inr.gr


Ελληνική Βιομηχανία

ΡΜΙ - ΙΟΒΕ: Εξασθένηση θετικών τάσεων και προσδοκιών τον ΟκτώβριοΕξασθένηση των θετικών τάσεων και των προσδοκιών στον ελληνικό βιομηχανικό τομέα τον περασμένο Οκτώβριο κατέγραψαν η έρευνα της IHS Markit για την κατάρτιση του σχετικού δείκτη PMI και η έρευνα οικονομικής συγκυρίας που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης επιβραδύνθηκαν.

Σύμφωνα με την IHS Markit, η ανάπτυξη του ελληνικού μεταποιητικού τομέα συνεχίστηκε τον Οκτώβριο, αν και με ασθενέστερο ρυθμό σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο. Η ανάπτυξη τονώθηκε από την έντονη ζήτηση από τις αγορές τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού, η οποία οδήγησε σε αύξηση της αγοραστικής δραστηριότητας, της απασχόλησης και της παραγωγής. Συγχρόνως, οι υψηλότερες τιμές πρώτων υλών συνέβαλαν στην επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης των τιμών εισροών, ενώ οι συνθήκες έντονης ζήτησης έδωσαν τη δυνατότητα σε ορισμένες εταιρείες να αυξήσουν τις χρεώσεις τους.

Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index-PMI) έκλεισε στις 51,2 μονάδες, δηλαδή πάνω από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50 μονάδων, υποδεικνύοντας πέμπτη συνεχή βελτίωση των συνθηκών του ελληνικού μεταποιητικού τομέα. Παρότι ελαφρώς χαμηλότερη από τις 52,8 μονάδες του Σεπτεμβρίου, η τιμή των 52.1 μονάδων παρέμεινε ενδεικτική του γενικά σταθερού ρυθμού ανάπτυξης.

Κινητήρια δύναμη της γενικής ανάπτυξης ήταν η νέα αύξηση των νέων παραγγελιών. Αν και μέτριος και βραδύτερος από τον προηγούμενο μήνα, ο ρυθμός αύξησης παρέμεινε ανάμεσα στους εντονότερους που έχουν καταγραφεί στα τελευταία εννιάμισι έτη. Επιπλέον, η αύξηση παρατηρήθηκε ευρέως τόσο στις εγχώριες αγορές όσο και στις αγορές του εξωτερικού, καθώς οι παραγγελίες εξαγωγών ανέκαμψαν σε σύγκριση με τη συρρίκνωση του προηγούμενου μήνα, ενώ κατέγραψαν τον εντονότερο ρυθμό από τον Αύγουστο του 2016.

Η έντονη ζήτηση και η ενισχυμένη παραγωγική ικανότητα οδήγησαν στην πέμπτη συνεχή αύξηση της παραγωγής. Ο ρυθμός ανάπτυξης εξασθένησε από το υψηλό πολλών ετών του Σεπτεμβρίου, παρέμεινε ωστόσο σταθερός σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, όπως επισημαίνει το euro2day.gr παρουσιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας.

Ο Alex Gill, οικονομολόγος της IHS Markit, δήλωσε σχετικά: «Τα τελευταία στοιχεία του δείκτη PMI εξακολουθούν να σκιαγραφούν μια θετική εικόνα για τον ελληνικό μεταποιητικό τομέα, ενώ ο κύριος δείκτης PMI υποδεικνύει βελτίωση των επιχειρησιακών συνθηκών για πέμπτο συνεχή μήνα. Ωστόσο, καταγράφηκε αξιοσημείωτη επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης της παραγωγής, γεγονός που δημιουργεί κάποια ανησυχία για το μέλλον. Κατόπιν τούτου και δεδομένης της θετικής τάσης που παρατηρείται σε άλλα σημεία των στοιχείων της έρευνας, ο τομέας φαίνεται σε καλή πορεία για να κλείσει το 2017 σε θετικό κλίμα».

