inr.gr


Ελληνική Βιομηχανία

IHS Markit - ΙΟΒΕ: Ανάπτυξη και ανάκαμψη προσδοκιών τον ΙανουάριοMε ανοδικούς ρυθμούς κινήθηκε τον Ιανουάριο ο ελληνικός μεταποιητικός τομέας στην Ελλάδα, σύμφωνα με την IHS Markit. Ο κύριος δείκτης δείκτης υπευθύνων προμηθειών (ΡΜΙ), που καταρτίζει η εταιρεία, υπέδειξε την εντονότερη βελτίωση των επιχειρησιακών συνθηκών του τομέα σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δέκα ετών.

Η ανάπτυξη, όπως σχολιάζει το naftemporiki.gr παραθέτοντας τα ευρήματα της μηνιαίας έρευνας της IHS Markit, ενισχύθηκε από την έντονη ζήτηση τόσο από την εγχώρια αγορά όσο και από τις αγορές του εξωτερικού. Το γεγονός αυτό ενθάρρυνε τις βιομηχανίες να αυξήσουν τον αριθμό των εργαζομένων τους με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί στην ιστορία της έρευνας, συμβάλλοντας σε σημαντική αύξηση της παραγωγής. Ο όγκος αδιεκπεραίωτων εργασιών αυξήθηκε για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2008. Παράλληλα, η επιχειρηματική αισιοδοξία κατέγραψε νέο ρεκόρ.

Ο εποχικά προσαρμοσμένος δείκτης της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index®– PMI) –ένας σύνθετος δείκτης που έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας– έκλεισε πάνω από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50 μονάδων τον Ιανουάριο. Επιπλέον, κλείνοντας στις 55,2 μονάδες, τιμή υψηλότερη από τις 53,1 μονάδες του Δεκεμβρίου, ο δείκτης υπέδειξε την εντονότερη βελτίωση των επιχειρησιακών συνθηκών που έχει καταγραφεί από τον Οκτώβριο του 2007. Η αύξηση ήταν η όγδοη σε ισάριθμους μήνες, υποδεικνύοντας την μεγαλύτερη, με μεγάλη διαφορά, περίοδο συνεχούς αύξησης που έχει καταγραφεί από το 2008.

Οι ρυθμοί ανάπτυξης ήταν σε γενικές γραμμές παρόμοιοι στους τρεις επιμέρους τομείς των καταναλωτικών, των ενδιάμεσων και των επενδυτικών αγαθών.

Η γενική άνοδος ήταν αποτέλεσμα της ραγδαίας αύξησης των νέων παραγγελιών, η οποία ήταν η σημαντικότερη που έχει καταγραφεί από τον Οκτώβριο του 2007. Εντονη ζήτηση πελατών καταγράφηκε τόσο από την εγχώρια αγορά όσο και από τις αγορές του εξωτερικού, ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάστημα δέκα και μισό ετών.

Οι βιομηχανίες αύξησαν την αγοραστική τους δραστηριότητα με τον εντονότερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Νοέμβριο του 2007, γεγονός το οποίο με τη σειρά του συνέβαλε στην πρώτη αύξηση των προμηθειών που έχει καταγραφεί από τον Ιούλιο του 2008.

Οι επιχειρήσεις εξακολούθησαν να μειώνουν τα αποθέματα ετοίμων προϊόντων, καθώς προσπάθησαν να ανταποκριθούν στη ζήτηση των πελατών.

Οι θετικές αυτές τάσεις ενίσχυσαν την επιχειρηματική αισιοδοξία, η οποία βελτιώθηκε καταγράφοντας υψηλά επίπεδα ρεκόρ τον Ιανουάριο, λόγω των προσδοκιών σχετικά με αυξημένες επενδύσεις και βελτιωμένες χρηματοοικονομικές συνθήκες.

Η αύξηση των τιμών εισροών εντάθηκε για δεύτερο συνεχή μήνα, λόγω των αναφορών υψηλότερου κόστους πρώτων υλών. Το γεγονός αυτό συνέβαλε στην αύξηση των μέσων τιμών πώλησης, καθώς ορισμένες εταιρείες μετέφεραν την επιβάρυνση κόστους στους πελάτες τους. Ωστόσο, ο ρυθμός αύξησης των τιμών χρέωσης ήταν ταχύτερος από τον αντίστοιχο των τιμών εισροών, υποδεικνύοντας πιέσεις στα περιθώρια κέρδους.

