|
|||||
PMI - ΙΟΒΕ: Σε ανοδική πορεία ο μεταποιητικός τομέας τον Ιούνιο![]() Στη βελτίωση του τομέα συνεισέφερε σημαντικά, όπως επισημαίνει το naftemporiki.gr αναλύοντας τα δεδομένα της έρευνας, η άνοδος των νέων παραγγελιών, για δεύτερο φορά σε διάστημα τριών ετών. Παράλληλα με την αύξηση των συνολικών νέων παραγγελιών, σημειώθηκε άνοδος της παραγωγής, η πρώτη από τον Αύγουστο του 2016. Ο ρυθμός αύξησης ήταν, ωστόσο, οριακός. Η αύξηση αυτή της παραγωγής δεν εμπόδισε την περαιτέρω υποχώρηση των αποθεμάτων ετοίμων προϊόντων, με εξασθενημένο όμως ρυθμό, σε σχέση με τον Μάιο. Στηριζόμενες στην υψηλότερη ζήτηση των πελατών τους, οι ελληνικές βιομηχανίες τον Ιούνιο αύξησαν τον αριθμό των εργαζομένων τους, για δεύτερο συνεχή μήνα. Επιπλέον, ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας ήταν ο εντονότερος σε διάστημα περίπου ενός έτους. Τα υψηλότερα επίπεδα μισθοδοσίας οδήγησαν σε εντονότερη μείωση των ανεκτέλεστων εργασιών. Συγχρόνως, παρά την ανοδική τάση των νέων παραγγελιών, οι επιχειρήσεις προέβησαν σε περαιτέρω περικοπές των αγορών εισροών τους τον Ιούνιο. Ο ρυθμός μείωσης όμως ήταν αμετάβλητος από τον Μάιο και σε γενικές γραμμές μηδαμινός. Ταυτόχρονα, τα αποθέματα προμηθειών συνέχισαν να μειώνονται με έντονο ρυθμό. Σύμφωνα με την IHS Markit, οι τιμές εισροών με τις οποίες βρέθηκαν αντιμέτωποι οι Ελληνες βιομήχανοι αυξήθηκαν για δέκατο πέμπτο συνεχή μήνα. Ο ρυθμός αύξησης παρέμεινε έντονος, παρότι διατηρήθηκε σταθερός στο χαμηλό έξι μηνών του Μαΐου. Κατ’ επέκταση, οι επιχειρήσεις αύξησαν τις μέσες τιμές πώλησης, καθώς προσπάθησαν να μετακυλήσουν την υψηλότερη επιβάρυνση κόστους στους πελάτες τους. Τέλος, όπως επίσης επισημαίνει το naftemporiki.gr, ο μέσος χρόνος παράδοσης προμηθειών εξακολούθησε να αυξάνεται τον Ιούνιο, μολονότι με τον ασθενέστερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Μάρτιο.
Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία, που καταρτίζει το ΙΟΒΕ, ανέκαμψε τον Ιούνιο στις 92 (από τις 88) μονάδες, στα ίδια επίπεδα με την αντίστοιχη περυσινή του επίδοση. Από τις βασικές μεταβλητές του δείκτη, οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες, αλλά και οι εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση βελτιώθηκαν, με το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να μην μεταβάλλεται.
Σε επίπεδο βασικών τομέων οι κυρίαρχες τάσεις ήταν ανοδικές.
Συγκεκριμένα: Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στα καταναλωτικά αγαθά αυξήθηκε οριακά τον Ιούνιο στις 93,6 (από 92,8) μονάδες. Το ισοζύγιο παραγγελιών και εγχώριας ζήτησης βελτιώθηκε στις - 16 (από -22) μονάδες, ενώ ανοδικά κινήθηκε ο δείκτης στις προβλέψεις για την παραγωγή, ο οποίος έφθασε τις +31 (από +18) μονάδες, με το ισοζύγιο των αποθεμάτων να μεταβάλλεται από τις +8 στις +24 μονάδες. Οι τάσεις στις εξαγωγικές μεταβλητές ήταν εν γένει πτωτικές, ενώ στις προβλέψεις για την απασχόληση το θετικό ισοζύγιο ενισχύθηκε. Οι προβλέψεις για τις τιμές μεταβλήθηκαν ελαφρώς προς τα κάτω (στις -7 από -5 μονάδες το ισοζύγιο), με το 87% των επιχειρήσεων να αναμένει εκ νέου σταθερότητα. Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στα κεφαλαιουχικά αγαθά κέρδισε αισθητά έδαφος τον Ιούνιο, φθάνοντας στις 87,6 (από 77,8) μονάδες. Το ισοζύγιο των προβλέψεων για την παραγωγή διπλασιάστηκε στις +16 μονάδες, ενώ ο δείκτης των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση βαίνει λιγότερο αρνητικός (στις -41 από -52 μονάδες). Το ισοζύγιο εκτιμήσεων για τα αποθέματα περιορίστηκε στις +8 (από +19) μονάδες, ενώ στους δείκτες για τις εξαγωγικές προοπτικές οι τάσεις ήταν έντονα ανοδικές. Στις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της απασχόλησης το σχετικό αρνητικό ισοζύγιο διαμορφώθηκε στις -2 (από -10) μονάδες, ενώ στις τιμές ο σχετικός δείκτης αυξήθηκε στις -9 (από -14) μονάδες, με το 11% (από 16%) να προβλέπει πτώση τιμών. Ανοδικά κινήθηκε και ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στα ενδιάμεσα αγαθά, φθάνοντας στις 91,5 (από 86,2) μονάδες. Το ισοζύγιο των προβλέψεων για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της παραγωγής παρέμεινε αμετάβλητο στις +8 μονάδες, ενώ ο δείκτης εκτιμήσεων για το ύψος των αποθεμάτων μειώθηκε στις +2 (από +17) μονάδες. Το αρνητικό ισοζύγιο των -31 μονάδων στις εκτιμήσεις για τις τρέχουσες παραγγελίες και τη ζήτηση δεν μεταβλήθηκε, για τρίτο κατά σειρά μήνα, ενώ από τα υπόλοιπα στοιχεία οι τάσεις στους εξαγωγικούς δείκτες ήταν ανοδικές, με τον δείκτη πρόβλεψης της βραχυπρόθεσμης απασχόλησης να διαμορφώνεται οριακά χαμηλότερα, στις -4 μονάδες. Οι πληθωριστικές προσδοκίες για τις τιμές υποχώρησαν (-5 από +5 μον. ο δείκτης), με την πλειονότητα όμως των επιχειρήσεων να αναμένει σταθερότητα (85%). www.inr.gr, 4 Ιουλίου 2017 |
|||||
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ RSS |