ΙΟΒΕ: Αποδυνάμωση προβλέψεων τον Οκτώβριο

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία, που καταρτίζει το ΙΟΒΕ, επιδεινώθηκε τον Οκτώβριο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο και διαμορφώθηκε στις 94,1 (από 99) μονάδες, στο ίδιο επίπεδο με τον ίδιο περυσινό μήνα (94,2 μονάδες). Από τις βασικές μεταβλητές του δείκτη, οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες κάμφθηκαν, όπως συνέβη και με τις εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση, με το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να κλιμακώνεται ελαφρώς.

Αναλυτικά:

  • Σε ό,τι αφορά το επίπεδο παραγγελιών και τρέχουσας ζήτησης ο αρνητικός δείκτης διευρύνθηκε τον Οκτώβριο στις -16 (από -10) μονάδες, με το 1/4 (από 1/5) των επιχειρήσεων να δηλώνουν χαμηλές για την εποχή παραγγελίες και το 8-9% να αναφέρει εκ νέου το αντίθετο.

  • Στις προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής τους προσεχείς 3-4 μήνες το σχετικό ισοζύγιο μειώθηκε στις +14 (από +19) μονάδες, με το 27% (από 31%) των επιχειρήσεων να προβλέπει άνοδο της παραγωγής του το επόμενο τρίμηνο και ένα 12-13% εκ νέου μείωσή της.

  • Ως προς τα αποθέματα έτοιμων προϊόντων το σχετικό θετικό ισοζύγιο αυξήθηκε στις +9 (από +6) μονάδες, με το 19% (από 16%) των επιχειρήσεων να αναφέρει υψηλά για την εποχή αποθέματα και το 10% να δηλώνει και πάλι το αντίθετο.

  • Στους δείκτες εξαγωγικής δραστηριότητας καταγράφηκαν τον Οκτώβριο πτωτικές τάσεις: οι θετικές εκτιμήσεις για τις εξαγωγές κατά το τελευταίο τρίμηνο περιορίστηκαν (στις +13 από +26 μονάδες το ισοζύγιο), ενώ και οι προβλέψεις για εξαγωγές τους προσεχείς μήνες επιδεινώθηκαν (+15 από +23 μονάδες ο δείκτης), με το αρνητικό ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση εξωτερικού να υποχωρεί στις -7 (από +4) μονάδες.

  • Οι θετικές προβλέψεις για τις πωλήσεις τους προσεχείς μήνες αποδυναμώθηκαν τον Οκτώβριο (στις 19 από +26 μονάδες το σχετικό ισοζύγιο), με το 30% (από 39%) των επιχειρήσεων να αναμένει άνοδο πωλήσεων το προσεχές χρονικό διάστημα και ένα 11- 12% μείωσή τους. Στο ίδιο μήκος κύματος και η τάση του δείκτη εκτιμήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις, ο οποίος υποχώρησε στις +12 (από +16) μονάδες.

  • Οι μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής αυξήθηκαν οριακά στους 4,5 (από 4), ενώ το ποσοστό χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού παρέμεινε στο ίδιο επίπεδο (στο 70,6% από 70,2%).

  • Ο δείκτης στις προβλέψεις για την απασχόληση επί της ουσίας δεν μεταβλήθηκε (-7 από -8 μονάδες), με το ποσοστό των επιχειρήσεων το οποίο προβλέπει άνοδο απασχόλησης στο προσεχές τρίμηνο να διαμορφώνεται στο 4% (από 7%), έναντι ενός 11% (από 15%) που αναμένει μείωσή της.

  • Οι προβλέψεις για τις μεταβολές των τιμών υποδηλώνουν αποπληθωριστικές τάσεις (στις -4 από +6 μονάδες το ισοζύγιο), με το 84% (από 86%) των επιχειρήσεων να προβλέπει σταθερότητα τιμών το επόμενο τρίμηνο και ένα 10% (από 4%) μείωσή τους.

