inr.gr


Ελληνική Βιομηχανία

Κέρδη 3,25 εκατ. ευρώ, το 2016, για τη βιομηχανία μπαταριών Συστήματα SunlightΜε κέρδη ύψους 3,2 εκατ. ευρώ σε ενοποιημένη βάση, έναντι ζημιών το 2015, «έκλεισε» το 2016 η βιομηχανία μπαταριών Συστήματα Sunlight, η οποία είναι μέλος του επιχειρηματικού ομίλου Olympia.

Σύμφωνα με τις χρηματοοικονομικές καταστάσεις που δημοσίευσε, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της το περασμένο έτος ανήλθε σε 153,89 εκατ. ευρώ, έναντι 132,92 εκατ. ευρώ το 2015, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 15,8%. Η επίδοση αυτή είναι η υψηλότερη στην ιστορία της επιχείρησης.

Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) της εταιρείας, από κοινού με τη θυγατρική της Sunlight Recycling, ενισχύθηκαν κατά 40,8% και έφτασαν τα 17,17 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη της προ φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας ανήλθαν σε 2,29 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 1,96 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση. Τα κέρδη των μετόχων της επιχείρησης μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας και τον συνυπολογισμό των φόρων της χρήσης διαμορφώθηκαν σε 3,25 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 2,61 εκατ. ευρώ το 2015.

Ιδιαιτέρως ενισχυμένα ήταν και τα αποτελέσματα σε εταιρική βάση, με τον κύκλο εργασιών της μητρικής βιομηχανικής εταιρείας να ανέρχεται το 2016 σε 168,435 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 23,3%. Τα εταιρικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 17,22 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 28,9% και απέδωσαν κέρδη προ φόρων ύψους 5,27 εκατ. ευρώ έναντι αντίστοιχων κερδών 1,87 εκατ. ευρώ το 2015 (+182,2% )και καθαρά κέρδη μετά την πρόβλεψη για φόρους 6 εκατ. ευρώ έναντι αντίστοιχων κερδών 0,86 εκατ. ευρώ το 2015 (+596,3%).

Η ζήτηση για μπαταρίες της Συστήματα Sunlight από τις αγορές του εξωτερικού αυξήθηκε σημαντικά κατά το περασμένο έτος, με αποτέλεσμα το 2016 να αποτελεί χρονιά-σταθμό για τον όγκο παραγωγής. Η εταιρεία έσπασε το φράγμα του 1,5 εκατομμυρίου στοιχείων μπαταρίας, καταγράφοντας αύξηση 20,9%. Συγχρόνως, ανέπτυξε περαιτέρω την εξαγωγική της δραστηριότητα σε νέες μεγάλες αγορές, όπως αυτή των ΗΠΑ, σε συνέχεια της επέκτασής της στην Ασία και την Αφρική τα προηγούμενα χρόνια.

Ο όμιλος ενίσχυσε σημαντικά, κατά το 2016, τα μερίδιά του στη διεθνή αγορά της αποθήκευσης ενέργειας, εξάγοντας το 98% των ιδιοπαραγόμενων προϊόντων σε περισσότερους από 500 πελάτες και στις πέντε ηπείρους. Τα προϊόντα της μονάδας της Ξάνθης εξάγονται σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και σε περισσότερες από 30 άλλες χώρες στην Ασία και την Αφρική, σε περισσότερες από 10 χώρες της αμερικανικής ηπείρου, από τη Χιλή μέχρι τον Καναδά. Ακόμη, ο όμιλος έχει επεκταθεί στην Ωκεανία, δραστηριοποιούμενος στην Αυστραλία και τη Νέα Καληδονία.

Με τον κύριο όγκο της παραγωγής της να εστιάζει στην παραγωγή και διάθεση μπαταριών έλξης, από τις οποίες προήλθε το 66% των εσόδων της, η ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ SUNLIGHT εκτιμά ότι έχει κερδίσει μερίδιο της τάξεως του 9% στην αγορά του τομέα παγκοσμίως. Επίσης, στον τομέα μπαταριών προηγμένης τεχνολογίας η εταιρεία κατέχει ηγετικό μερίδιο, έχοντας στο ενεργητικό της ποσοστό επιτυχίας 70% σε διεθνείς διαγωνισμούς, καθώς είναι σε θέση να τροφοδοτεί με μπαταρίες 25 διαφορετικούς τύπους υποβρυχίων, αλλά και να σχεδιάζει και να παράγει κάθε τύπο μπαταρίας υποβρυχίου. Ακόμη, στον τομέα των μπαταριών εφεδρικής χρήσης που χρησιμοποιούνται κυρίως στις τηλεπικοινωνίες και σε ΑΠΕ, η επιχείρηση προχώρησε σε νέες σημαντικές συνεργασίες σε χώρες όπως το Μπαχρέιν και η Φινλανδία. Συγχρόνως, επιβεβαίωσε τη θέση της ως ο Νο 1 διανομέας καταναλωτικών μπαταριών της Toshiba, επεκτείνοντας τις σχετικές δραστηριότητες και στην αγορά της Νιγηρίας.

Η Συστήματα Sunlight αναπτύσσεται δυναμικά αποτελώντας, πλέον, μία από τις κορυφαίες μονάδες βιομηχανικής μπαταρίας στην Ευρώπη, με συνεχείς επενδύσεις τόσο σε υποδομές όσο και στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης. Παράλληλα, με τη δημιουργία και της Sunlight Recycling, η οποία θεωρείται η πλέον σύγχρονη τεχνολογικά και περιβαλλοντικά μονάδα του είδους της στην Ευρώπη, προσφέρει -για πρώτη φορά στην Ελλάδα- μια ολιστική προσέγγιση στη διαχείριση μπαταριών μολύβδου. Με τη μονάδα της Ροδόπης επιτυγχάνει τη συλλογή και συγκέντρωση των χρησιμοποιημένων μπαταριών, την ανακύκλωσή τους με βάση τα διεθνή πρότυπα ποιότητας και την αξιοποίησή τους για την παραγωγή νέων μπαταριών μολύβδου στην Ελλάδα.

ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ SUNLIGHT

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ SUNLIGHT ΕΤΟΥΣ 2016

www.inr.gr, 31 Ιουλίου 2017ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ                ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ                RSS