inr.gr


Ελληνική Βιομηχανία

Αυξημένα τα έσοδα και τα κέρδη της βιομηχανίας τροφίμων Elviart το 2012

Αυξημένες πωλήσεις και βελτιωμένη αποδοτικότητα κατέγραψε το 2012 η βιομηχανία τροφίμων Elviart, η οποία εξειδικεύεται στην παραγωγή πίτας για σουβλάκια και έχει δυναμική παρουσία στον τομέα της από το 1952, όταν ο Γεώργιος Καλοϊδάς δημιούργησε πρώτο εργαστήριο παραγωγής.

Με βιομηχανική μονάδα στον Ασπρόπυργο Αττικής, η επιχείρηση κατέγραψε κύκλο εργασιών 13,16 εκατ. ευρώ, από 12,94 εκατ. ευρώ το 2011, υψηλότερο κατά 0,21 εκατ. ευρώ σε αξία και κατά 1,7% σε ποσοστό.

Τα μεικτά κέρδη της ανήλθαν σς 4,47 εκατ. ευρώ, ίσα προς το 34% των εσόδων. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 1,09 εκατ. ευρώυ, ίσα προς το 8,3% των πωλήσεων, έναντι 5,5% το 2011. Επίσης, τα κέρδη προ φόρων και τόκων (EBIT) ανήλθαν σε 0,59 εκατ. ευρώ (+275,9%).

Τα κέρδη προ φόρων της επιχείρησης ανήλθαν το 2012 σε 0,46 εκατ. ευρώ, πολλαπλάσια εκείνων του 2011 (0,07 εκατ. ευρώ), ίσα προς το 3,5% των πωλήσεων, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά την αφαίρεση των φόρων της χρήσης διαμορφώθηκαν σε 0,34 εκατ. ευρώ (-0,7%), πολλαπλάσια εκείνων του 2011 (0,04 εκατ. ευρώ), ίσα προς το 2,6% των πωλήσεων.

Κατέχοντας την πρώτη θέση στον τομέα της στην Ελλάδα σε μερίδιο αγοράς, η εταιρεία δεν έχασε ποτέ τα σκήπτρα στην εγχώρια αγορά. Επίσης, ανέπτυξε διεθνείς δραστηριότητες. Τα προϊόντα της ξεκίνησαν να εξάγονται στην Ευρώπη στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Το όραμα

Σκοπός της εταιρείας είναι να παραμείνει στην κορυφή της αγοράς, παρέχοντας στους καταναλωτές τη νοστιμότερη πίτα για σουβλάκι.

Για 60 χρόνια η Elviart το καταφέρνει αυτό με συνεχείς προσπάθειες για βελτίωση, με υψηλές επενδύσεις σε τεχνολογία και τεχνογνωσία και, κυρίως, με το μεράκι των ανθρώπων της για να προσφέρουν την «τέλεια πίτα».

Χάρη στην επάνδρωση με εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό και στις επενδύσεις σε τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό, η Elviart συνεχίζει να βρίσκεται στην κορυφή του τομέα της, παρέχοντας υψηλότατης ποιότητας προϊόντα σε μια αγορά που παρουσιάζει σημαντική αύξηση της ζήτησης τα τελευταία χρόνια, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Πέρα από την κλασσική ελληνική πίτα για σουβλάκι, η επιχείρηση έχει εμπλουτίσει τη γκάμα των προϊόντων της και με άλλα προϊόντα ζύμης, όπως πίτα κυπριακή, τετράγωνη, ολικής άλεσης και βάση πίτσας.

Οι πίτες της Elviart σερβίρονται σε ψητοπωλεία και εστιατόρια σε όλη την Ελλάδα, καθώς και σε ελληνικά - και όχι μόνο - εστιατόρια ή ψητοπωλεία σε άλλες χώρες.

Τα προϊόντα της επιχείρησης βρίσκονται στα ράφια των super markets της Αττικής, καθώς παραδίδονται καθημερινά, ολόφρεσκα, μέσω ιδιόκτητου στόλου εμπορικών οχημάτων της. Στα super markets εκτός Αττικής, στην υπόλοιπη Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τα προϊόντα της εταιρείας πωλούνται σε κατεψυγμένη μορφή, με διάρκεια ζωής 12 μηνών.

Ιστορικό

1952: Ο Γεώργιος Καλοϊδάς δημιουργεί το πρώτο αποκλειστικό εργαστήριο πίτας, το οποίο διαδέχεται παραδοσιακό οικογενειακό φούρνο, από το 1922, όπου η πίτα αποτελούσε μέρος μόνο της συνολικής ημερήσιας παραγωγής.

1959: Η επιχείρηση εγκαθίσταται στο πρώτο της ιδιόκτητο κτίριο, δημιουργώντας οργανωμένη μονάδα παραγωγής πίτας.

