inr.gr


Ελληνική Βιομηχανία

PMI - ΙΟΒΕ: «Φρένο» έβαλε η ελληνική βιομηχανία τον ΑπρίλιοΟ μεταποιητικός τομέας στην Ελλάδα συνέχισε να αναπτύσσεται τον Απρίλιο, κατεβάζοντας όμως ταχύτητα για δεύτερο διαδοχικό μήνα, σύμφωνα με την καθιερωμένη μηνιαία έρευνα της IHS Markit, η οποία καταρτίζει τον Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών (ΡΜΙ) για τη μεταποιητική δραστηριότητα στη χώρα μας.

Βάσει της έρευνας και όπως παρουσιάζονται τα ευρήματά της από το naftemporiki.gr, οι νέες παραγγελίες τόσο από το εσωτερικό όσο και το εξωτερικό παρουσίασαν πιο αδύναμη αύξηση σε σχέση με τους πρώτους μήνες του έτους, με αποτέλεσμα τα κέρδη να είναι επίσης μικρότερα σε επίπεδο παραγωγής και απασχόλησης.

Ο εποχικά προσαρμοσμένος δείκτης για τη μεταποιητική δραστηριότητα στη χώρα μας υποχώρησε στις 52,9 μονάδες τον περασμένο μήνα από 55 τον Μάρτιο. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Νοέμβριο, αν και ο δείκτης εξακολουθεί να είναι σε απόσταση ασφαλείας από το όριο των 50 μονάδων, που διακρίνει την ανάπτυξη από την ύφεση. Αυτό σημαίνει ότι η ανάκαμψη του κλάδου συνεχίζεται, αλλά έχει χάσει την ορμή της.

«Μετά από ένα εντυπωσιακό πρώτο τρίμηνο, η ανάπτυξη στον μεταποιητικό τομέα της Ελλάδας μετριάστηκε τον Απρίλιο, καταγράφοντας επίπεδα ανάλογα με αυτά που είδαμε στο δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους. Η επιβράδυνση ήταν ευρείας κλίμακας και παρατηρήθηκε στην παραγωγή, στις νέες παραγγελίες και στην αγοραστική δραστηριότητα, που αυξήθηκαν με ασθενέστερους ρυθμούς» ανέφερε ο Αλεξ Τζιλ, οικονομολόγος της IHS Markit, υπεύθυνος για την ελληνική έρευνα. «Παρόλ’ αυτά, οι δείκτες προσδοκώμενων μελλοντικών εξελίξεων εξακολούθησαν να υποδεικνύουν κάποια θετικά σημάδια, δεδομένου ότι η επιχειρηματική αισιοδοξία και η αύξηση της απασχόλησης ήταν, αντίστοιχα, η εντονότερη και η τρίτη ισχυρότερη αύξηση που έχει σημειωθεί, αφήνοντας ενδεχομένως να εννοηθεί ότι οι εταιρείες αναμένουν συνέχιση της ανάπτυξης μέσα στους επόμενους μήνες, μολονότι σε ασθενέστερο βαθμό από ό,τι το πρώτο τρίμηνο» σημείωσε ο οικονομολόγος.

Οι νέες παραγγελίες αυξήθηκαν για ένατο διαδοχικό μήνα, αν και με βραδύτερους ρυθμούς, ενώ οι νέες εργασίες από το εξωτερικό παρουσίασαν αύξηση για έβδομο συναπτό μήνα. Παρά την επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των νέων παραγγελιών, οι Ελληνες κατασκευαστές εξακολούθησαν να προσλαμβάνουν επιπλέον προσωπικό. Ωστόσο, ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας μετριάστηκε ελαφρώς από τα επίπεδα ρεκόρ του Μαρτίου.

Παρόλ’ αυτά, ο όγκος των αδιεκπεραίωτων εργασιών μειώθηκε για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο. Η εξασθενημένη ζήτηση των πελατών ώθησε τις εταιρείες να αυξήσουν την αγοραστική δραστηριότητα με ασθενέστερο ρυθμό τον Απρίλιο, γεγονός το οποίο, με τη σειρά του, είχε ως αποτέλεσμα την ασθενέστερη αύξηση των αποθεμάτων προμηθειών που έχει καταγραφεί στο τρέχον διάστημα των τεσσάρων μηνών συνεχούς αύξησης.

