inr.gr


Ελληνική Βιομηχανία

Τρίτο εργοστάσιο έθεσε σε λειτουργία η Αραμπατζής - Ελληνική Ζύμη



Τρίτη βιομηχανική μονάδα παραγωγής προϊόντων ζύμης, ολοκληρώνοντας επένδυση της τάξεως των 10 εκατ. ευρώ, κατασκεύασε και έθεσε σε λειτουργία στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου, στη Θεσσαλονίκη, η μακεδονική βιομηχανία προϊόντων ζύμης Μιχαήλ Αραμπατζής, η οποία είναι πιο γνωστή με τον διακριτικό της τίτλο «Ελληνική Ζύμη» και κατέχει ηγετική θέση στον τομέα της.

Κατόπιν αυτού, η επιχείρηση διαθέτει παραγωγικές και λοιπές εγκαταστάσεις συνολικής στεγασμένης επιφάνειας 25.500 τ.μ., σε ιδιόκτητους χώρους 41.420 τ.μ.

Με τη συγκεκριμένη επένδυση η βιομηχανία προϊόντων ζύμης να ανεβάσει σε 80 εκατ. περίπου ευρώ τον ετήσιο κύκλο εργασιών της, έναντι 67,2 εκατ. περίπου ευρώ που ήταν το 2016 και 72 εκατ. ευρώ που προβλέπεται ότι θα ανέλθει το 2017.

Για την τρέχουσα χρήση η Μ. Αραμπατζής - Ελληνική Ζύμη αναμένει κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), της τάξεως των 11,5 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων περί τα 9,9 εκατ. ευρώ.

Η επιχείρηση συστάθηκε τον Μάιο του 2001 με την τρέχουσα νομική μορφή της και εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. Παράγει ζύμη σφολιάτας, πίτες, κρουασάν, μπουγάτσες, ντόνατς, πίτσες και άλλα συναφή προϊόντα. Ενοποιείται στις οικονομικές καταστάσεις του επιχειρηματικού ομίλου Vivartia, ο οποίος από το 2017, μέσω της εταιρείας Μπάρμπα Στάθης, κατέχει το 49% των μετοχών της. Είναι μέλος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

Από την πώληση των προϊόντων της η εταιρεία συγκέντρωσε το 2016 έσοδα 67,18 εκατ. ευρώ (61,61 εκατ. ευρώ το 2015), αυξημένα κατά 9% σε ποσοστό ή 5,57 εκατ. ευρώ σε αξία σε ετήσια βάση, ενισχύοντας περαιτέρω το ηγετικό μερίδιό της στην ελληνική αγορά, εν μέσω οξύτατου ανταγωνισμού από ομοειδή προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας και τον επώνυμο ανταγωνισμό. Το 21,7% των πωλήσεών της (14,58 εκατ. ευρώ) είχε προέλθει από πωλήσεις σε συνδεδεμένα μέρη.

Το ίδιο έτος ενίσχυσε το μεικτό της περιθώριο στο 25,7% (από 25% το 2015) και κατέγραψε αυξημένα κατά 12,2% μεικτά κέρδη ύψους 17,25 εκατ. ευρώ και ενισχυμένα κατά 0,9% κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), ύψους 9,64 εκατ. ευρώ, ίσα προς το 14,3% των πωλήσεών της και το 15,1% των μέσων συνολικών απασχολουμένων κεφαλαίων στη διάρκεια της χρήσης. Τα κέρδη της προ φόρων ήταν ύψους 8,26 εκατ. ευρώ (8,37 εκατ. ευρώ το 2015), ενώ τα καθαρά κέρδη της μετά την πρόβλεψη για φόρους διαμορφώθηκαν σε 5,66 εκατ. ευρώ (5,69 εκατ. ευρώ το 2015).

Στις 31.12.2016 απασχολούσε κεφάλαια της τάξεως των 63,83 εκατ. ευρώ (60,41 εκατ. ευρώ έναν χρόνο πριν), εκ των οποίων ίδια κεφάλαια ήταν τα 40,26 εκατ. ευρώ (63,1%) και κεφάλαια τρίτων τα υπόλοιπα (36,9%).

Με το εμπορικό σήμα «Χρυσή Ζύμη» η επιχείρηση κατέχει ηγετική θέση στην ελληνική αγορά κατεψυγμένης ζύμης. Παράγει περί τους 550 κωδικούς προϊόντων.

Εξάγει προϊόντα της κυρίως στη Γερμανία και την Κύπρο. Επίσης, έχει αναπτύξει εξαγωγική δραστηριότητα στη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Σουηδία και την Τουρκία, με τις εξαγωγές της, συμπεριλαμβανομένων όσων αφορούν δίκτυα της λιανεμπορικής αλυσίδας Lidl, να τείνουν να συνεισφέρουν περί το 30% του ετήσιου κύκλου εργασιών της.

Στην αύξηση των πωλήσεών της την τελευταία διετία συνέβαλε, πέραν των άλλων, η ανάπτυξη της δραστηριότητας παραγωγής κατεψυγμένων κρουασάν.

Η επιχείρηση έχει πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον ιδρυτή και βασικό μέτοχό της Μιχ. Κ. Αραμπατζή. Στις 31.12.2016 απασχολούσε 484 εργαζόμενους, έναντι 417 στις 31.12.2015. Τα κέρδη της προ φόρων τη χρήση 2016 ήταν της τάξεως των 17.060 ευρώ ανά εργαζόμενο, τα κέρδη της μετά την πρόβλεψη για φόρους 11.700 ευρώ ανά εργαζόμενο, ενώ τα κέρδη της προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ήταν ίσα προς 19.910 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Ο αριθμός των εργαζομένων της έχει ανέλθει πλέον σε 545 άτομα.

Εχει ελεγχθεί από τις φορολογικές αρχές για τις χρήσεις μέχρι και αυτή του 2005.

Για αγορές παγίων η επιχείρηση το 2016 είχε δαπανήσει 4,65 εκατ. ευρώ, έναντι 2,72 εκατ. ευρώ το 2015. Προβλέπει ότι η αντίστοιχη δαπάνη της το 2018 θα είναι της τάξεως των 5 εκατ. ευρώ.

ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ Μ. - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΖΥΜΗ

www.inr.gr, 23 Νοεμβρίου 2017























ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ                ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ                RSS