inr.gr


Ελληνική Βιομηχανία

PMI - ΙΟΒΕ: Εξασθένηση, αλλά βελτιωμένες προσδοκίες στην ελληνική βιομηχανία τον ΟκτώβριοΕξασθένηση της ανταγωνιστικής θέσης των ελληνικών βιομηχανικών επιχειρήσεων τόσο στην ελληνική όσο και στη διεθνή αγορά μαρτυρούν τα ευρήματα των μηνιαίων ερευνών του ΙΟΒΕ και της Markit για τη δραστηριότητα και τις προβλέψεις του τομέα τον Οκτώβριο του 2014.

Ωστόσο, παρά τη συρρίκνωση που εκτιμάται ότι παρουσίασε ο τομέας, ο δείκτης των επιχειρηματικών προσδοκιών παρουσίασε βελτίωση.

PMI: Συνεχίστηκε η συρρίκνωση του ελληνικού μεταποιητικού τομέα τον Οκτώβριο

Ο ελληνικός μεταποιητικός τομέας εξακολούθησε να συρρικνώνεται τον Οκτώβριο, καθώς οι επιχειρήσεις κατέγραψαν περαιτέρω μειώσεις στα επίπεδα παραγωγής, νέων παραγγελιών και απασχόλησης, ανέφερε η Markit σε ανακοίνωσή της για τον κλαδικό δείκτη PMI.

Ωστόσο, σημειώνει, οι ρυθμοί μείωσης σε καθένα από αυτά τα μέτωπα ήταν βραδύτεροι από τους αντίστοιχους του Σεπτεμβρίου, δεδομένου ότι η εκ νέου αύξηση των παραγγελιών εξωτερικού παρείχε κάποια υποστήριξη στις εταιρείες του μεταποιητικού τομέα.

Εν τω μεταξύ, οι τιμές πώλησης υποχώρησαν, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ασθενέστερη ζήτηση, παρά την ελαφρά αύξηση των τιμών εισροών.

Ο κύριος εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index® – PMI®) κατέγραψε τιμή κάτω από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50,0 μονάδων, υποδεικνύοντας επιδείνωση των επιχειρησιακών συνθηκών τον Οκτώβριο, για τέταρτη φορά σε διάστημα πέντε μηνών.

Κλείνοντας στις 48,8 μονάδες, ο δείκτης κατέγραψε τιμή υψηλότερη από το χαμηλό 11 μηνών των 48,4 μονάδων του Σεπτεμβρίου, παραμένοντας ωστόσο κάτω από τη μέση τιμή του τρίτου τριμήνου των 49,1 μονάδων.

Η παραγωγή στα ελληνικά εργοστάσια υποχώρησε και πάλι τον Οκτώβριο, σηματοδοτώντας την τρίτη μείωση της παραγωγής κατά τη διάρκεια των τεσσάρων τελευταίων μηνών. Ωστόσο, ο ρυθμός μείωσης ήταν σχεδόν οριακός, καθώς είχε εξασθενήσει ελαφρώς από την προηγούμενη περίοδο της έρευνας.

Αντίστοιχα, οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν περαιτέρω τον Οκτώβριο, με βραδύτερο, ωστόσο, ρυθμό από τον προηγούμενο μήνα. Ένας από τους λόγους της βραδύτερης μείωσης των συνολικών νέων παραγγελιών ήταν η εκ νέου αύξηση των εξαγωγικών πωλήσεων των κατασκευαστών, το επίπεδο των οποίων αυξανόταν για τέσσερις συνεχείς μήνες, προτού σταθεροποιηθεί τον Σεπτέμβριο. Ο ρυθμός αύξησης των παραγγελιών εξαγωγών κατά την τελευταία περίοδο της έρευνας ήταν μέτριος.