1968: Αρχίζει ο μηχανολογικός εκσυγχρονισμός, με την τοποθέτηση κυκλοθερμικών φούρνων αυτόματου ψησίματος σε δύο γραμμές παραγωγής.

1975: Κατασκευάζεται η πρώτη μηχανή μεταποίησης ζύμης, η οποία αυτοματοποιεί την παραγωγή σε ποσοστό 30%.

1983: Η ετερόρυθμη εταιρεία Γ. Καλοϊδάς & Σια αρχίζει τη διεθνή δραστηριότητά της, προωθώντας προϊόντα της στην ευρύτερη ευρωπαϊκή αγορά.

1985: Η θετική ανταπόκριση της διεθνούς αγοράς οδηγεί την εταιρεία στην αγορά βιομηχανικής μονάδας, έκτασης 2.500 τ.μ., στην περιοχή του Ασπροπύργου Αττικής.

1987: Η διεθνής δραστηριότητα της εταιρείας επισημοποιείται με την πρώτη παρουσία της στη διεθνή έκθεση τροφίμων ANUGA.

1989: Δημιουργείται η Μ. Καλοϊδάς & Σια ΕΠΕ, με τον εμπορικό τίτλο Elviart.

1990: Η Elviart εγκαθίσταται σε νέα βιομηχανική μονάδα στον Ασπρόπυργο Αττικής. Η νέα μονάδα διαθέτει ιδιόκτητους ψυκτικούς θαλάμους, αυτόματες γραμμές παραγωγής και χώρους αποθήκευσης ξηρού φορτίου. Οι νέες εγκαταστάσεις και ο σύγχρονος τεχνολογικός εξοπλισμός δίνουν την δυνατότητα αύξησης της παραγωγής κατά 50%.

1996: Ιδρύεται η εταιρεία Kaloidas GmbH στη Φρανκφούρτη, στη Γερμανία. Με ιδιόκτητες εγκαταστάσεις και αυτόνομο δίκτυο διανομής, προωθείται η διάθεση των προϊόντων Elviart σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές.

1997: Η βιομηχανική μονάδα της Elviart έχει, πλέον, δυνατότητα παραγωγής 17.000 πιτών ανά ώρα, ενώ η εταιρεία αποκτά και το πιστοποιητικό Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων HACCP.

2000: Εγκαθίστανται αυτόματες γραμμές συσκευασίας λιανικής και χονδρικής πώλησης. Ιδρύεται η εταιρεία Elviart International, με έδρα την Κύπρο, για την καλύτερη προώθηση των προϊόντων στη Μέση Ανατολή και σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

2001: Η Μ. Καλοϊδάς & Σια ΕΠΕ μετατρέπεται σε ΑΒΕΕ, με διακριτικό τίτλο Elviart Καλοϊδάς ΑΒΕΕ.

2003: Αποκτάται νέα, υπερσύγχρονη γραμμή παραγωγής αρτοσκευασμάτων, με έμφαση στην δημιουργία νέων προϊόντων όπως βάση πίτσας, πίτα κυπριακή και ψωμάκι, με κύριο χαρακτηριστικό τη μοναδικότητά της σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τη δυνατότητα παραγωγής 35.000 τεμαχίων ανά ώρα.

2004: Η Elviart εδραιώνεται ακόμη περισσότερο σε πανελλαδικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο. Το πελατολόγιο αυξάνεται διαρκώς και περιλαμβάνει αλυσίδες λιανεμπορίου, εστιατόρια, μεγάλες εταιρείες catering και μαζικής εστίασης, καθώς και αεροπορικές εταιρείες. Η ημερήσια παραγωγή αγγίζει τα 450.000 τεμάχια.

2005: Η εταιρεία διευρύνει τη γκάμα των προϊόντων της στα αρτοσκευάσματα, καθώς και σε άλλα εμπορεύσιμα είδη του κλάδου της διατροφής.

2006: H Εlviart εκσυγχρονίζει την εταιρική της ταυτότητα, ανανεώνοντας τα εταιρικά της σήματα και τις συσκευασίες.

2007: Αποκτά το πιστοποιητικό για το σύστημα διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων ISO 22000 για ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής και διανομής αρτοσκευασμάτων, καθώς και για τη διανομή κατεψυγμένης πατάτας.

2008: Η αυξημένη ζήτηση και η διαρκής προσπάθεια για βελτίωση ωθούν την εταιρεία στην απόφαση διεύρυνσης του παραγωγικού δυναμικού της, με σκοπό την ανάδειξή της σε μια από τις πιο σύγχρονες και άρτιες αρτοβιομηχανίες, σε διεθνές επίπεδο.

2010: Μια νέα υψηλή επένδυση σε τεχνολογικό εξοπλισμό έρχεται να βελτιώσει την παραγωγική διαδικασία, με την εγκατάσταση νέου φούρνου τεχνολογίας impingement στη μία από τις δύο γραμμές παραγωγής.ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ                ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ                RSS