inr.gr


Ελληνική Βιομηχανία

ΙΟΒΕ: Επιδείνωση των προσδοκιών στη βιομηχανία τον ΣεπτέμβριοΕπιδείνωση παρουσίασαν οι επιχειρηματικές προσδοκίες στη βιομηχανία τον περασμένο Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ. Ωστόσο, σημειώθηκε μικρή άνοδος στις προβλέψεις για την παραγωγή.

Ο δείκτης προσδοκιών στη βιομηχανία προπορεύεται των μηνιαίων μεταβολών ανά έτος του δείκτη βιομηχανικής παραγωγής. Οι δύο δείκτες άλλωστε είναι πολύ κοντά, με τον δείκτη προσδοκιών να αποτυπώνει συνήθως με προβάδισμα ενός ή δύο μηνών την εξέλιξη στην πραγματική μεταβολή της βιομηχανικής παραγωγής.

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο χαμηλότερα έναντι του Ιουλίου, στις 104,5 (από 105,9) μονάδες, στο ίδιο επίπεδο με το αντίστοιχο περσινό επίπεδο (104,4 μονάδες).

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, τα ζητήματα προστατευτισμού και οι εξελίξεις γύρω από την επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ διαμορφώνουν ένα περιβάλλον αβεβαιότητας, καθώς είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν αντίμετρα – π.χ, από την Κίνα ή την ΕΕ - και αναδιάταξη του παγκόσμιου ανταγωνισμού. Συνεχώς ανακοινώνονται αποφάσεις σε μία αλληλουχία ενεργειών οι οποίες δεν έχουν ισορροπήσει. Έτσι για παράδειγμα η πρόσφατη απόφαση της Κίνας για ελάφρυνση των δασμών σε 1.585 εισαγόμενα προϊόντα από την 1η Νοεμβρίου, προκειμένου να συνδράμει στη μείωση του κόστους για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, αναμένεται να τονώσει τις εξαγωγές προς αυτή την αγορά. Από την άλλη πλευρά, οι ΗΠΑ αναφέρουν ότι θα μπορούσαν να προβούν σε απόσυρση όλων των δασμών και λοιπών περιορισμών στο εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ-ΕΕ, εφόσον η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφωνήσει σε αντίστοιχη κίνηση. Συνεπώς, είναι μια αρκετά ρευστή περίοδος για το παγκόσμιο εμπόριο, που επηρεάζει τις εξωστρεφείς ελληνικές βιομηχανίες, με τρόπο που δεν μπορεί ακόμα να αξιολογηθεί με ακρίβεια.

Άλλωστε, οι εξαγωγές εξακολουθούν να στηρίζουν δυναμικά την εγχώρια μεταποίηση, καθώς εκείνες των βιομηχανικών προϊόντων τον Ιούλιο - χωρίς τα καύσιμα - κινούνται ανοδικά κατά +19,5% σε σχέση με τον περσινό Ιούλιο. Επίσης και τους προηγούμενους μήνες οι μεταβολές των εξαγωγικών βιομηχανικών προϊόντων ήταν θετικές, ενώ συνολικά για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2018 οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων έχουν αυξηθεί κατά 16,5%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017, σύμφωνα με τον ΠΣΕ. Αντίθετα, οι εισαγωγές βιομηχανικών προϊόντων έχουν επίσης αυξηθεί, αλλά κατά πολύ λιγότερο την ίδια περίοδο (7,3%), ενώ το εμπορικό έλλειμμα στα συγκεκριμένα προϊόντα έχει μειωθεί από €10.460 εκατ. σε €9.748 εκατ., δηλαδή κατά -6,8%, περισσότερο από το αντίστοιχο του συνόλου των εξαγόμενων προϊόντων (-4,6%).

Από τις βασικές μεταβλητές του δείκτη προσδοκιών στη βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση βελτιώθηκε ελαφρώς, όπως και το ισοζύγιο στις προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες, με τον δείκτη όμως στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να φανερώνει διόγκωσή τους.

Στις προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής τους προσεχείς 3-4 μήνες το σχετικό ισοζύγιο διαμορφώθηκε στις +23 (από +21) μονάδες, με το 31% (από 29%) των επιχειρήσεων να προβλέπει άνοδο της παραγωγής του το επόμενο τρίμηνο και μία 8% εκ νέου μείωσή της.

Ο δείκτης στις προβλέψεις για την απασχόληση κινήθηκε χαμηλότερα τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Ιούλιο (στη -1 από +9 μονάδες), με το ποσοστό των επιχειρήσεων που προέβλεπε άνοδο απασχόλησης το προσεχές τρίμηνο να κινείται στο 10% (από 15%), έναντι ενός 11% (από 6%) που ανέμενε κάμψη της.

Οι θετικές προβλέψεις για τις πωλήσεις τους προσεχείς μήνες παρέμειναν τον Σεπτέμβριο στα ίδια επίπεδα με εκείνα του Ιουλίου (+26 μονάδες το ισοζύγιο), με το 34% των επιχειρήσεων να αναμένει άνοδο το προσεχές χρονικό διάστημα και το 8% μείωσή τους. Ο δείκτης εκτιμήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις μειώθηκε στις +15 (από +22) μονάδες.

Στους δείκτες εξαγωγικής δραστηριότητας καταγράφηκαν πτωτικές τάσεις τον Σεπτέμβριο: οι θετικές εκτιμήσεις για τις εξαγωγές κατά το τελευταίο τρίμηνο περιορίστηκαν (+20 από +25 μονάδες ο δείκτης), όπως συνέβη και στις εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση εξωτερικού (0 από +4 μονάδες ο δείκτης), αλλά και στις προβλέψεις για τις εξαγωγές τους προσεχείς μήνες (+17 από +26 μονάδες ο δείκτης).

Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για τις μεταβολές των τιμών, το σχετικό ισοζύγιο κινήθηκε στις +9 (από +4) μονάδες, με το 84% (από 81%) των επιχειρήσεων να μην αναμένει μεταβολές τους το επόμενο τρίμηνο. Εξάλλου, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σε όρους τιμών παραγωγού στη βιομηχανία, καταγράφηκε σχετική σταθερότητα τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο (0,1%) και άνοδος της τάξης του 7,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Οι τρέχουσες παραγγελίες ανέκαμψαν τον Σεπτέμβριο. Συγκεκριμένα, στη βασική μεταβλητή για το επίπεδο συνολικών παραγγελιών και τρέχουσας ζήτησης ο αρνητικός δείκτης διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο στις -8 (από -10 τον Ιούλιο) μονάδες, με το 17% (από 22%) των επιχειρήσεων να δηλώνουν χαμηλές για την εποχή παραγγελίες και το 9% (από 12%) να αναφέρει εκ νέου το αντίθετο.

Ως προς τα αποθέματα έτοιμων προϊόντων το σχετικό ισοζύγιο αυξήθηκε στις +11 (από +4) μονάδες, με το 14% (από 16%) των επιχειρήσεων να αναφέρει υψηλά για την εποχή αποθέματα και το 3% (από 12%) να δηλώνει εκ νέου το αντίθετο.

Οι μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής διαμορφώθηκαν εκ νέου στους 4,4 μήνες, ενώ στο 70,4% παρέμεινε το ποσοστό χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού. Γενικά άλλωστε, μετά το καλοκαίρι του 2015 η χρησιμοποίηση του εργοστασιακού δυναμικού έχει ενισχυθεί σημαντικά, κινούμενη συνήθως πάνω από το 70%, λόγω της αυξημένης παραγωγής.

Σε επίπεδο βασικών τομέων, οι τάσεις των προσδοκιών ήταν μεικτές.

Αναλυτικά:

  • Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στα καταναλωτικά αγαθά κινήθηκε πτωτικά, στις 100,8 (από 107,4) μονάδες, λόγω της επιδείνωσης σε όλες τις βασικές μεταβλητές του δείκτη. Συγκεκριμένα, το ισοζύγιο παραγγελιών και εγχώριας ζήτησης μειώθηκε στις -5 (από -3 τον Ιούλιο) μονάδες, ενώ ο δείκτης προβλέψεων για την παραγωγή κινήθηκε στις +15 (από +25) μονάδες, με τον δείκτη εκτιμήσεων των αποθεμάτων να αυξάνεται κατά 7 μονάδες (στις +10) μονάδες. Οι τάσεις στις εξαγωγικές μεταβλητές ήταν μεικτές, ενώ στις προβλέψεις για την απασχόληση το ισοζύγιο των +10 μονάδων μεταβλήθηκε αρνητικά (-5 μονάδες). Τέλος, οι προβλέψεις για τις τιμές υποδήλωναν σχετική σταθερότητα, παρά τη μικρή άνοδο του δείκτη (στις +6 από 0 μονάδες), αφού το 87% (από 85%) των επιχειρήσεων δεν ανέμενε μεταβολές τους.

  • Στα κεφαλαιουχικά αγαθά ο δείκτης βελτιώθηκε, κινούμενος στις 102,8 (από 89,9) μονάδες, λόγω της έντονης αποκλιμάκωσης στα αποθέματα και της αυξημένης προβλεπόμενης παραγωγής. Συγκεκριμένα, το ισοζύγιο των προβλέψεων για την παραγωγή αυξήθηκε στις +14 (από -12) μονάδες, ενώ ο αρνητικός δείκτης των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση διευρύνθηκε στις -33 (από -23) μονάδες. Η τάση στο ισοζύγιο εκτιμήσεων για τα αποθέματα υποδήλωνε αποκλιμάκωση (στις -8 από +12 μονάδες ο δείκτης), ενώ στους δείκτες για τις εξαγωγικές προοπτικές καταγράφηκαν πτωτικές τάσεις. Στις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της απασχόλησης η μεταβολή ήταν θετική, αν και μικρή (-5 από -8 μονάδες το ισοζύγιο), ενώ ως προς τις τιμές ο δείκτης των +11 μονάδων αυξήθηκε στις +14, με τη συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων (84% από 89%) να αναμένει σταθερότητα.

Τέλος, στα ίδια επίπεδα κινήθηκε ο δείκτης στα ενδιάμεσα αγαθά. Πιο αναλυτικά, βρέθηκε μόλις στις 109,8 (από 109) μονάδες, αφού η έντονη κλιμάκωση των αποθεμάτων αντισταθμίστηκε εν πολλοίς από την άνοδο των δεικτών στις τρέχουσες παραγγελίες και τη ζήτηση και την προβλεπόμενη παραγωγή. Συγκεκριμένα, το ισοζύγιο παραγγελιών και ζήτησης αυξήθηκε στις -6 (από -13) μονάδες, ενώ οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα κλιμακώθηκαν (+17 από +2 μονάδες ο δείκτης) και το ισοζύγιο των προβλέψεων για την παραγωγή αυξήθηκε κατά 10 μονάδες, στις +35. Οι τάσεις στους εξαγωγικούς δείκτες ήταν πτωτικές, όπως και στις προβλέψεις για την απασχόληση, όπου ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε στις +8 (από +15) μονάδες. Το ισοζύγιο στις προσδοκίες για τις τιμές αυξήθηκε στις +12 μονάδες (από +5 μονάδες).

www.inr.gr, 15 Οκτωβρίου 2018ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ                ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ                RSS