inr.gr


Ελληνική Βιομηχανία

PMI - ΙΟΒΕ: Ασθενείς επιδόσεις τον Μάιο 2017Οι λειτουργικές συνθήκες στον ελληνικό μεταποιητικό τομέα εξακολούθησαν να επιδεινώνονται τον Μάιο, αν και σε ασθενέστερο βαθμό σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την εταιρεία οικονομικών ερευνών και αναλύσεων IHS Markit, η οποία στην καταρτίζει τον δείκτη PMI. Η τιμή του δείκτη διαμορφώθηκε στις 49,6 μονάδες τον Μάιο, ενώ το όριο που διαχωρίζει την ύφεση από την ανάπτυξη είναι οι 50 μονάδες.

Οπως αναφέρει η IHS Markit, η νέα μηνιαία περίοδος ύφεσης οφειλόταν σε περαιτέρω μείωση των νέων παραγγελιών, που με τη σειρά της οδήγησε σε επιπλέον πτώση της παραγωγής. Ωστόσο, όπως επισημαίνει το euro2day.gr παρουσιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, σε αμφότερες τις περιπτώσεις, ο ρυθμός μείωσης εξασθένησε και ήταν σχετικά μέτριος.

Επίσης, παρά τον χαμηλότερο όγκο εργασιών, οι βιομηχανίες προσέλαβαν επιπλέον προσωπικό για πρώτη φορά σε διάστημα έξι μηνών, αν και μείωσαν τις μέσες τιμές πώλησης, αδυνατώντας να μετακυλίσουν στις τιμές την περαιτέρω αισθητή άνοδο στο κόστος εισροών.

Συγχρόνως, σε αντίθεση με τις συνθήκες αυτές, η αισιοδοξία σχετικά με τη μελλοντική αύξηση της παραγωγής παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα.

Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index® - PMI®) -ένας σύνθετος δείκτης που έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας- υπέδειξε συρρίκνωση κατά τη διάρκεια του Μαΐου, υποχωρώντας, όπως προαναφέρθηκε, κάτω από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50 μονάδων. Η τιμή των 49,6 μονάδων του Μαΐου, υψηλότερη από τις 48,2 μονάδες του Απριλίου, υπέδειξε την ένατη συνεχόμενη επιδείνωση των συνθηκών του ελληνικού μεταποιητικού τομέα, που ωστόσο, σύμφωνα με τα διαφορετικά ευρήματα των ερευνών της ΕΛΣΤΑΤ, συνολικά αυξάνει την παραγωγή του.

Εκτιμάται ότι οι Ελληνες βιομήχανοι περιόρισαν την παραγωγή τους για ένατη συνεχή φορά σε ισάριθμους μήνες στη διάρκεια του Μαΐου, ως αποτέλεσμα της περαιτέρω μείωσης της ζήτησης από την πλευρά των πελατών. Ακολουθώντας την τάση της παραγωγής, ο όγκος των νέων εργασιών που έλαβαν μειώθηκε για ένατο συνεχή μήνα τον Μάιο, μολονότι στον μικρότερο βαθμό που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής για το 2017. H υποχώρηση ήταν ευρύτερα αισθητή στην αγορά αγαθών τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού. Εχοντας να διεκπεραιώσουν λιγότερες νέες εργασίες, οι επιχειρήσεις περιόρισαν την αγοραστική τους δραστηριότητα για πέμπτη φορά σε ισάριθμους μήνες, κατά τη διάρκεια του Μαΐου. Ωστόσο, ο ρυθμός συρρίκνωσης εξασθένησε από τον Απρίλιο και ήταν συνολικά οριακός. Η μείωση των αγορών εισροών είχε ως αποτέλεσμα την περαιτέρω πτώση των αποθεμάτων προμηθειών.

Παρά τις μειωμένες απαιτήσεις παραγωγής, οι βιομηχανίες αύξησαν τον αριθμό των εργαζομένων τους τον Μάιο, για πρώτη φορά σε διάστημα έξι μηνών, αν και ο ρυθμός δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας ήταν συνολικά οριακός.