Τα στοιχεία της έρευνας του Οκτωβρίου υπέδειξαν περαιτέρω υποχώρηση των επιπέδων αδιεκπεραίωτων εργασιών στα εργοστάσια των Ελλήνων παραγωγών αγαθών, συνεχίζοντας την τάση που παρατηρείται από τον Ιούλιο του 2008. Ο ρυθμός μείωσης ήταν ο βραδύτερος που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο, καθότι εξασθένησε για δεύτερο συνεχή μήνα.

Η έλλειψη του φόρτου εργασίας για το εργατικό δυναμικό, η οποία υπογραμμίστηκε από τη συνεχιζόμενη μείωση των αδιεκπεραίωτων εργασιών, παρότρυνε τις εταιρείες να περιορίσουν τον αριθμό εργαζομένων κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου. Το γεγονός αυτό διεύρυνε την τρέχουσα περίοδο μείωσης των θέσεων εργασίας σε πέντε μήνες. Ωστόσο, όπως παρατηρήθηκε τόσο στην παραγωγή όσο και στις νέες παραγγελίες, η πρόσφατη μείωση της απασχόλησης ήταν μικρή και βραδύτερη σε σχέση με τον Σεπτέμβριο.

Τα στοιχεία της έρευνας του Οκτωβρίου υπέδειξαν δριμεία μείωση των αποθεμάτων αγορών προμηθειών, καθώς οι κατασκευαστές περιόρισαν τα επίπεδα αγορών τους σύμφωνα με την ολοένα ασθενέστερη ζήτηση. Τα αποθέματα ετοίμων προϊόντων ήταν επίσης περιορισμένα.

Εν τω μεταξύ, τα χαμηλότερα επίπεδα αγοραστικής δραστηριότητας από την πλευρά των παραγωγών αγαθών συνέβαλαν στη βελτίωση του μέσου χρόνου παράδοσης προμηθειών, τη δεύτερη βελτίωση που σημειώνεται σε διαδοχικούς μήνες.

Ως προς τις τιμές, τα τελευταία στοιχεία της έρευνας υπέδειξαν ελαφρά άνοδο των μέσων τιμών εισροών, ενώ καταγράφηκε περαιτέρω υποχώρηση των χρεώσεων των κατασκευαστών. Η αύξηση των τιμών αγορών αντέστρεψε την οριακή μείωση του Σεπτεμβρίου, ενώ αποτέλεσε την πέμπτη αύξηση του κόστους στο διάστημα των τελευταίων έξι μηνών. Από την άλλη πλευρά, οι τιμές εκροών υποχωρούν διαρκώς σε μηνιαία βάση από τον Μάρτιο του 2011, ενώ ο ρυθμός μείωσης επιταχύνθηκε και πάλι, σε σύγκριση με τον μέτριο ρυθμό που καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο.

Ο Phil Smith, οικονομολόγος της Markit, η οποία καταρτίζει την έρευνα του ελληνικού Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών PMI®, δήλωσε:

«Ο δείκτης PMI κυμάνθηκε σε πλαίσια συρρίκνωσης για τέταρτη φορά σε διάστημα πέντε μηνών τον Οκτώβριο, περαιτέρω ένδειξη ότι η ανάκαμψη της οικονομίας του τομέα παραγωγής αγαθών της Ελλάδας κλονίζεται μετά από ένα σχετικά θετικό ξεκίνημα που επέδειξε στη διάρκεια του 2014. Ακόμα και η εκ νέου αύξηση των νέων παραγγελιών εξωτερικού δεν ήταν επαρκής ώστε να αποτρέψει τις εταιρείες από την περαιτέρω μείωση των επιπέδων παραγωγής και απασχόλησης, δεδομένου ότι οι εξασθενημένες συνθήκες της εγχώριας αγοράς είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθούν, στο σύνολό τους, οι νέες εργασίες κατά τη διάρκεια του μήνα».

