inr.gr


Ελληνική Βιομηχανία

Κέρδη 5,2 εκατ. ευρώ, το 2012, για τη γαλακτοβιομηχανία ΚΡΙ - ΚΡΙ

Η βιομηχανία γάλακτος ΚΡΙ - ΚΡΙ, εταιρεία με τα μεγαλύτερα καθαρά κέρδη στον τομέα της το 2012, δραστηριοποιείται στον ευρύτερο κλάδο των γαλακτοκομικών προϊόντων. Βασικές δραστηριότητές της αποτελούν η παραγωγή και η διάθεση παγωτού, γιαουρτιού και φρέσκου γάλακτος.

Η διάθεση των προϊόντων πραγματοποιείται από ευρύ πανελλαδικό δίκτυο πωλήσεων, αποτελούμενο από σουπερμάρκετ και μικρά σημεία πώλησης.

Επίσης, πραγματοποιούνται εξαγωγές σε περισσότερες από δέκα χώρες.

Η έδρα της εταιρείας και η βασική παραγωγική μονάδα της βρίσκονται στις Σέρρες.

Ο όμιλος περιλαμβάνει θυγατρική εταιρεία κατά 60% στο βόρειο τμήμα του Ιράκ, που ιδρύθηκε με σκοπό τη λειτουργία παραγωγικής μονάδας γαλακτοκομικών προϊόντων για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της ΚΡΙ - ΚΡΙ το 2012 αυξήθηκε κατά 23,8%, φτάνοντας τα 59,30 εκατ. ευρώ, έναντι 47,91 εκατ. ευρώ το 2011. Οι πωλήσεις παγωτών παρουσίασαν αύξηση 7% και ανήλθαν σε 23,36 εκατ. ευρώ.

Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στον κλάδο παγωτού, η ΚΡΙ - ΚΡΙ αποτελεί, πλέον, τη μοναδική ελληνικών κεφαλαίων εταιρεία παραγωγής παγωτού, με πανελλαδική διανομή, γεγονός που της επιτρέπει να αξιοποιεί τη στροφή της κατανάλωσης σε ελληνικά προϊόντα.

Το «χτίσιμο» των βασικών της σημάτων παγωτού (Master και Rodeo), μέσω της διαφημιστικής προβολής, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση της συνεργασίας της με τις επιχειρήσεις Mars και ΙΟΝ, συνέβαλαν καθοριστικά στην ενίσχυση των πωλήσεών της στην αγορά του παγωτού.

Οι πωλήσεις λοιπών γαλακτοκομικών προϊόντων παρουσίασαν αύξηση 38,2% και διαμορφώθηκαν σε 35,76 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας ανάπτυξη σε όλες τις επί μέρους αγορές. Στην εξέλιξη αυτή σημαντικό ρόλο έπαιξαν η διατήρηση της ανταγωνιστικής τιμολογιακής πολιτικής της, η επέκταση των συνεργασιών για την παραγωγή γιαουρτιών ιδιωτικής ετικέτας και η έντονη αύξηση της ζήτησης ελληνικού γιαουρτιού σε αγορές του εξωτερικού.

Επίσης, οι διεθνείς πωλήσεις του ομίλου, πέραν της εγχώριας αγοράς, ανήλθαν στο 19,3% των συνολικών πωλήσεων.

Κερδοφορία

Ισχυρή βελτίωση κατεγράφη στην αποδοτικότητα του ομίλου το 2012.

Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 5,81 εκατ. ευρώ, έναντι 2,35 εκατ. ευρώ τη χρήση 2011 (αύξηση 147,4%), ενώ τα καθαρά κέρδη μετά τους φόρους, που αντιστοιχούν σε μετόχους της μητρικής, ανήλθαν σε 5,23 εκατ. ευρώ, από 2,22 εκατ. ευρώ το 2011 (αύξηση 135,7%).

Σε εταιρικό επίπεδο, τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 5,04 εκατ. ευρώ, έναντι 3,29 εκατ. ευρώ το 2011 (αύξηση 53,4%), ενώ τα κέρδη μετά τους φόρους διαμορφώθηκαν σε 4,47 εκατ. ευρώ, από 2,99 εκατ. ευρώ το 2011 (αύξηση 49,3%).

Στον τομέα του παγωτού τα λειτουργικά κέρδη παρουσίασαν αύξηση 19,5% και διαμορφώθηκαν σε 3,53 εκατ. ευρώ, ενώ στον τομέα των άλλων γαλακτοκομικών τα λειτουργικά κέρδη υπερδιπλασιάστηκαν, ανερχόμενα σε 4,71 εκατ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή της κερδοφορίας είναι αποτέλεσμα της αύξησης του κύκλου εργασιών, σε συνδυασμό με τη διατήρηση του περιθωρίου μεικτού κέρδους και τη συγκρατημένη αύξηση των εξόδων.

Στην αγορά γιαουρτιού

Στο γιαούρτι, στην εγχώρια αγορά, η επιχείρηση συνέχισε, λόγω της άσχημης οικονομικής συγκυρίας, να ακολουθεί πολιτική ανταγωνιστικών τιμών, ενισχύοντας τις πωλήσεις της με ειδικές προσφορές για τον καταναλωτή.

Παράλληλα, κατέβαλε συστηματικές προσπάθειες για την ενίσχυση των εξαγωγών της σε χώρες της δυτικής Ευρώπης, όπου ήδη δραστηριοποιείται, καθώς και για την είσοδό της σε μεγάλες αγορές που δεν διαθέτει παρουσία.

Επίσης, σημαντική ήταν και η εμπλοκή της στην αγορά των γιαουρτιών ιδιωτικής ετικέτας, που παρουσιάζει ισχυρή ανάπτυξη, αξιοποιώντας την παραγωγική της δυναμικότητα και συσφίγγοντας τις σχέσεις της με τους βασικούς της πελάτες.

Επενδύσεις

Η εταιρεία συνεχίζει την υλοποίηση επενδυτικού της προγράμματος στον τομέα του παγωτού, που έχει ενταχθεί στις διατάξεις του ν. 3299/04 και είναι ύψους 8,47 εκατ. ευρώ, με πρόβλεψη επιχορήγησης 3,39 εκατ. ευρώ. Ως τον Μάρτιο του 2012 είχε ολοκληρωθεί και πιστοποιηθεί από τα αρμόδια ελεγκτικά κλιμάκια περισσότερο από το 50% του συνολικού έργου, βάσει του προϋπολογισμού.

Ωστόσο, λόγω της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας και της αβεβαιότητας σε σχέση με τις εξελίξεις, ο όμιλος ακολούθησε επιφυλακτική επενδυτική πολιτική, με αποτέλεσμα οι επενδύσεις σε πάγιο εξοπλισμό στη χρήση 2012 να μην υπερβούν το 1,70 εκατ. ευρώ.ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ                ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ                RSS