inr.gr


Ελληνική Βιομηχανία

PMI - IOBE: Ανάπτυξη της μεταποίησης τον ΙούλιοΜε σταθερούς ρυθμούς συνεχίστηκε η ανάπτυξη του ελληνικού μεταποιητικού τομέα τον Ιούλιο, σύμφωνα με την καθιερωμένη μηνιαία έρευνα της IHS Markit, που καταρτίζει τον δείκτη ΡΜΙ (Υπευθύνων Προμηθειών). Θετικά ήταν, επίσης, τα μηνύματα για τον Ιούλιο από την ανάλογη έρευνα που πραγματοποιεί το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Η παραγωγή και οι νέες παραγγελίες εξακολούθησαν να αυξάνονται, γεγονός το οποίο με τη σειρά του οδήγησε σε περαιτέρω έντονο γύρο δημιουργίας θέσεων εργασίας και αγοραστικής δραστηριότητας, ανέφερε η IHS Markit. Οι υψηλότερες τιμές πρώτων υλών εξακολούθησαν, σύμφωνα με την έρευνα, να ασκούν ανοδικές πιέσεις στο μέσο κόστος εισροών, το οποίο ορισμένες εταιρείες προσπάθησαν να μετριάσουν μέσω υψηλότερων τιμών πώλησης. Ο δείκτης PMI παρέμεινε σταθερός στις 53,5 μονάδες, αισθητά πάνω από το όριο των 50 μονάδων που διακρίνει την ανάπτυξη από την ύφεση της δραστηριότητας στον κλάδο.

Η εικόνα της ελληνικής μεταποιητικής δραστηριότητας βελτιώνεται συνεχώς από τον Ιούνιο του 2017, καθώς επί 14 συναπτούς μήνες έχουμε αύξηση της παραγωγής, συμπλήρωσε η Markit, σημειώνοντας ότι ειδικά τον Ιούλιο στην κατεύθυνση αυτή συνέβαλε η άφιξη τουριστών. Επί δώδεκα διαδοχικούς μήνες αυξάνονται και οι νέες εργασίες. Η αυξημένη παραγωγή ήταν αποτέλεσμα μιας ακόμα αύξησης των νέων εργασιών – η δωδέκατη σε ισάριθμους μήνες. Επιπλέον, η ζήτηση των πελατών ήταν υψηλότερη στις αγορές τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού, όπως αποδείχθηκε από την έντονη, μολονότι ασθενέστερη, αύξηση των νέων παραγγελιών εξαγωγών. Κατ' αναλογία με την αυξημένη παραγωγή, οι παραγωγοί αγαθών στην Ελλάδα προσέλαβαν επιπλέον προσωπικό τον Ιούλιο, συνεχίζοντας την τάση που παρατηρείται από τον Μάιο του 2017.

Ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας, σύμφωνα με την εταιρεία, επιταχύνθηκε από τον προηγούμενο μήνα και ήταν, σε γενικές γραμμές, σημαντικός. Η αύξηση της απασχόλησης συνέβαλε στην τέταρτη συνεχή υποχώρηση του όγκου αδιεκπεραίωτων εργασιών. Επιπλέον, ο ρυθμός μείωσης των ανεκτέλεστων εργασιών ήταν ο εντονότερος που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα από την αρχή του έτους.

ΙΟΒΕ: Σε υψηλότερα επίπεδα ο δείκτης

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία, που καταρτίζει το ΙΟΒΕ, διαμορφώθηκε τον Ιούλιο υψηλότερα έναντι του Ιουνίου, στις 105,9 (από 103,1) μονάδες, αρκετά υψηλότερα από το αντίστοιχο περυσινό επίπεδο (96,6 μονάδες).

Από τις βασικές μεταβλητές του δείκτη, το ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση βελτιώθηκε, με το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα και τις προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες να παραμένουν αμετάβλητα.

Αναλυτικά:

  • Σε επίπεδο παραγγελιών και τρέχουσας ζήτησης ο αρνητικός δείκτης διαμορφώθηκε τον Ιούλιο στις -10 (από -19) μονάδες, με το 22% (από 27%) των επιχειρήσεων να δηλώνουν χαμηλές για την εποχή παραγγελίες και το 12% (από 9%) να αναφέρει εκ νέου το αντίθετο.

  • Στις προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής τους προσεχείς 3-4 μήνες το σχετικό ισοζύγιο διαμορφώθηκε στις +21 μονάδες, χωρίς να έχει επί της ουσίας μεταβληθεί για τέσσερις μήνες, με το 29% (από 33%) των επιχειρήσεων να προβλέπει άνοδο της παραγωγής του το επόμενο τρίμηνο και ένα 8% (από 11%) μείωσή της.

  • Ως προς τα αποθέματα έτοιμων προϊόντων το σχετικό θετικό ισοζύγιο παρέμεινε στις +4 μονάδες, με το 16% των επιχειρήσεων να αναφέρει υψηλά για την εποχή αποθέματα και το 12% να δηλώνει εκ νέου το αντίθετο.