IOBE: Εξασθένηση της ανταγωνιστικής θέσης των επιχειρήσεων

Μικρή άνοδο προσδοκιών, με αντίστοιχη ανάκαµψη της παραγωγής, αλλά και επιδείνωση της ανταγωνιστικής θέσης των ελληνικών μεταποιητικών επιχειρήσεων, κατέγραψε το ΙΟΒΕ στη μηνιαία έρευνά του για την κατάσταση στη βιομηχανία τον Οκτώβριο.

Ο δείκτης επιχειρηµατικών προσδοκιών στη βιοµηχανία κινήθηκε ανοδικά τον Οκτώβριο σε σχέση µε τον Σεπτέµβριο, στις 97,4 (από 95,3) µονάδες, αρκετά υψηλότερα σε σχέση µε το αντίστοιχο περυσινό του επίπεδο (88,4 µονάδες). Από τις βασικές µεταβλητές του δείκτη, τόσο οι προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής, όσο και οι εκτιµήσεις στις παραγγελίες και τη ζήτηση κερδίζουν έδαφος, µε το αρνητικό ισοζύγιο στις εκτιµήσεις για τα αποθέµατα να µεταβάλλεται τον Οκτώβριο σε θετικό. Αναλυτικά:

  • Σε επίπεδο παραγγελιών και τρέχουσας ζήτησης, ο σχετικός αρνητικός δείκτης αποκλιµακώνεται ήπια τον Οκτώβριο σε σχέση µε τον προηγούµενο µήνα, στις -20 (από -24) µονάδες, µε το 28% (από 30%) των επιχειρήσεων να δηλώνει χαµηλές για την εποχή παραγγελίες και το 9% (από 6%) να αναφέρει το αντίθετο.

  • Στις προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής τους προσεχείς 3-4 µήνες, ο σχετικός δείκτης κινείται επίσης ανοδικά, κατά 7 µονάδες, στις +19, µε το 1/3 των επιχειρήσεων να προβλέπει εκ νέου ανάκαµψη της παραγωγής του το επόµενο τρίµηνο και το 13% (από 1/5) µείωσή της.

  • Ελαφρώς ανοδική είναι η τάση στις εκτιµήσεις για τα αποθέµατα έτοιµων προϊόντων, µε το σχετικό ισοζύγιο να λαµβάνει θετικό πρόσηµο και να διαµορφώνεται στη +1 (από -4) µονάδα. Το 4% (από 7%) των επιχειρήσεων αναφέρει υψηλά για την εποχή αποθέµατα και το 15% (από 12%) χαµηλά.

  • Ως προς τους δείκτες που συνδέονται µε την εξαγωγική δραστηριότητα των επιχειρήσεων, η κυρίαρχη τάση είναι ανοδική: οι εκτιµήσεις για τις εξαγωγές το τελευταίο τρίµηνο κερδίζουν έδαφος, µε το σχετικό δείκτη να διπλασιάζεται στις +16 µονάδες, ενώ αµβλύνονται και οι αρνητικές εκτιµήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση εξωτερικού (-15 από -24 µον. ο δείκτης), µε τις προβλέψεις για εξαγωγές τους προσεχείς µήνες να βελτιώνονται επίσης, αλλά ήπια (+22 από +19 µον. το ισοζύγιο).

  • Το ισοζύγιο στις προβλέψεις για τις πωλήσεις τους προσεχείς µήνες καταγράφει µικρή άνοδο και διαµορφώνεται στις +22 (από +15) µονάδες, µε το 16% (από 1/5) των επιχειρήσεων να αναµένει µείωση πωλήσεων το επόµενο διάστηµα και το 35% και πάλι άνοδο. Παράλληλα µε τις προβλέψεις, ανοδικά κινούνται και οι εκτιµήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις, µε το σχετικό δείκτη να αγγίζει τις +8 (από +2) µονάδες.

