inr.gr


Ελληνική Βιομηχανία

Ρεκόρ παραγωγής και εξαγωγών κατέγραψε η βιομηχανία μπαταριών Συστήματα Sunlight το 2016Ρεκόρ εξαγωγών και σημαντική ενίσχυση των οικονομικών μεγεθών και της κερδοφορίας της κατέγραψε το 2016 η βιομηχανία μπαταριών Συστήματα Sunlight, η οποία είναι μέλος του επιχειρηματικού ομίλου Olympia.

Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εταιρεία, ο κύκλος εργασιών της σε εταιρικό επίπεδο το περασμένο έτος υπερέβη τον στόχο που είχε τεθεί και ανήλθε σε 168,4 εκατ. ευρώ, έναντι 136,6 εκατ. ευρώ το 2015, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 23,3%. Η επίδοση αυτή είναι η υψηλότερη στην ιστορία της επιχείρησης.

Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) της εταιρείας ενισχύθηκαν κατά 28,9% και έφτασαν τα 17,2 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη της προ φόρων ανήλθαν σε 5,3 εκατ. ευρώ, από 1,9 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση.

Ενισχυμένα ήταν και τα ενοποιημένα αποτελέσματα της επιχείρησης, με τον κύκλο εργασιών να ανέρχεται σε 153,9 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 16%. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) του ομίλου ανήλθαν σε 17,2 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 41%. Κατεγράφησαν κέρδη προ φόρων ύψους 2,3 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών της τάξεως των 2 εκατ. ευρώ το 2015.

Η ζήτηση για μπαταρίες της Συστήματα Sunlight από τις αγορές του εξωτερικού αυξήθηκε σημαντικά κατά το περασμένο έτος, με αποτέλεσμα το 2016 να αποτελεί χρονιά-σταθμό για τον όγκο παραγωγής. Η εταιρεία έσπασε το φράγμα του 1,5 εκατομμυρίου στοιχείων μπαταρίας, καταγράφοντας αύξηση 20,9%. Συγχρόνως, ανέπτυξε περαιτέρω την εξαγωγική της δραστηριότητα σε νέες μεγάλες αγορές, όπως αυτή των ΗΠΑ, σε συνέχεια της επέκτασής της στην Ασία και την Αφρική τα προηγούμενα χρόνια. Για τους λόγους αυτούς αύξησε κατά 126 άτομα τον αριθμό των εργαζομένων της, κυρίως στο βιομηχανικό της συγκρότημα στην Ξάνθη, ανεβάζοντας σε 746 τον συνολικό αριθμό των άμεσων θέσεων εργασίας που παρέχει.

Η θυγατρική Sunlight Recycling συνέβαλε σημαντικά στην ενδυνάμωση του ομίλου, καθώς στον δεύτερο κιόλας χρόνο της παραγωγικής λειτουργίας της κατέγραψε κέρδη σε λειτουργικό επίπεδο, καταφέρνοντας να παράξει 15.600 τόνους ανακυκλωμένου μολύβδου -ποσότητα που στοιχειοθετεί αύξηση της τάξεως του 130% σε σχέση με το 2015. Η παραγωγή αυτή κάλυψε το 61% των αναγκών παραγωγής της μητρικής εταιρείας.

Ο όμιλος ενίσχυσε σημαντικά, κατά το 2016, τα μερίδιά του στη διεθνή αγορά της αποθήκευσης ενέργειας, εξάγοντας το 98% των ιδιοπαραγόμενων προϊόντων σε περισσότερους από 500 πελάτες και στις πέντε ηπείρους. Τα προϊόντα της μονάδας της Ξάνθης εξάγονται σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και σε περισσότερες από 30 άλλες χώρες στην Ασία και την Αφρική, σε περισσότερες από 10 χώρες της αμερικανικής ηπείρου, από τη Χιλή μέχρι τον Καναδά. Ακόμη, ο όμιλος έχει επεκταθεί στην Ωκεανία, δραστηριοποιούμενος στην Αυστραλία και τη Νέα Καληδονία.