ΙΟΒΕ: Οριακή ανάκαμψη επιχειρηματικών προσδοκιών τον Ιανουάριο

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία, που καταρτίζει το ΙΟΒΕ, διαμορφώθηκε τον πρώτο μήνα του 2018 οριακά υψηλότερα έναντι του Δεκεμβρίου 2017, στις 98,5 (από 97,7) μονάδες, ανώτερα πάντως και έναντι του αντίστοιχου περυσινού επιπέδου (90,5 μονάδες).

Μικρές ήταν οι μεταβολές που καταγράφηκαν στις βασικές μεταβλητές του δείκτη. Ετσι, οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση παρέμειναν, παρόλο που οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες συνέχισαν να είναι αισιόδοξες. Από την άλλη πλευρά, το ισοζύγιο με τις εκτιμήσεις για τα αποθέματα φαίνεται να αποκλιμακώθηκε ελαφρώς.

Αναλυτικά:

  • Σε επίπεδο παραγγελιών και τρέχουσας ζήτησης ο αρνητικός δείκτης διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο οριακά χαμηλότερα, στις -12 (από -11) μονάδες, με το 1/4 των επιχειρήσεων να δηλώνουν χαμηλές για την εποχή παραγγελίες και μόλις το 11% (από 14%) να αναφέρει το αντίθετο.

  • Στις προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής τους προσεχείς 3-4 μήνες το σχετικό ισοζύγιο διαμορφώθηκε οριακά υψηλότερα, στις +18 (από +17) μονάδες, με το 26% των επιχειρήσεων να προβλέπει εκ νέου άνοδο της παραγωγής του το επόμενο τρίμηνο και ένα 8% (από 9%) μείωσή της.

  • Ως προς τα αποθέματα έτοιμων προϊόντων το σχετικό θετικό ισοζύγιο υποχώρησε ήπια (+4 από +7 μονάδες), με το 16% (από 18%) των επιχειρήσεων να αναφέρει υψηλά για την εποχή αποθέματα και το 12% (από 11%) να δηλώνει το αντίθετο.

  • Στους δείκτες εξαγωγικής δραστηριότητας καταγράφηκαν τον Ιανουάριο μεικτές τάσεις: οι θετικές εκτιμήσεις για τις εξαγωγές κατά το τελευταίο τρίμηνο περιορίστηκαν (στη -1 από +9 μονάδες ο δείκτης), οι προβλέψεις για εξαγωγές τους προσεχείς μήνες παρέμεινα επί της ουσίας στα ίδια επίπεδα (+20 από +21 μονάδες ο δείκτης) και το αρνητικό ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση εξωτερικού ανέκαμψε ελαφρά στις -2 (από -5) μονάδες.

  • Οι θετικές προβλέψεις για τις πωλήσεις τους προσεχείς μήνες παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες (στις +18 από +17 μονάδες το ισοζύγιο), με το 27% των επιχειρήσεων να αναμένει εκ νέου άνοδο πωλήσεων το προσεχές χρονικό διάστημα και ένα 9% (από 10%) μείωσή τους. Ο δείκτης εκτιμήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις διαμορφώθηκε και πάλι στις +7 μονάδες.

  • Οι μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής διαμορφώθηκαν στους 4,4 (από 4,6), ενώ το ποσοστό χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού διαμορφώθηκε εκ νέου στο 70,5%.

  • Ο ισοσκελισμένος δείκτης προβλέψεων για την απασχόληση μεταβλήθηκε θετικά, κατά 5 μονάδες, με το ποσοστό των επιχειρήσεων το οποίο προβλέπει άνοδο απασχόλησης στο προσεχές τρίμηνο να κινείται στο 9% (από 13%), έναντι ενός 4% (από 13%) που ανέμενε μείωσή της.

  • Οι προβλέψεις για τις μεταβολές των τιμών υποδήλωναν σχετική σταθερότητα, με τον σχετικό δείκτη να κινείται στις +3 (από +2) μονάδες και το 82% των επιχειρήσεων να μην αναμένει και πάλι μεταβολές τους το επόμενο τρίμηνο.