Σχετικά με τα ερωτήματα που τίθενται ανά τρίμηνο στην έρευνα, οι εκτιμήσεις για τις νέες παραγγελίες επιδεινώθηκαν τον Οκτώβριο, σε σύγκριση με τον Ιούλιο, με το σχετικό ισοζύγιο να διαμορφώνεται στις +2 (από +6) μονάδες. Το 15% (από 13%) των επιχειρήσεων του τομέα ανέφερε πτώση των νέων παραγγελιών του, έναντι ενός 16% (από 18%) που δήλωσε αυξημένες νέες παραγγελίες.

Ως προς τους λόγους που παρεμποδίζουν την παραγωγική δραστηριότητα, το 46% (από 43%) των επιχειρήσεων θεωρεί ότι η επιχειρηματική λειτουργία του είναι απρόσκοπτη, ενώ από τις υπόλοιπες ένα 30% δηλώνει ως σημαντικότερο εμπόδιο την ανεπάρκεια ζήτησης, το 14% την κεφαλαιακή ανεπάρκεια και ένα 7% άλλους παράγοντες που συνδέονται με την τρέχουσα οικονομική συγκυρία.

Στο τριμηνιαίο ερώτημα σχετικά με την ανταγωνιστική θέση των επιχειρήσεων στις αγορές στις οποίες δραστηριοποιούνται, οι εκτιμήσεις των ερωτηθέντων βελτιώθηκαν έναντι του προηγούμενου τριμήνου ως προς την εγχώρια αγορά (+12 από +10 μονάδες ο δείκτης) και τις λοιπές αγορές (+9 από +6 μονάδες το ισοζύγιο) και επιδεινώθηκαν ως προς την αγορά της Ε.Ε. (+7 από +5 μονάδες ο δείκτης).

Τέλος, στο τριμηνιαίο ερώτημα σχετικά με τις προβλέψεις των επιχειρήσεων για τον προορισμό των εξαγωγών τους τους προσεχείς μήνες καταγράφηκε πτώση στους σχετικούς δείκτες σε σχέση με τη μέτρηση Ιουλίου προς τις λοιπές χώρες (+17 από +22 μονάδες) και άνοδος ως προς τις χώρες της Ε.Ε. (+16 από +10 μονάδες ο δείκτης) και τις βαλκανικές χώρες (+8 από +3 μονάδες).

Σε επίπεδο βασικών τομέων, η επικρατούσα τάση ήταν πτωτική σε όλους.

Αναλυτικά:

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στα καταναλωτικά αγαθά υποχώρησε τον Οκτώβριο έναντι του Σεπτεμβρίου, στις 90,1 (από 100,5) μονάδες. Η πτώση του δείκτη προήλθε από την έντονη άνοδο των αποθεμάτων (+12 από -13 μονάδες ο δείκτης) και την πτώση του δείκτη προβλέψεων για την παραγωγή (στις +5 από +19 μονάδες), με τo ισοζύγιο παραγγελιών και εγχώριας ζήτησης να ανακάμπτει (στις -13 από -26 μονάδες). Οι τάσεις στις εξαγωγικές μεταβλητές ήταν κυρίως πτωτικές, ενώ στις προβλέψεις για την απασχόληση το ισοζύγιο των -3 μονάδων δεν μεταβλήθηκε. Οι προβλέψεις για τις τιμές υποδήλωναν ενίσχυση των αποπληθωριστικών τάσεων (-7 από +1 μονάδες το ισοζύγιο), με το 85% (από 96%) των επιχειρήσεων να αναμένει σταθερότητα. Σε ό,τι αφορά τα τριμηνιαία ερωτήματα, κάμψη παρουσίασαν οι νέες παραγγελίες (-2 από +4 μον. το ισοζύγιο), με το ποσοστό εκείνων που ανέφεραν απρόσκοπτη δραστηριότητα να κινείται στο 43% (από 45%) των ερωτηθέντων. Ως προς τις προβλέψεις για τις εξαγωγές η τάση ήταν καθοδική προς όλους τους προορισμούς, ενώ τέλος στο πεδίο της ανταγωνιστικότητας καταγράφηκε επίσης αρνητική μεταβολή προς όλες τις αγορές.

