inr.gr


Ελληνική Βιομηχανία

Κάμψη των τιμών και της απασχόλησης τον Αύγουστο


Στα υψηλότερα επίπεδα σε διάστημα τριών μηνών κυμάνθηκε ο δείκτης PMI για τη μεταποίηση στην Ελλάδα τον Αύγουστο και υπέδειξε μικρή μεταβολή των γενικών επιχειρηματικών συνθηκών του μεταποιητικού τομέα.

Συγκεκριμένα, ο εποχικά προσαρμοσμένος κύριος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της Markit έκλεισε στις 50,1 μονάδες, αυξημένος από τις 48,7 μονάδες του Ιουλίου. Η αύξησή του ήταν η πρώτη που καταγράφηκε από τον Απρίλιο.

Ένας από τους παράγοντες που ώθησαν τον δείκτη PMI υψηλότερα τον Αύγουστο ήταν η εκ νέου αύξηση της παραγωγής του μεταποιητικού τομέα. Μετά την υποχώρηση του Ιουλίου, για πρώτη φορά σε διάστημα εννέα μηνών, η παραγωγή αυξήθηκε σταθερά στη διάρκεια της τελευταίας περιόδου της έρευνας αντισταθμίζοντας με το παραπάνω τη μείωση. Η παραγωγή τόσο των ενδιάμεσων αγαθών όσο και των επενδυτικών αγαθών αυξήθηκε κατά τη διάρκεια του μήνα, ενώ η παραγωγή των καταναλωτικών αγαθών παρέμεινε σταθερή.

Σύμφωνα με τη Markit, εκτός από την παραγωγή, αυξήθηκε επίσης τον Αύγουστο, μολονότι ελαφρώς, η εισροή νέων παραγγελιών στα εργοστάσια των κατασκευαστών. Με την αύξηση αυτή έκλεισε μία περίοδος δύο μηνών συνεχούς μείωσης των συνολικών νέων εργασιών. Οι νέες παραγγελίες εξαγωγών, οι οποίες καταγράφουν ανοδικές τάσεις από τον Μάιο, σημείωσαν επίσης οριακή αύξηση τον Αύγουστο.

Παρ’ όλα αυτά, η αύξηση της παραγωγής και των νέων παραγγελιών δεν κατάφερε να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Τα στοιχεία του Αυγούστου υπέδειξαν μείωση του εργατικού δυναμικού των εργοστασίων για τρίτο συνεχή μήνα, και με ρυθμό ο οποίος παρέμεινε σε γενικές γραμμές αμετάβλητος από την προηγούμενη περίοδο της έρευνας.

Οι αδιεκπεραίωτες εργασίες μειώθηκαν και πάλι κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, επεκτείνοντας την τάση που επικρατεί τα τελευταία έξι έτη και πλέον. Επίσης, ο ρυθμός με τον οποίο μειώθηκαν οι εργασίες σε εκκρεμότητα ήταν ο εντονότερος από τον Ιούλιο του 2013.

Ο τομέας στον οποίο είχε θετικά αποτελέσματα η αύξηση της παραγωγής και των νέων παραγγελιών ήταν τα επίπεδα αγορών των κατασκευαστών, τα οποία, όπως και η παραγωγή, κατέγραψαν εκ νέου άνοδο μετά την ελαφρά υποχώρηση του Ιουλίου. Ο ρυθμός αύξησης της αγοραστικής δραστηριότητας ήταν ο ταχύτερος από τον Σεπτέμβριο του 2008, μολονότι σε γενικές γραμμές μέτριος και ανεπαρκής για να αποτρέψει περαιτέρω (και εντονότερη) υποχώρηση των αποθεμάτων εισροών. Εν τω μεταξύ, τα αποθέματα ετοίμων προϊόντων υποχώρησαν στον μέγιστο βαθμό σε διάστημα τεσσάρων μηνών.

Οι κατασκευαστές αντιμετώπισαν ελαφρά αύξηση των χρόνων παράδοσης προμηθειών τον Αύγουστο, καθώς επίσης και μέτρια αύξηση του μέσου κόστους αγορών. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτα στοιχεία, οι υψηλότερες τιμές πρώτων υλών ήταν η κύρια πηγή της αύξησης του κόστους.

Σε αντίθεση με την τάση που επικράτησε ως προς το κόστος εισροών, οι τιμές χρέωσης που επέβαλαν οι κατασκευαστές εξακολούθησαν να μειώνονται τον Αύγουστο. Επιπλέον, ο ρυθμός μείωσης παρέμεινε σταθερός. Οι εταιρείες ανέφεραν ότι μείωσαν τις τιμές τους ώστε να συμβαδίζουν με τα τρέχοντα επίπεδα ζήτησης, αλλά και στο πλαίσιο των προσπαθειών να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους σε διεθνές επίπεδο.

«Η άνοδος των νέων παραγγελιών συνέβαλε στην εκ νέου αύξηση της παραγωγής τον Αύγουστο, παρότι η ανάκαμψη παραμένει σε ασταθή βάση και τα επίπεδα απασχόλησης στον τομέα εξακολουθούν να υποχωρούν. Ένας ακόμη παράγοντας, ο οποίος δυσχεραίνει τη δημιουργία θέσεων εργασίας, είναι η συνεχής πίεση που δέχονται τα επίπεδα κερδοφορίας από τις μειωμένες τιμές εκροών, τάση η οποία δεν προβλέπεται να αλλάξει σύντομα όσο η ζήτηση παραμένει εύθραυστη. Ωστόσο, η μείωση των τιμών έχει και κάποια πλεονεκτήματα, δεδομένου ότι οι εταιρείες καταγράφουν περισσότερες παραγγελίες εξαγωγών εδώ και τέσσερις συνεχείς μήνες», σχολίασε ο Φιλ Σμιθ, οικονομολόγος της Markit.

Πληροφορίες: «Ναυτεμπορική»ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ                ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ                RSS