Με τον κύριο όγκο της παραγωγής της να εστιάζει στην παραγωγή και διάθεση μπαταριών έλξης, από τις οποίες προήλθε το 66% των εσόδων της, η ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ SUNLIGHT εκτιμά ότι έχει κερδίσει μερίδιο της τάξεως του 9% στην αγορά του τομέα παγκοσμίως. Επίσης, στον τομέα μπαταριών προηγμένης τεχνολογίας η εταιρεία κατέχει ηγετικό μερίδιο, έχοντας στο ενεργητικό της ποσοστό επιτυχίας 70% σε διεθνείς διαγωνισμούς, καθώς είναι σε θέση να τροφοδοτεί με μπαταρίες 25 διαφορετικούς τύπους υποβρυχίων, αλλά και να σχεδιάζει και να παράγει κάθε τύπο μπαταρίας υποβρυχίου. Ακόμη, στον τομέα των μπαταριών εφεδρικής χρήσης που χρησιμοποιούνται κυρίως στις τηλεπικοινωνίες και σε ΑΠΕ, η επιχείρηση προχώρησε σε νέες σημαντικές συνεργασίες σε χώρες όπως το Μπαχρέιν και η Φινλανδία. Συγχρόνως, επιβεβαίωσε τη θέση της ως ο Νο 1 διανομέας καταναλωτικών μπαταριών της Toshiba, επεκτείνοντας τις σχετικές δραστηριότητες και στην αγορά της Νιγηρίας.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα της χρήσης 2016, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Βασ. Α. Μπίλλης επισήμανε: «Παρά τη συνεχιζόμενη ύφεση στην ελληνική αγορά, η Συστήματα Sunlight κατάφερε να καταγράψει μία ακόμη χρονιά ενισχυμένης κερδοφορίας, δίνοντας έμφαση στις εξαγωγές, καθώς και στην αξιοποίηση της Sunlight Recycling στην Κομοτηνή, η οποία ως ένα οικοσύστημα επιχειρηματικής κυκλικής οικονομίας έχει την δυνατότητα να συνεισφέρει πολύ περισσότερα σε λειτουργικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο αειφόρου ανάπτυξης, από ό,τι τον πρώτο χρόνο πλήρους λειτουργίας της. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε, να παράγουμε και να διαθέτουμε μπαταρίες υψηλής ποιότητας στη διεθνή αγορά, παράγοντας αξία για την εταιρεία και τη χώρα μας».

Η Συστήματα Sunlight αναπτύσσεται δυναμικά αποτελώντας, πλέον, μία από τις κορυφαίες μονάδες βιομηχανικής μπαταρίας στην Ευρώπη, με συνεχείς επενδύσεις τόσο σε υποδομές όσο και στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης. Παράλληλα, με τη δημιουργία και της Sunlight Recycling, η οποία θεωρείται η πλέον σύγχρονη τεχνολογικά και περιβαλλοντικά μονάδα του είδους της στην Ευρώπη, προσφέρει -για πρώτη φορά στην Ελλάδα- μια ολιστική προσέγγιση στη διαχείριση μπαταριών μολύβδου. Με τη μονάδα της Ροδόπης επιτυγχάνει τη συλλογή και συγκέντρωση των χρησιμοποιημένων μπαταριών, την ανακύκλωσή τους με βάση τα διεθνή πρότυπα ποιότητας και την αξιοποίησή τους για την παραγωγή νέων μπαταριών μολύβδου στην Ελλάδα.

H επιχείρηση διανύει δυναμικά την τρίτη δεκαετία της στη διεθνή αγορά, σχεδιάζοντας, παράγοντας και διανέμοντας μπαταρίες για βιομηχανικές, προηγμένες και καταναλωτικές εφαρμογές. Συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων παραγωγών προϊόντων και συστημάτων ενέργειας στον κόσμο, προσφέροντας ολοκληρωμένες και αξιόπιστες λύσεις αποθήκευσης ενέργειας στους τομείς της βιομηχανίας, της εφοδιαστικής αλυσίδας, των μεταφορών, των τηλεπικοινωνιών, των ΑΠΕ, των κατασκευών, της πληροφορικής, των έργων υποδομής και της άμυνας.

Οι συνολικές πωλήσεις της τη χρονική περίοδο 2006-2016, δηλαδή στο διάστημα των έντεκα αυτών χρόνων που λειτουργεί παραγωγικά μετά την εξαγορά και θέση σε λειτουργία του ανενεργού εργοστασίου της Ξάνθης, ανέρχονται σε 1,26 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων προήλθε από τις εξαγωγικές της δραστηριότητες. Οι πωλήσεις της το 2006, πρώτο έτος της παραγωγικής λειτουργίας της, ήταν της τάξεως των 49,9 εκατ. ευρώ.


Ισολογισμοί - Στοιχεία - Αρθρα

www.inr.gr, 20 Μαρτίου 2017ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ                ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ                RSS