Οσον αφορά την παραγωγή, αυτή αυξήθηκε για ενδέκατο συνεχή μήνα τον Απρίλιο, μολονότι στον ασθενέστερο βαθμό που έχει καταγραφεί σε διάστημα πέντε μηνών, δεδομένης της μικρότερης αύξησης της παραγωγικής ικανότητας. Οπως επισημαίνουν οι ειδικοί της Markit, η αύξηση ήταν ευρείας κλίμακας σε όλους τους επιμέρους τομείς και κυρίως αναφέρθηκε από τους παραγωγούς ενδιάμεσων αγαθών.

Παρά τη βραδύτερη αύξηση της παραγωγής, τα αποθέματα ετοίμων προϊόντων αυξήθηκαν για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2017. Ο ρυθμός αύξησης των τιμών εισροών υποχώρησε για τρίτη συνεχή φορά σε ισάριθμους μήνες κατά τη διάρκεια του Απριλίου, παρέμεινε ωστόσο σημαντικός, δεδομένου ότι ορισμένοι ερωτηθέντες στην έρευνα ανέφεραν υψηλότερες τιμές πρώτων υλών. Αντιθέτως, οι εταιρείες αύξησαν τις τιμές πώλησης με επιταχυνόμενο ρυθμό, μολονότι παρέμεινε αισθητά ασθενέστερος σε σύγκριση με τον ρυθμό αύξησης του κόστους εισροών.

Σημειώνεται ότι το γεγονός πως ο κλάδος κατέβασε ταχύτητα δεν έκαμψε την επιχειρηματική εμπιστοσύνη, με τον επιμέρους δείκτη να σκαρφαλώνει τον Απρίλιο σε νέα επίπεδα ρεκόρ.

ΙΟΒΕ: Οριακή ενίσχυση των προσδοκιών

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία, που καταρτίζει το ΙΟΒΕ, διαμορφώθηκε τον Απρίλιο οριακά υψηλότερα έναντι του προηγούμενου μήνα, στις 103,4 (από 102,6) μονάδες, υψηλότερα πάντως έναντι του αντίστοιχου περυσινού του επιπέδου (98,4 μονάδες).

Από τις βασικές μεταβλητές του δείκτη, το ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση παρέμεινε αμετάβλητο, ενώ το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα αποκλιμακώθηκε, με τις προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες να χάνουν έδαφος, αλλά ήπια.

Αναλυτικά:

 • Σε επίπεδο παραγγελιών και τρέχουσας ζήτησης ο αρνητικός δείκτης διαμορφώθηκε τον Απρίλιο εκ νέου στις -17 μονάδες, με το 28% (από 1/4) των επιχειρήσεων να δηλώνουν χαμηλές για την εποχή παραγγελίες και το 11% (από 8%) να αναφέρει το αντίθετο.

 • Στις προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής τους προσεχείς 3-4 μήνες το σχετικό ισοζύγιο διαμορφώθηκε στις +22 (από +26) μονάδες, με το 32% των επιχειρήσεων να προβλέπει εκ νέου άνοδο της παραγωγής του το επόμενο τρίμηνο και ένα 10% (από 5%) μείωσή της.

 • Ως προς τα αποθέματα έτοιμων προϊόντων το σχετικό θετικό ισοζύγιο μειώθηκε στις +5 (από +11) μονάδες, με το 18% των επιχειρήσεων να αναφέρει υψηλά για την εποχή αποθέματα και το 13% (από 6%) να δηλώνει το αντίθετο.

 • Στους δείκτες εξαγωγικής δραστηριότητας καταγράφηκαν τον Απρίλιο κυρίως θετικές τάσεις: οι εκτιμήσεις για τις εξαγωγές κατά το τελευταίο τρίμηνο βελτιώθηκαν (+14 από +9 μονάδες ο δείκτης), όπως και οι προβλέψεις για εξαγωγές τους προσεχείς μήνες (+20 από +10 μονάδες ο δείκτης), με το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση εξωτερικού να παραμένει στο ίδιο επίπεδο (στις -14 μονάδες).