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στα κεφαλαιουχικά αγαθά έχασε έδαφος τον Οκτώβριο, υποχωρώντας στις 89,5 (από 104,5) μονάδες. Το ισοζύγιο των προβλέψεων για την παραγωγή κινήθηκε στις +28 (από +26) μονάδες, ενώ ο δείκτης των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση μειώθηκε έντονα, στις -35 (από -15) μονάδες. Η τάση στο ισοζύγιο εκτιμήσεων για τα αποθέματα ήταν θετική (στις +20 από -3 μονάδες ο δείκτης), ενώ στους δείκτες για τις εξαγωγικές προοπτικές οι τάσεις ήταν μεικτές. Στις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της απασχόλησης το σχετικό ισοσκελισμένο ισοζύγιο αυξήθηκε κατά 2 μονάδες, ενώ στις τιμές ο σχετικός δείκτης κινήθηκε πτωτικά, στη -1 μονάδα (από +7), με το 5% (από 14%) των ερωτηθέντων να προβλέπει άνοδο και το 6-7% πτώση τιμών. Στα ερωτήματα τριμήνου ο δείκτης στις νέες παραγγελίες μειώθηκε στις -6 (από +7) μονάδες, με το ποσοστό των επιχειρήσεων που ανέφερε απρόσκοπτη δραστηριότητα να περιορίζεται στο 16% (από 40%). Ως προς τις προβλέψεις για τις εξαγωγές, η τάση ήταν ανοδική στις αγορές προς την Ε.Ε. και εγχωρίως και πτωτική προς τις λοιπές αγορές, ενώ σε σχέση με την ανταγωνιστική θέση των επιχειρήσεων αυτή φαίνεται να ενισχύθηκε μόνο ως προς την εγχώρια αγορά.

Οριακώς ανοδικά κινήθηκε τον Οκτώβριο, σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στα ενδιάμεσα αγαθά, φθάνοντας στις 100,3 (από 99) μονάδες. Το ισοζύγιο των προβλέψεων για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της παραγωγής διατηρήθηκε στις +19 μονάδες, ενώ ο δείκτης εκτιμήσεων για το ύψος των αποθεμάτων περιορίστηκε κατά 4 μονάδες, στις +2. Το αρνητικό ισοζύγιο των -10 μονάδων στις εκτιμήσεις για τις τρέχουσες παραγγελίες και τη ζήτηση μειώθηκε κατά 6 μονάδες. Στα υπόλοιπα στοιχεία η τάση στους εξαγωγικούς δείκτες ήταν καθοδική, ενώ ο δείκτης πρόβλεψης της βραχυπρόθεσμης απασχόλησης επίσης διαμορφώθηκε χαμηλότερα (στις -13 από -8 μονάδες). Οι προσδοκίες για τις τιμές υποδήλωναν αναμονή για μείωσή τους (-1 από +6 μονάδες ο σχετικός δείκτης), με την πλειονότητα των επιχειρήσεων να προβλέπει σταθερότητα (82% από 86%). Τέλος, αυξήθηκε οριακά τον Οκτώβριο, σε σχέση με τον Ιούλιο (στις +7 από +5 μονάδες), το ισοζύγιο στις νέες παραγγελίες, με το ποσοστό των επιχειρήσεων που ανέφερε απρόσκοπτη δραστηριότητα να ανέρχεται στο 55% (από 39%). Σχετικά με τις προβλέψεις για τις εξαγωγές οι τάσεις ήταν ανοδικές προς όλους τους προορισμούς, ενώ βελτίωση καταγράφηκε ως προς την ανταγωνιστική θέση των επιχειρήσεων προς όλες τις αγορές.

www.inr.gr, 1 Νοεμβρίου 2017ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ                ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ                RSS