ισοζύγιο διευρύνθηκε κατά 2 μονάδες, στις +5, με το 21% των επιχειρήσεων να προβλέπει εκ νέου ανάκαμψη παραγωγής το επόμενο τρίμηνο και ένα 16% (από 18%) να αναμένει μείωσή της.

  • Σε όρους αποθεμάτων ετοίμων προϊόντων το σχετικό ισοζύγιο παρέμεινε εν πολλοίς σταθερό στις +8 μονάδες, με το 16% (από 14%) των επιχειρήσεων να αναφέρει υψηλά για την εποχή αποθέματα και το 8% (από 7%) να δηλώνει το αντίθετο.

  • Στους δείκτες εξαγωγικής δραστηριότητας καταγράφηκαν τον Ιανουάριο μεικτές τάσεις. Οι θετικές τρέχουσες εκτιμήσεις για τις εξαγωγές το τελευταίο τρίμηνο ενισχύθηκαν κατά 5 μονάδες, στις +15, όπως και οι προβλέψεις για τις εξαγωγές τους προσεχείς μήνες, όπου ο σχετικός δείκτης κινήθηκε στις +10 (από +8) μονάδες. Από την άλλη πλευρά, όμως, οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση εξωτερικού διευρύνθηκαν ελαφρώς (στις -5 από -2 μονάδες ο δείκτης).

  • Οι θετικές προβλέψεις για τις πωλήσεις τους προσεχείς μήνες αποκλιμακώθηκαν ήπια τον Ιανουάριο (στις +4 από +6 μονάδες το ισοζύγιο), με το 23% των επιχειρήσεων να αναμένει εκ νέου άνοδο πωλήσεων το προσεχές διάστημα και ένα 19% (από 18%) μείωσή τους. Οριακή ήταν η άνοδος στις εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις, με τον σχετικό δείκτη να κινείται στις +14 μονάδες.

  • Οι μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής διαμορφώθηκαν εκ νέου στους 4,3 μήνες, ενώ το ποσοστό χρησιμοποίησης του εργοστασιακού δυναμικού κινήθηκε στο 69% (από 69,5%).

  • Ο αρνητικός δείκτης στις προβλέψεις για την απασχόληση βελτιώθηκε τον Ιανουάριο στις -7 (από -12) μονάδες, με το ποσοστό των επιχειρήσεων το οποίο προβλέπει άνοδο απασχόλησης στο προσεχές τρίμηνο να φθάνει στο 4% (από 2%), έναντι ενός 11% (από 14%) που αναμένει μείωση.

  • Οι προβλέψεις για τις μεταβολές των τιμών ήταν ελαφρώς ανοδικές (στις +5 από +3 μονάδες ο δείκτης), με το 76% (από 79%) των επιχειρήσεων να προβλέπει σταθερότητα τιμών το επόμενο τρίμηνο και το 8% (από 11%) μείωσή τους.

Σχετικά με τα ερωτήματα που τίθενται ανά τρίμηνο στην έρευνα, οι εκτιμήσεις για τις νέες παραγγελίες δεν μεταβλήθηκαν τον Ιανουάριο σε σχέση με τον Οκτώβριο, με το σχετικό ισοζύγιο να διαμορφώνεται στις +2 μονάδες. Το 10% (από 12%) των επιχειρήσεων του τομέα αναφέρει πτώση των νέων παραγγελιών του, έναντι 12% (από 14%) που δηλώνει αυξημένες νέες παραγγελίες. Ως προς τους λόγους που παρεμποδίζουν την παραγωγική δραστηριότητα, το 44% (από 38%) των επιχειρήσεων θεωρεί ότι η επιχειρηματική λειτουργία του είναι απρόσκοπτη, ενώ από τις υπόλοιπες ένα 36% δηλώνει ως σημαντικότερο εμπόδιο την ανεπάρκεια ζήτησης, το 10% την κεφαλαιακή ανεπάρκεια και ένα 7% άλλους παράγοντες που συνδέονται με την τρέχουσα οικονομική συγκυρία. Στο τριμηνιαίο ερώτημα σχετικά με την ανταγωνιστική θέση των επιχειρήσεων στις αγορές στις οποίες δραστηριοποιούνται, οι εκτιμήσεις βελτιώθηκαν ελαφρώς έναντι του προηγούμενου τριμήνου ως προς την αγορά της ΕΕ (+9 από +7 μονάδες ο δείκτης) και την εγχώρια αγορά (+16 από +13 μονάδες ο δείκτης), ενώ επιδεινώθηκαν ως προς τις λοιπές αγορές (+4 από +8 μονάδες το ισοζύγιο).

Τέλος, στο τριμηνιαίο ερώτημα σχετικά με τις προβλέψεις των επιχειρήσεων για τον προορισμό των εξαγωγών τους τους προσεχείς μήνες, καταγράφηκε βελτίωση στους σχετικούς δείκτες, σε σύγκριση με τη μέτρηση του Οκτωβρίου, τόσο ως προς τις χώρες της ΕΕ (+12 από +6 μονάδες), όσο και ως προς τις λοιπές χώρες (+1 από +9 μονάδες) και ειδικότερα τις βαλκανικές χώρες (+5 από -2 μονάδες).