  • Στους δείκτες εξαγωγικής δραστηριότητας καταγράφηκαν τον Ιούλιο κυρίως ανοδικές τάσεις: οι εκτιμήσεις για τις εξαγωγές κατά το τελευταίο τρίμηνο βελτιώνθηκαν (+25 από +17 μονάδες ο δείκτης), όπως και το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση εξωτερικού (+4 από -12 μονάδες), με τις προβλέψεις για εξαγωγές τους προσεχείς μήνες να παραμένουν σταθερές (+26 μονάδες ο δείκτης).

  • Οι θετικές προβλέψεις για τις πωλήσεις τους προσεχείς μήνες κέρδισαν ελαφρά έδαφος (+26 από +23 μονάδες το ισοζύγιο), με το 34% των επιχειρήσεων να αναμένει άνοδο το προσεχές χρονικό διάστημα και το 8% (από 12%) μείωσή τους. Ο δείκτης εκτιμήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις αυξήθηκε στις +22 (από +15) μονάδες.

  • Οι μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής διαμορφώθηκαν στους 4,4 μήνες και πάλι, ενώ το ποσοστό χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού στο 70,5% (από 69,9%).

  • Ο δείκτης στις προβλέψεις για την απασχόληση κινήθηκε στα ίδια επίπεδα (στις +9 μονάδες), με το ποσοστό των επιχειρήσεων που προβλέπει άνοδο απασχόλησης στο προσεχές τρίμηνο να κινείται στο 15% (από 13%), έναντι ενός 6% που ανέμενε κάμψη της.

  • Το ισοζύγιο στις προβλέψεις για τις μεταβολές των τιμών κινήθηκε στις +4 (από -1) μονάδες, με το 81% (από 87%) των επιχειρήσεων να μην αναμένει μεταβολές τους το επόμενο τρίμηνο.

Σχετικά με τα ερωτήματα που τίθενται ανά τρίμηνο στην έρευνα, οι εκτιμήσεις για τις νέες παραγγελίες βελτιώθηκαν τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον Απρίλιο, με το σχετικό ισοζύγιο να διαμορφώνεται στις +9 (από +3) μονάδες. Το 10% (από 13%) των επιχειρήσεων του τομέα ανέφερε πτώση των νέων παραγγελιών του, έναντι ενός 18% (από 16%) που δήλωσε αυξημένες νέες παραγγελίες. Ως προς τους λόγους που παρεμποδίζουν την παραγωγική δραστηριότητα, το 40% (από 43%) των επιχειρήσεων θεωρούσε ότι η επιχειρηματική λειτουργία του είναι απρόσκοπτη, ενώ από τις υπόλοιπες ένα 28% δήλωνε ως σημαντικότερο εμπόδιο την ανεπάρκεια ζήτησης και το 15% την κεφαλαιακή ανεπάρκεια. Στο τριμηνιαίο ερώτημα σχετικά με την ανταγωνιστική θέση των επιχειρήσεων στις αγορές στις οποίες δραστηριοποιούνται, οι εκτιμήσεις των ερωτηθέντων παρέμειναν στα ίδια επίπεδα έναντι με το προηγούμενο τρίμηνο ως προς την εγχώρια αγορά (+12 μονάδες ο δείκτης) και βελτιώθηκαν ως προς τις λοιπές αγορές (+12 από +4 μονάδες το ισοζύγιο) και την αγορά της ΕΕ (+11 από +9 μονάδες ο δείκτης). Τέλος, στο τριμηνιαίο ερώτημα σχετικά με τις προβλέψεις των επιχειρήσεων για τον προορισμό των εξαγωγών τους τους προσεχείς μήνες, καταγράφηκε πτώση στους σχετικούς δείκτες σε σχέση με τη μέτρηση Απριλίου προς την ΕΕ (+17 από +22 μονάδες) και άνοδος προς τις βαλκανικές (+7 από +4 μονάδες ο δείκτης) και τις λοιπές χώρες (+23 από +15 μονάδες).

Σε επίπεδο βασικών τομέων οι τάσεις των προσδοκιών στα καταναλωτικά αγαθά ήταν ανοδικές, με τον δείκτη να διαμορφώνεται στις 107,4 (από 102,9) μονάδες, λόγω βελτίωσης στις προβλέψεις για την παραγωγή, τις τρέχουσες παραγγελίες και ζήτηση. Στα κεφαλαιουχικά αγαθά, ο δείκτης επιδεινώθηκε, υποχωρώντας στις 89,9 (από 93,9) μονάδες, λόγω κλιμάκωσης στα αποθέματα και μειωμένης προβλεπόμενης παραγωγής. Τέλος, ανοδικά κινήθηκε ο δείκτης στα ενδιάμεσα αγαθά, στις 109 (από 106,6) μονάδες, λόγω αποκλιμάκωσης των αποθεμάτων και ανόδου στις τρέχουσες παραγγελίες και τη ζήτηση.

www.inr.gr, 1 Αυγούστου 2018ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ                ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ                RSS