  • Οι µήνες εξασφαλισµένης παραγωγής αυξάνονται σηµαντικά τον Οκτώβριο σε σχέση µε τον Σεπτέµβριο, φθάνοντας στους 4,9 (από 3,4) µήνες, ενώ σε οριακά χαµηλότερα επίπεδα κινείται το ποσοστό χρησιµοποίησης εργοστασιακού δυναµικού (66,6% από 67,8%).

  • Ο δείκτης προβλέψεων για την απασχόληση µεταβάλλεται αρνητικά, σε αντίθεση µε τα περισσότερα από τα υπόλοιπα στοιχεία δραστηριότητας, στις -5 (από 0) µονάδες. Το 12% (από 9%) των επιχειρήσεων προβλέπει πτώση της απασχόλησης εντός του προσεχούς τριµήνου και το 7% (από 8%) άνοδο.

  • Στις προβλέψεις για τις µεταβολές των τιµών, ο σχετικός αρνητικός δείκτης διευρύνεται στις -11 (από -5) µονάδες, µε το 81% των επιχειρήσεων να προβλέπει εκ νέου σταθερότητα τιµών το επόµενο τρίµηνο και το 4% ( από 7%) άνοδό τους.

Σχετικά µε τα ερωτήµατα που τίθενται ανά τρίµηνο, οι εκτιµήσεις για τις νέες παραγγελίες είναι λιγότερο αισιόδοξες, µε το σχετικό ισοζύγιο να διαµορφώνεται στις +4 (από +8) µονάδες. Το 12% (από 14%) των επιχειρήσεων του τοµέα αναφέρει πτώση των νέων παραγγελιών του και το 16% (από 22%) δηλώνει αυξηµένες νέες παραγγελίες.

Ως προς τους λόγους που παρεµποδίζουν την παραγωγική δραστηριότητα, τα 2/5 των επιχειρήσεων εκτιµούν και πάλι απρόσκοπτη επιχειρηµατική λειτουργία, ενώ από τις υπόλοιπες, το 37% δηλώνει ως σηµαντικότερο εµπόδιο την ανεπάρκεια ζήτησης, το 15% την κεφαλαιακή ανεπάρκεια και ένα 7% τους παράγοντες που συνδέονται µε την ύφεση, την τρέχουσα οικονοµική συγκυρία και το υψηλό ενεργειακό κόστος.

Στο τριµηνιαίο ερώτηµα σχετικά µε τις προβλέψεις των επιχειρήσεων για τον προορισµό των εξαγωγών τους στους προσεχείς µήνες, καταγράφεται επιδείνωση σε σχέση µε τη µέτρηση Ιουλίου προς όλες τις αγορές, κυρίως όµως προς τις Βαλκανικές χώρες (-3 από +15 µον. ο δείκτης) και τις λοιπές χώρες (+7 από +23 µον.) και λιγότερο προς τις χώρες της ΕΕ (+14 από +22 µον.).

Τέλος, στο τριµηνιαίο ερώτηµα σχετικά µε την ανταγωνιστική θέση των επιχειρήσεων στις αγορές στις οποίες δραστηριοποιούνται, οι εκτιµήσεις επιδεινώνονται σε σχέση µε την προηγούµενη µέτρηση, τόσο ως προς την ελληνική αγορά (+13 µον. από +16 µον. ο δείκτης), όσο και στην ΕΕ (+3 από +9 µον. το ισοζύγιο) και τις υπόλοιπες αγορές (-2 από +6 µον. το ισοζύγιο).