Σε επίπεδο βασικών τομέων της βιομηχανίας οι τάσεις μεταξύ τους διαφέρουν. Αναλυτικά:

Καταναλωτικά αγαθά

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στα καταναλωτικά αγαθά μειώθηκε τον Ιανουάριο στις 89,1 (από 94,8) μονάδες. Το ισοζύγιο παραγγελιών και εγχώριας ζήτησης κινήθηκε στις -15 (από -12) μονάδες, ενώ στις προβλέψεις για την παραγωγή ο θετικός δείκτης επιδεινώθηκε κατά 7 μονάδες (στις +3), με το ισοζύγιο των αποθεμάτων να καταγράφει άνοδο (+11 από +4 μονάδες). Οι τάσεις στις εξαγωγικές μεταβλητές ήταν κυρίως ανοδικές, ενώ σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για την απασχόληση το σχετικό ισοζύγιο κέρδισε 6 μονάδες και διαμορφώθηκε στις -9 μονάδες. Οι αποπληθωριστικές προβλέψεις για τις τιμές εξομαλύνθηκαν (-7 από -11 μονάδες ο δείκτης), με το 77% (από 80%) των επιχειρήσεων να αναμένει σταθερότητα. Σε ό,τι αφορά τα τριμηνιαία ερωτήματα, ελαφρώς ανοδικά κινήθηκαν οι νέες παραγγελίες (+7 από +4 μονάδες το ισοζύγιο), με το ποσοστό εκείνων που αναφέρουν απρόσκοπτη δραστηριότητα να αυξάνεται στο 55% (από 44%) των επιχειρήσεων. Ως προς τις προβλέψεις για τις εξαγωγές, η τάση ήταν ελαφρώς ανοδική μόνο ως προς τις βαλκανικές χώρες και πτωτική προς τις υπόλοιπες αγορές. Στο πεδίο της ανταγωνιστικότητας καταγράφηκε πτώση ως προς την αγορά εκτός ΕΕ και σταθερότητα προς τις υπόλοιπες αγορές.

Κεφαλαιουχικά αγαθά

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στα κεφαλαιουχικά αγαθά επιδεινώθηκε τον Ιανουάριο σε σχέση με τον Δεκέμβριο, κινούμενος στις 83,1 (από 85,1) μονάδες. Το ισοζύγιο των προβλέψεων για την παραγωγή σημείωσε μεγάλη πτώση (-14 από +3 μονάδες), ενώ ο δείκτης των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση παρέμεινε αμετάβλητος στις 28 μονάδες. Το ισοζύγιο εκτιμήσεων των αποθεμάτων υποχώρησε στις +5 (από +16) μονάδες, ενώ στους δείκτες για τις εξαγωγικές προοπτικές οι τάσεις ήταν μεικτές.

Στις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της απασχόλησης το σχετικό αρνητικό ισοζύγιο αμβλύνθηκε στις 4 (από 8) μονάδες, ενώ στις τιμές ο σχετικός δείκτης των -3 μονάδων αυξήθηκε στις +6 μονάδες. Στα ερωτήματα τριμήνου, οι νέες παραγγελίες βελτιώθηκαν οριακά (-9 από -11 μονάδες το σχετικό ισοζύγιο), με το ποσοστό των επιχειρήσεων που αναφέρει απρόσκοπτη δραστηριότητα να κινείται στο 9% (από 25%). Ως προς τις προβλέψεις για τις εξαγωγές τα σχετικά ισοζύγια μειώθηκαν προς όλους τους προορισμούς, ενώ σχετικά με την ανταγωνιστική θέση των επιχειρήσεων καταγράφηκε επίσης επιδείνωση προς όλες τις αγορές.

Ενδιάμεσα αγαθά

Ανοδικά κινήθηκε ο δείκτης των επιχειρηματικών προσδοκιών στα ενδιάμεσα αγαθά, φθάνοντας στις 94,4 (από 85,6) μονάδες. Το ισοζύγιο των προβλέψεων για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της παραγωγής αυξήθηκε στις +13 (από -6) μονάδες, ενώ ο δείκτης εκτιμήσεων για το ύψος των αποθεμάτων περιορίστηκε (+6 από +9 μονάδες). Το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις τρέχουσες παραγγελίες και τη ζήτηση βελτιώθηκε (στις 23 από -27 μονάδες), ενώ στα υπόλοιπα στοιχεία οι τάσεις στους εξαγωγικούς δείκτες ήταν μεικτές, με τον δείκτη πρόβλεψης της βραχυπρόθεσμης απασχόλησης να βελτιώνεται στις -4 (από -8) μονάδες. Οι προσδοκίες για άνοδο τιμών εντάθηκαν περαιτέρω (+18 από +7 μονάδες ο δείκτης), με τη συντριπτική πλειονότητα (80% από 83%) να αναμένει και πάλι σταθερότητα. Τέλος, σχεδόν στο ίδιο επίπεδο βρίσκονταν τον Ιανουάριο, σε σχέση με τον Οκτώβριο, οι νέες παραγγελίες (ισοσκελισμένο ισοζύγιο), με το ποσοστό των επιχειρήσεων που αναφέρει απρόσκοπτη δραστηριότητα να αυξάνεται στο 41% (από 33%). Σχετικά με τις προβλέψεις για τις εξαγωγές οι τάσεις ήταν εν γένει ανοδικές προς τις επιμέρους αγορές, ενώ ανάκαμψη καταγράφηκε και ως προς την ανταγωνιστική θέση των επιχειρήσεων προς όλες τις αγορές.

www.inr.gr, 2 Φεβρουαρίου 2017ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ                ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ                RSS