Σχετικά με τα ερωτήματα που τίθενται ανά τρίμηνο στην έρευνα, οι εκτιμήσεις για τις νέες παραγγελίες βελτιώθηκαν τον Ιανουάριο σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, με το σχετικό ισοζύγιο να διαμορφώνεται στις +7 (από +2) μονάδες. Το 17% (από 15%) των επιχειρήσεων του τομέα ανέφερε πτώση των νέων παραγγελιών του, έναντι 9% (από 16%) που δήλωνε αυξημένες νέες παραγγελίες.

Ως προς τους λόγους που παρεμποδίζουν την παραγωγική δραστηριότητα, το 44% (από 46%) των επιχειρήσεων θεωρούσε ότι η επιχειρηματική λειτουργία του είναι απρόσκοπτη, ενώ από τις υπόλοιπες, ένα 31% δήλωνε ως σημαντικότερο εμπόδιο την ανεπάρκεια ζήτησης και το 17% την κεφαλαιακή ανεπάρκεια.

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στα κεφαλαιουχικά αγαθά κέρδισε σημαντικό έδαφος τον Δεκέμβριο, φθάνοντας τις 105,3 (από 87,1) μονάδες. Το ισοζύγιο των προβλέψεων για την παραγωγή αυξήθηκε κατά 5 μονάδες, στις +25, ενώ ο αρνητικός δείκτης των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση αμβλύνθηκε έντονα, στις -11 (από -32) μονάδες. Η τάση στο ισοζύγιο εκτιμήσεων για τα αποθέματα υποδήλωνε έντονη αποκλιμάκωσή τους (στις -6 από +23 μονάδες ο δείκτης), ενώ στους δείκτες για τις εξαγωγικές προοπτικές η τάση ήταν πτωτική. Στις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της απασχόλησης το προηγούμενο σχετικό αρνητικό ισοζύγιο των -10 μονάδων μεταβλήθηκε σε οριακά θετικό (+1 μονάδα). Ως προς τις τιμές ο σχετικός ισοσκελισμένος δείκτης κινήθηκε οριακά προς τα κάτω, με το 87% των ερωτηθέντων να αναμένει σταθερότητα.

Στο τριμηνιαίο ερώτημα σχετικά με την ανταγωνιστική θέση των επιχειρήσεων στις αγορές στις οποίες δραστηριοποιούνται, οι εκτιμήσεις των ερωτηθέντων επιδεινώθηκαν ελαφρά έναντι του προηγούμενου τριμήνου ως προς την εγχώρια αγορά (+10 από +12 μονάδες ο δείκτης) και τις λοιπές αγορές (+6 από +9 μονάδες το ισοζύγιο) και οριακά ως προς την αγορά της ΕΕ (+6 από +7 μονάδες ο δείκτης).

Τέλος, στο τριμηνιαίο ερώτημα σχετικά με τις προβλέψεις των επιχειρήσεων για τον προορισμό των εξαγωγών τους τους προσεχείς μήνες, καταγράφηκε άνοδος στους σχετικούς δείκτες σε σχέση με τη μέτρηση Οκτωβρίου προς τις λοιπές χώρες (+22 από +17 μονάδες), τις χώρες της ΕΕ (+25 από +16 μονάδες ο δείκτης) και τις βαλκανικές χώρες (+14 από +8 μονάδες).

Σε επίπεδο βασικών τομέων οι τάσεις των προσδοκιών ήταν ανοδικές και στις τρεις κατηγορίες. Πιο συγκεκριμένα:

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στα καταναλωτικά αγαθά βελτιώθηκε, φθάνοντας στις 97,3 (από 95,7) μονάδες, λόγω μικρής μείωσης των αποθεμάτων, ήπιας ανόδου στο ισοζύγιο παραγγελιών και βελτίωσης των προβλέψεων για την παραγωγή.

Στα κεφαλαιουχικά αγαθά ο δείκτης ανήλθε στις 100,2 (από 105,3) μονάδες, κυρίως λόγω σημαντικής ρευστοποίησης αποθεμάτων.

Τέλος, στα ενδιάμεσα αγαθά ο δείκτης κινήθηκε στις 100,7 (από 98,2) μονάδες, με σημαντικά βελτιωμένες προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της παραγωγής.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΙΟΒΕ, 8 Φεβρουαρίου 2018

www.inr.gr, 1 Φεβρουαρίου 2018ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ                ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ                RSS