Ο όγκος των ανεκτέλεστων εργασιών υποχώρησε σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με τον Απρίλιο. Συγχρόνως, ο μέσος χρόνος παράδοσης προμηθειών επιμηκύνθηκε για όγδοο συνεχή μήνα. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτα στοιχεία, η καθυστέρηση πληρωμής των προμηθευτών οφειλόταν στην έλλειψη ρευστότητας. Οι βιομηχανικές επιχειρήσεις μείωσαν τις μέσες τιμές πώλησης τον Μάιο, λόγω των ισχυρών ανταγωνιστικών πιέσεων και της εξασθενημένης ζήτησης. Από την άλλη πλευρά, η επιβάρυνση του κόστους αυξήθηκε περαιτέρω, αλλά με τον ασθενέστερο ρυθμό που έχει σημειωθεί από τον περασμένο Νοέμβριο. Τέλος, οι επιχειρήσεις διατήρησαν την αισιοδοξία τους ως προς την αύξηση της παραγωγής τους επόμενους 12 μήνες.

Ο Alex Gill, οικονομολόγος της IHS Markit, ανέφερε: «Ο δείκτης PMI του Μαΐου υπέδειξε περαιτέρω επιδείνωση των συνθηκών του ελληνικού τομέα μεταποίησης. Παρ' όλ' αυτά, οι αντίστοιχες τάσεις ήταν θετικότερες, καθώς ο ρυθμός επιδείνωσης εξασθένησε για δεύτερο συνεχή μήνα, εν μέρει λόγω της μικρότερης μείωσης στην παραγωγή και στις νέες παραγγελίες και της αύξησης των επιπέδων στελέχωσης. Στο μέτωπο της πολιτικής, οι διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα διάσωσης δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί. Η απορρέουσα αβεβαιότητα ενδέχεται να έχει αρνητική επίπτωση στον δείκτη δείκτη βραχυπρόθεσμα, δεδομένου ότι οι αποφάσεις για επενδύσεις προς το παρόν αναβάλλονται».


ΙΟΒΕ: Επιδείνωση επιχειρηματικών προσδοκιών, λιγότερο αισιόδοξες προβλέψεις για παραγωγή και πωλήσεις

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία που καταρτίζει το ΙΟΒΕ υποχώρησε τον Μάιο στις 88 (από 93,3) μονάδες, ελαφρώς υψηλότερα έναντι της αντίστοιχης περυσινής του επίδοσης (90,1 μονάδες).

Από τις βασικές μεταβλητές του δείκτη, οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες, αλλά και οι εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση εξασθένησαν, με το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να μην μεταβάλλεται ουσιαστικά.

Αναλυτικά:

  • Σε επίπεδο παραγγελιών και τρέχουσας ζήτησης ο αρνητικός δείκτης κινήθηκε ελαφρώς προς τα κάτω τον Μάιο, στις -30 (από -27) μονάδες, με το 33% των επιχειρήσεων να δηλώνουν εκ νέου χαμηλές για την εποχή παραγγελίες και το 3% (από 5%) να αναφέρει το αντίθετο.

  • Στις προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής τους προσεχείς 3-4 μήνες το σχετικό ισοζύγιο υποχώρησε κατά το ήμισυ, φθάνοντας στις +12 μονάδες, με το 29% (από 35%) των επιχειρήσεων να προβλέπει άνοδο της παραγωγής του το επόμενο τρίμηνο και ένα 17% (από 11%) να αναμένει μείωσή της.

  • Ως προς τα αποθέματα έτοιμων προϊόντων, το σχετικό θετικό ισοζύγιο παρέμεινε σχεδόν στο ίδιο επίπεδο, στις +13 (από +12) μονάδες, με το 19% των επιχειρήσεων να αναφέρει υψηλά για την εποχή αποθέματα και το 5% (από 7%) να δηλώνει το αντίθετο.

  • Στους δείκτες εξαγωγικής δραστηριότητας καταγράφηκαν τον Μάιο κυρίως πτωτικές τάσεις: οι θετικές εκτιμήσεις για τις εξαγωγές κατά το τελευταίο τρίμηνο επί της ουσίας δεν μεταβλήθηκαν (+8 μονάδες το ισοζύγιο), ενώ οι προβλέψεις για εξαγωγές τους προσεχείς μήνες (+26 από +30 μονάδες ο δείκτης) και το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση εξωτερικού (-13 από -10 μονάδες) επιδεινώθηκαν.

  • Οι θετικές προβλέψεις για τις πωλήσεις τους προσεχείς μήνες περιορίστηκαν τον Μάιο (στις +16 από +27 μονάδες το σχετικό ισοζύγιο), με το 30% (από 36%) των επιχειρήσεων να αναμένει άνοδο πωλήσεων το προσεχές χρονικό διάστημα και ένα 14% (από 9%) μείωσή τους. Από την άλλη πλευρά, στις εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις ο σχετικός δείκτης των +4 μονάδων αυξήθηκε στις +9 μονάδες.

