inr.gr


Ελληνική Βιομηχανία

Στα 110 εκατ. ευρώ τα έσοδα της Sunlight το 2012

Με εξαγωγική επέκταση σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας και της Νότιας Αμερικής αντισταθμίζει η βιομηχανική εταιρεία συσσωρευτών Συστήματα Sunlight την εξασθένηση της οικονομικής δραστηριότητας και της ζήτησης σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες το 2012 εισέφεραν περίπου το 60% των συνολικών εσόδων της.

Συγχρόνως, η επιχείρηση επιταχύνει την ολοκλήρωση της επένδυσης που υλοποιεί στην Κομοτηνή, ώστε από τις αρχές του 2014 να θέσει σε πλήρη λειτουργία τη μονάδα ανακύκλωσης συσσωρευτών μολύβδου που κατασκευάζει, δαπανώντας 20 εκατ. ευρώ.

Η Sunlight αποτελεί, ως γνωστόν, μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές βιομηχανίες, με πάγια στοιχεία της τάξεως των 95 εκατ. ευρώ, ενώ ανήκει στον όμιλο επιχειρήσεων Πάνου Γερμανού. Με τη βιομηχανική μονάδα της στην Ξάνθη η επιχείρηση αποτελεί, επίσης, έναν από τους μεγαλύτερους Έλληνες εξαγωγείς.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της εταιρείας Χρήστος Καρτάλης ανέφερε ότι, όπως αναμενόταν, η ζήτηση από άλλες, μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές βαίνει μειούμενη, λόγω της γενικότερης κρίσης και των αβεβαιοτήτων που σκιάζουν την ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά η επιχείρηση προετοιμάστηκε για την εξέλιξη αυτή και επεκτείνεται στη Νοτιοανατολική Ασία και σε χώρες της Νότιας Αμερικής, με επιτυχία, αντισταθμίζοντας τις απώλειες.

Προσέθεσε, δε, ότι στα τέλη του προσεχούς Οκτωβρίου η επιχείρηση θα ολοκληρώσει την κατασκευή «της πλέον σύγχρονης μονάδας ανακύκλωσης συσσωρευτών μολύβδου στην Ευρώπη», σε συνολική έκταση 42 στρεμμάτων, στη Βιομηχανική Περιοχή της Κομοτηνής.

Στο βιομηχανικό της συγκρότημα στο Όλβιο Ξάνθης, σε έκταση 154 στρεμμάτων, με καλυμμένους χώρους άνω των 40.000 τ.μ., η Συστήματα Sunlight λειτουργεί γραμμές παραγωγής κυλινδρικών συσσωρευτών χλωρίου ψευδαργύρου, ειδικών συσσωρευτών μολύβδου για την προώθηση υποβρυχίων, βιομηχανικών συσσωρευτών μολύβδου κλειστού τύπου, βιομηχανικών συσσωρευτών μολύβδου ανοικτού τύπου, καθώς και αυτόνομων φωτοβολταϊκών συστημάτων παραγωγής ενέργειας. Παράλληλα, λειτουργεί γραμμές συναρμολόγησης συσσωρευτών νικελίου - καδμίου για στρατιωτικές και εμπορικές εφαρμογές, τροφοδοτικών συστημάτων για τηλεπικοινωνιακές εφαρμογές, συστημάτων αδιάλειπτης λειτουργίας, βιομηχανικών φορτιστών, καθώς και ηλεκτροπαραγωγών ζευγών.

Το 2012 η εταιρεία κατέγραψε ετήσια έσοδα 109,87 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 4,3%, λόγω της μείωσης της τιμής του μολύβδου, όπως ανέφερε ο επικεφαλής της. Μολονότι παρουσίασε αρνητικά τελικά αποτελέσματα, λόγω υψηλών χρηματοοικονομικών και άλλων έκτακτων επιβαρύνσεων, βελτίωσε σημαντικά τη λειτουργική αποδοτικότητά της. Τα μεικτά κέρδη της βελτιώθηκαν ως ποσοστό των πωλήσεων κατά τρεις εκατοστιαίες μονάδες (από το 13,3% στο 16,3%) και ανήλθαν σε 17,87 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 17%. Επίσης, τα κέρδη της προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 8,04 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 9,6%.

Από την ελληνική αγορά προήλθε το 18,6% των εσόδων της (20,47 εκατ. ευρώ), από αγορές τρίτων χωρών εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης προήλθε το 21,5% (23,64 εκατ. ευρώ), ενώ από άλλες αγορές χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντλήθηκε το υπόλοιπο 59,9% των εσόδων (65,76 εκατ. ευρώ).

Η επιχείρηση, που δαπανά σχεδόν το 3% του ετήσιου τζίρου της για έρευνα και ανάπτυξη νέων προϊόντων και εφαρμογών, αναμένει για το 2013 βελτιωμένα αποτελέσματα, καθώς τον περασμένο Δεκέμβριο προχώρησε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 21 εκατ. ευρώ, με σκοπό τη μείωση του δανεισμού της και τη συμπίεση των χρηματοοικονομικών δαπανών της, που ανήλθαν σε 10,60 εκατ. ευρώ το 2012, από 7,07 εκατ. ευρώ το 2011, Τα τελικά αποτελέσματα του περασμένου έτους (-11,44 εκατ. ευρώ προ φόρων) είχαν επιβαρυνθεί εξάλλου και με δαπάνες αναδιοργάνωσης, συνολικού ποσού 2,94 εκατ. ευρώ.

Η Συστήματα Sunlight διαθέτει αυτόνομη επιχειρηματική παρουσία στις χώρες Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ουκρανία, Πολωνία, Ρουμανία και Σερβία. Απασχολεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό περίπου 600 εργαζομένους.ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ                ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ                RSS