inr.gr


Ελληνική Βιομηχανία

Σταθεροποίηση των πωλήσεων, το 2012, για τη βιομηχανία ζυμαρικών Μέλισσα

Η βιομηχανία ζυμαρικών και άλλων ειδών διατροφής Μέλισσα - Κίκιζας ιδρύθηκε το 1947 από τον Αλέξανδρο Κίκιζα. Το όραμα του ιδρυτή της ήταν να δημιουργήσει μια βιομηχανία τροφίμων, η οποία να αναδεικνύει τις πρώτες ύλες του τόπου μέσα από προϊόντα υψηλής ποιότητας.

Εξήντα έξι χρόνια αργότερα, το 2012, η τρίτη γενιά της οικογένειας Κίκιζα ηγείται μιας από τις σημαντικότερες εταιρείες τροφίμων στην Ελλάδα. Με ελληνική έδρα, Έλληνες μετόχους και εργαζόμενους και ελληνική πρώτη ύλη από τον θεσσαλικό κάμπο, η εταιρεία συνεχώς αναπτύσσεται, διατηρώντας την 100% ελληνικότητά της όλα αυτά τα χρόνια.

Εκτός συνόρων, η εταιρεία έχει εμπορική παρουσία σε περισσότερες από 25 χώρες. Ειδικότερα στην Κύπρο, τη Βουλγαρία και την Αλβανία η παρουσία της είναι σημαντική, με μερίδια αγοράς που κυμαίνονται από 15% έως και 25%.

Προϊόντα της συναντά κανείς σε καταστήματα τροφίμων στις χώρες Βρετανία, Βέλγιο, Ουκρανία, Αυστραλία, Καναδάς, ΗΠΑ, Εσθονία, Αραβικά Εμιράτα, Νότιος Αφρική, Γερμανία, Αιθιοπία, Ολλανδία, Σουηδία, Ζιμπάμπουε, Σλοβακία, πΓΔΜ, Αρμενία, Τσεχία, Αυστρία και Κονγκό. Περίπου το 25% της συνολικής παραγωγής της διοχετεύεται πλέον σε αγορές του εξωτερικού.

Η εξαγωγική δραστηριότητα της επιχείρησης αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της στρατηγικής που έχει χαράξει. Η περαιτέρω ενίσχυση των εξαγωγών, ώστε αυτές να απορροφούν έως και το 50% της παραγωγής, είναι ο κύριος στόχος της για τα επόμενα χρόνια. Καθοριστική παράμετρος στην υλοποίηση του συγκεκριμένου στόχου είναι οι σημαντικές επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί, οι οποίες την περίοδο 2007-2011 ανήλθαν σε 20 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας την παραγωγική δυναμικότητα της εταιρείας στους 90.000 τόνους ζυμαρικών.

Οι νέες σειρές προϊόντων της, όπως τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως, τα ζυμαρικά χωρίς γλουτένη, τα βιολογικά ζυμαρικά, καθώς και η σειρά παιδικών ζυμαρικών Pasta Kids, η οποία κέρδισε το βραβείο Best Launching 2010, επικροτήθηκαν από τους καταναλωτές και καθιερώθηκαν στα ράφια των ελληνικών και ξένων σουπερμάρκετ.

Η εντονότερη επώνυμη παρουσία στο εξωτερικό, σε μεγάλες λιανεμπορικές αλυσίδες, λειτουργεί και ως αντίδοτο στην κρίση. Στο πλαίσιο αυτό, μετά την επιτυχημένη είσοδό της στην αγορά της Κίνας, η επιχείρηση άρχισε να επεκτείνεται εμπορικά και στην αγορά της Ρουμανίας.

Το 2012 η επιχείρηση κατέγραψε σταθεροποίηση των πωλήσεων σε υψηλά επίπεδα, με απορρόφηση του αυξημένου κόστους παραγωγής, που οδήγησε σε μείωση της κερδοφορίας της.

Σύμφωνα με τον ισολογισμό της, τα εταιρικά έσοδα της Μέλισσα Κίκιζας, η οποία λειτουργεί βιομηχανικό συγκρότημα στη Λάρισα, το 2012 ανήλθαν σε 67,67 εκατ. ευρώ, από 67,40 εκατ. ευρώ το 2011, παρουσιάζοντας έτσι οριακή αύξηση κατά 0,4% σε ποσοστό και κατά 0,27 εκατ. ευρώ σε αξία, σε ετήσια βάση.

Απορροφώντας το αυξημένο κόστος παραγωγής, προφανώς για να διατηρήσει τα μερίδιά της και να αντιμετωπίσει τις συνθήκες αυξημένου ανταγωνισμού στις συνθήκες της οικονομικής δυσπραγίας των ελληνικών νοικοκυριών, η εταιρεία συμπίεσε κατά 3,6 εκατοστιαίες μονάδες το μεικτό της περιθώριο (20,6% έναντι 24,2% το 2011), γεγονός που οδήγησε τα μεικτά κέρδη στο επίπεδο των 13,97 εκατ. ευρώ έναντι μεικτών κερδών 16,28 εκατ. ευρώ έναν χρόνο πριν (-14,2%).

Συγχρόνως, κατέγραψε κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) 6,60 εκατ. ευρώ (-16,0%) και κέρδη προ φόρων και τόκων (EBIT) 3,22 εκατ. ευρώ (-31,4%).

Τελικώς, παρουσίασε κέρδη προ φόρων 2,26 εκατ. ευρώ το 2012 έναντι αντίστοιχων κερδών 4,61 εκατ. ευρώ το 2011, μειωμένα κατά 51,0% σε ποσοστό και κατά 2,35 εκατ. ευρώ σε αξία, σε ετήσια βάση. Τα καθαρά κέρδη της, μετά την αφαίρεση των φόρων, ήταν 1,71 εκατ. ευρώ το 2012 έναντι αντίστοιχων κερδών 3,25 εκατ. ευρώ το 2011, μειωμένα κατά 47,4% σε ποσοστό και κατά 1,54 εκατ. ευρώ σε αξία.

Τα αποτελέσματα αυτά, σύμφωνα με την επιχείρηση, αντανακλούν «αξιοσημείωτη αντοχή και σταθερότητα». Ο δείκτης της ρευστότητάς της βελτιώθηκε (1,73), ενώ ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός της μειώθηκε σημαντικά, υποχωρώντας στο επίπεδο των 8,2 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η επιχείρηση υλοποίησε επενδύσεις ύψους 1,6 εκατ. ευρώ.

Τα ίδια κεφάλαια της Μέλισσα - Κίκιζας, η οποία ελέγχεται από την οικογένεια Γιώργου Κίκιζα και αναπτύσσει σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα, ανέρχονται σε 30,69 εκατ. ευρώ και αντιστοιχούν στο 60,1% του συνόλου των απασχολουμένων κεφαλαίων, ύψους 51,09 εκατ. ευρώ.

Σε ενοποιημένη βάση, από κοινού με θυγατρικές της στην Ελλάδα και την Πολωνία, η επιχείρηση κατέγραψε έσοδα 73,3 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 2,9 εκατ. ευρώ.ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ                ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ                RSS