inr.gr


Ελληνική Βιομηχανία

Κάμψη εσόδων και κερδών, το 2012, για την Αθηναϊκή Ζυθοποιία

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής και εμπορίας μπίρας στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε πριν από πενήντα χρόνια από ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών και αποτελεί πλέον μέλος του διεθνούς ομίλου Heineken.

Διαθέτει τέσσερα εργοστάσια. Τα τρία από αυτά, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα, παράγουν τις μπίρες Amstel, Heineken, Άλφα, Fischer και BIOΣ 5, ενώ το τέταρτο είναι η μονάδα εμφιάλωσης του φυσικού μεταλλικού νερού ΙΟΛΗ, στη Λαμία.

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία συνεχίζει να επενδύει στην ελληνική αγορά, λανσάροντας νέα προϊόντα. Έτσι, η BIOS 5, η πρώτη μπίρα στον κόσμο που παράγεται από τη ζυθοποίηση πέντε δημητριακών (κριθάρι, σιτάρι, σίκαλη, καλαμπόκι και ρύζι) και η Amstel Premium Pilsner, μια μοναδική μπίρα που συνεχίζει να παράγεται με τον ίδιο τρόπο από το 1870, οπότε πρωτοφτιάχτηκε από τους αρχιζυθοποιούς της Amstel, κυκλοφόρησαν το 2011 στην αγορά. Επίσης, το ίδιο έτος η μπίρα Heineken κυκλοφόρησε στην ανανεωμένη συσκευασία K2.

Οι εξαγωγές αποτελούν σημαντικό άξονα της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της στρατηγικής ανάπτυξης της εταιρείας, καθώς παρουσιάζουν πολύ θετικές προοπτικές. Συγκεκριμένα, η επιχείρηση κατά το 2012, όπως και το 2011, έδωσε μεγάλη έμφαση στον συγκεκριμένο τομέα, αυξάνοντας την εξαγωγική της δραστηριότητά. Eξάγει προϊόντα της σε περίπου 30 χώρες και στις πέντε ηπείρους, έχοντας εστιάσει κυρίως στις αγορές της Αυστραλίας, του Καναδά, των ΗΠΑ, της Αλβανίας, της Γερμανίας και της Κύπρου.

Στόχος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας είναι η ενίσχυση των εξαγωγών, με την περαιτέρω ενδυνάμωση της εμπορικής παρουσίας της στις χώρες όπου ήδη δραστηριοποιείται, μέσω της διεύρυνσης του χαρτοφυλακίου των προϊόντων και της ενίσχυσης του δικτύου συνεργατών. Συγχρόνως, επιδιώκεται η εμπορική επέκταση με νέα προϊόντα σε νέες αγορές, κυρίως της Μέσης Ανατολής, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς και της Αφρικής.

Πιστή στη δέσμευσή της, η εταιρεία επενδύει σταθερά και με συνέπεια στο μέλλον της αγροτικής οικονομίας, μέσω του προγράμματος συμβολαιακής καλλιέργειας κριθαριού για την παραγωγή των προϊόντων Amstel και ΑΛΦΑ. Επιλέγοντας από το 2008 να προμηθεύεται μέρος αυτής της πρώτης ύλης από την Ελλάδα, συνεχίζει να στηρίζει τους Έλληνες παραγωγούς, να αναπτύσσει και να εξελίσσει τη συνεργασία και τις σχέσεις εμπιστοσύνης μαζί τους.

Το 2012, τεσσαρακοστό έβδομο έτος από τότε που άρχισε την παραγωγική λειτουργία της, με το πρώτο εργοστάσιό της στην Αθήνα, η επιχείρηση κατέγραψε ακαθάριστα έσοδα ύψους 341,03 εκατ. ευρώ, μειωμένα έναντι του 2011 κατά 12,4%, λόγω της γενικότερης πτώσης της αγοράς.

Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) υποχώρησαν στο επίπεδο των 60,87 εκατ. ευρώ, από 86,87 εκατ. ευρώ το 2011, μειωμένα κατά 29,9%. Επίσης, τα κέρδη προ φόρων και τόκων (EBIT) ήταν ύψους 29,08 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 52,3%.

Τα κέρδη προ φόρων παρουσίασαν κάμψη κατά 32,23 εκατ. ευρώ ή ποσοστό 52,5%, στο επίπεδο των 29,17 εκατ. ευρώ, έναντι 61,40 εκατ. ευρώ το 2011. Μετά τον συνυπολογισμό των φορολογικών εσόδων και εξόδων της χρήσης, τα καθαρά κέρδη περιορίστηκαν σε 24,25 εκατ. ευρώ, από 48,61 εκατ. ευρώ το 2011, μειωμένα κατά 50,1%.

Για την Αθηναϊκή Ζυθοποιία η διαμόρφωση υπεύθυνης και συνεπούς περιβαλλοντικής και κοινωνικής πολιτικής αποτελεί δέσμευση και όχι περιστασιακή επιλογή. Η πίστη στον αρμονικό συγκερασμό της οικονομικής ανάπτυξης με τον σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον αποτελεί εδώ και χρόνια τον κορμό της φιλοσοφίας της. Έτσι, αναπτύσσει προγράμματα και ενέργειες που έχουν στόχο να βοηθήσουν στην περαιτέρω ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για δύο, κυρίως, θέματα: την υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ και την προστασία του περιβάλλοντος. Αυτοί οι δύο τομείς αποτελούν τη σημαντικότερη δέσμευσή της στον τομέα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ                ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ                RSS