  • Οι μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής παρέμειναν ουσιαστικά στο ίδιο επίπεδο για τρίτο κατά σειρά μήνα, στους 4,2 μήνες, ενώ το ποσοστό χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού κινήθηκε στο 68,1% (από 69%).

  • Ο δείκτης στις προβλέψεις για την απασχόληση αυξήθηκε τον Μάιο στις +6 (από -1) μονάδες, με το ποσοστό των επιχειρήσεων το οποίο προβλέπει άνοδο απασχόλησης στο προσεχές τρίμηνο να διπλασιάζεται στο 13%, έναντι ενός 7% που ανέμενε και πάλι μείωση.

  • Οι προβλέψεις για τις μεταβολές των τιμών μεταβλήθηκαν οριακά προς τα κάτω (από +1 στις -2 μονάδες), με το 85% (από 89%) των επιχειρήσεων να προβλέπει σταθερότητα τιμών το επόμενο τρίμηνο και ένα 8% (από 5%) άνοδό τους.

Σε επίπεδο βασικών τομέων, οι κυρίαρχες τάσεις ήταν μεικτές.

Συγκεκριμένα:

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στα καταναλωτικά αγαθά υποχώρησε τον Μάιο στις 92,8 (από 100,4) μονάδες. Το ισοζύγιο παραγγελιών και εγχώριας ζήτησης επιδεινώθηκε στις -22 (από -17) μονάδες, ενώ έντονη ήταν η πτώση του δείκτη στις προβλέψεις για την παραγωγή, ο οποίος και μειώθηκε στις +18 (από +43) μονάδες, με το ισοζύγιο των αποθεμάτων να μεταβάλλεται από τις +14 στις +8 μονάδες. Οι τάσεις στις εξαγωγικές μεταβλητές ήταν καθοδικές, ενώ στις προβλέψεις για την απασχόληση, το θετικό ισοζύγιο ανήλθε στις +16 (από +3) μονάδες. Οι προβλέψεις για τις τιμές μεταβλήθηκαν ελαφρώς ανοδικά (στις -5 από -7 μονάδες το ισοζύγιο), με το 86% (από 92%) των επιχειρήσεων να αναμένει σταθερότητα.

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στα κεφαλαιουχικά αγαθά επιδεινώθηκε και τον Μάιο, υποχωρώντας στις 77,8 (από 80,5) μονάδες. Το ισοζύγιο των προβλέψεων για την παραγωγή έχασε 3 μονάδες και διαμορφώθηκε στις +8 μονάδες, ενώ ο δείκτης των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση παρέμεινε στα ίδια, πολύ χαμηλά επίπεδα (στις -52 μονάδες). Το ισοζύγιο εκτιμήσεων για τα αποθέματα αυξήθηκε στις +19 (από +15) μονάδες, ενώ στους δείκτες για τις εξαγωγικές προοπτικές οι τάσεις ήταν μεικτές. Στις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της απασχόλησης το σχετικό αρνητικό ισοζύγιο διαμορφώθηκε στις -10 (από -12) μονάδες, ενώ στις τιμές ο σχετικός δείκτης μειώθηκε στις -14 (από +4) μονάδες, με το 1% (από 15%) των ερωτηθέντων να προβλέπει άνοδο και το 16% (από 10%) πτώση τιμών.

Καθοδικά κινήθηκε και ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στα ενδιάμεσα αγαθά, φθάνοντας στις 86,2 (από 90,5) μονάδες. Το ισοζύγιο των προβλέψεων για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της παραγωγής περιορίστηκε κατά 3 μονάδες, στις +8, ενώ ο δείκτης εκτιμήσεων για το ύψος των αποθεμάτων διαμορφώθηκε στις +17 (από +9) μονάδες. Το αρνητικό ισοζύγιο των -30 μονάδων στις εκτιμήσεις για τις τρέχουσες παραγγελίες και τη ζήτηση έχασε μία μονάδα, ενώ από τα υπόλοιπα στοιχεία οι τάσεις στους εξαγωγικούς δείκτες ήταν μεικτές, με τον δείκτη πρόβλεψης της βραχυπρόθεσμης απασχόλησης να διαμορφώνεται στις -3 (από -2) μονάδες. Οι πληθωριστικές προσδοκίες για τις τιμές υποχώρησαν ελαφρά (+5 από +8 μονάδες ο δείκτης), με τη συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων να αναμένει σταθερότητα (84% από 91%).

www.inr.gr, 2 Ιουνίου 2017ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ                ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ                RSS