 • Οι θετικές προβλέψεις για τις πωλήσεις τους προσεχείς μήνες επιδεινώθηκαν τον Απρίλιο (+21 από +28 μονάδες το ισοζύγιο), με το 1/3 των επιχειρήσεων να αναμένει εκ νέου άνοδο το προσεχές χρονικό διάστημα και ένα 12% (από 6%) μείωσή τους. Ο δείκτης εκτιμήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις διαμορφώθηκε στις +14 (από +6) μονάδες.

 • Οι μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής διαμορφώθηκαν στους 4,9 (από 4,7), ενώ το ποσοστό χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού κινήθηκε τον Απρίλιο στο 71,5% (από 72,2%).

 • Ο θετικός δείκτης των +4 μονάδων στις προβλέψεις για την απασχόληση κέρδισε 11 μονάδες, με το ποσοστό των επιχειρήσεων που προβλέπει άνοδο απασχόλησης το προσεχές τρίμηνο να κινείται στο 22% (από 8%), έναντι 8% (από 5%) που αναμένει μείωσή της.

 • Οι προβλέψεις για τις μεταβολές των τιμών υποδήλωναν οριακή άνοδο, με τον σχετικό δείκτη να κινείται στη +1 (από -3) μονάδες και το 87% (από 84%) των επιχειρήσεων να μην αναμένει και πάλι μεταβολές τους το επόμενο τρίμηνο.

 • Σχετικά με τα ερωτήματα που τίθενται ανά τρίμηνο στην έρευνα, οι εκτιμήσεις για τις νέες παραγγελίες επιδεινώθηκαν τον Απρίλιο σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, με το σχετικό ισοζύγιο να διαμορφώνεται στις +3 (από +7) μονάδες. Το 17% των επιχειρήσεων του τομέα ανέφερε πτώση των νέων παραγγελιών του, έναντι 13% (από 9%) που δήλωνε αυξημένες νέες παραγγελίες.

 • Ως προς τους λόγους που παρεμποδίζουν την παραγωγική δραστηριότητα, το 43% των επιχειρήσεων θεωρούσε ότι η επιχειρηματική λειτουργία του είναι απρόσκοπτη, ενώ από τις υπόλοιπες ένα 21% δήλωνε ως σημαντικότερο εμπόδιο την ανεπάρκεια της ζήτησης και το 17% την κεφαλαιακή ανεπάρκεια.

 • Στο τριμηνιαίο ερώτημα σχετικά με την ανταγωνιστική θέση των επιχειρήσεων στις αγορές στις οποίες δραστηριοποιούνται, οι εκτιμήσεις των ερωτηθέντων βελτιώθηκαν οριακά έναντι του προηγούμενου τριμήνου ως προς την εγχώρια αγορά (+12 από +10 μονάδες ο δείκτης), επιδεινώθηκαν ως προς τις λοιπές αγορές (+4 από +6 μονάδες το ισοζύγιο) και δεν μεταβλήθηκαν ως προς την αγορά της ΕΕ (+9 μονάδες ο δείκτης).

 • Τέλος, στο τριμηνιαίο ερώτημα σχετικά με τις προβλέψεις των επιχειρήσεων για τον προορισμό των εξαγωγών τους τους προσεχείς μήνες, καταγράφηκε πτώση στους σχετικούς δείκτες σε σχέση με τη μέτρηση Ιανουαρίου προς τις λοιπές χώρες (+15 από +22 μονάδες), τις χώρες της ΕΕ (+22 από +25 μονάδες ο δείκτης) και τις βαλκανικές χώρες (+4 από +14 μονάδες).

Σε επίπεδο βασικών τομέων, οι τάσεις των προσδοκιών ήταν μεικτές στις τρεις κατηγορίες. Συγκεκριμένα, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών επιδεινώθηκε στα καταναλωτικά αγαθά, υποχωρώντας στις 99,4 (από 104) μονάδες, λόγω της μεγάλης πτώσης στο ισοζύγιο παραγγελιών και ζήτησης. Στα κεφαλαιουχικά αγαθά ο δείκτης κινήθηκε ανοδικά στις 99,5 (από 94,3) μονάδες, με το ισοζύγιο παραγγελιών και ζήτησης και τις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να βελτιώνονται. Τέλος, στα ενδιάμεσα αγαθά ο σχετικός δείκτης αυξήθηκε στις 109,5 (από 103,7) μονάδες.

www.inr.gr, 2 Μαΐου 2018ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ                ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ                RSS