Σε επίπεδο βασικών τοµέων, οι επιχειρηµατικές προσδοκίες µεταβάλλονται αρνητικά µόνο στα ενδιάµεσα αγαθά, ενώ βελτιώνονται στους άλλους δύο τοµείς. Αναλυτικά:

Ο δείκτης επιχειρηµατικών προσδοκιών στα καταναλωτικά αγαθά κινείται ανοδικά τον Οκτώβριο, φθάνοντας στις 101 (από 97) µονάδες. Από τους βασικούς δείκτες, το αρνητικό ισοζύγιο παραγγελιών και εγχώριας ζήτησης αµβλύνεται στις -7 (από -12) µονάδες, ενώ στην προβλεπόµενη παραγωγή, ο σχετικός δείκτης κερδίζει 12 µονάδες (στις +19). Ο δείκτης των αποθεµάτων διαµορφώνεται στις -2 (από -6) µονάδες, ενώ από τα υπόλοιπα στοιχεία, το ισοζύγιο των προβλέψεων για τις προβλεπόµενες εξαγωγές διπλασιάζεται στις +20 µονάδες, µε τις παραγγελίες και τη ζήτηση εξωτερικού να παραµένουν στα ίδια επίπεδα (-15 µον. το ισοζύγιο). Οι προβλέψεις για την απασχόληση βελτιώνονται ήπια (+4 από +2 µον. ο δείκτης), µε τα 4/5 των επιχειρήσεων να αναµένουν εκ νέου σταθερότητα και το 9% µείωση των θέσεων εργασίας. Οι προβλέψεις για τις τιµές παραµένουν αρνητικές και κλιµακώνονται (-8 από -12 µον. ο σχετικός δείκτης). Στα τριµηνιαία ερωτήµατα, ελαφρώς πτωτικά κινούνται οι νέες παραγγελίες (+10 από +15 µον. το σχετικό ισοζύγιο), µε το ποσοστό εκείνων που αναφέρουν απρόσκοπτη δραστηριότητα να παραµένει σχεδόν στο ½ των επιχειρήσεων. Ως προς τις προβλέψεις για τις εξαγωγές βάσει προορισµού, οι σχετικοί δείκτες παραµένουν θετικοί, αλλά περιορίζονται προς όλες τις αγορές, ενώ τέλος σε σχέση µε την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, το τρέχον τρίµηνο φαίνεται πως αυτή έχει αυξηθεί σε σχέση µε το προηγούµενο µόνο προς την εγχώρια αγορά.

Ο δείκτης επιχειρηµατικών προσδοκιών στα κεφαλαιουχικά αγαθά κερδίζει 11 µονάδες τον Οκτώβριο, φθάνοντας τις 100,6 µονάδες. Η άνοδος του δείκτη οφείλεται στην αισθητή βελτίωση που καταγράφεται τόσο στο ισοζύγιο των προβλέψεων για την παραγωγή (+31 από +3 µον.), όσο και στο δείκτη εκτιµήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση (-22 από -44 µον.). Από την άλλη πλευρά, ο δείκτης στις εκτιµήσεις για τα αποθέµατα αυξάνεται κατά 14 µονάδες (στις +3 µον.). Στα υπόλοιπα στοιχεία δραστηριότητας, σηµαντική βελτίωση παρουσιάζουν όλοι οι εξαγωγικοί δείκτες, αλλά αντίθετα, οι προβλέψεις για την απασχόληση του κλάδου αποδυναµώνονται (στις -22 από -1 µον. το σχετικό ισοζύγιο). Ως προς τις τιµές, ο σχετικός δείκτης κινείται πτωτικά, φτάνοντας στις -8 (από -3) µονάδες, µε το 92% των επιχειρήσεων να αναµένει σταθερότητα. Στα ερωτήµατα τριµήνου, καθοδικά κινούνται οι νέες παραγγελίες (+8 από +14 µον. το σχετικό ισοζύγιο), µε το ποσοστό των επιχειρήσεων που αναφέρει απρόσκοπτη δραστηριότητα να αυξάνεται στο 34% (από 29%). Ως προς τις προβλέψεις για τις εξαγωγές βάσει προορισµού, ο σχετικός δείκτης αυξάνεται σηµαντικά προς όλες τις αγορές, ενώ, τέλος, στο τριµηνιαίο ερώτηµα για την ανταγωνιστική θέση των επιχειρήσεων καταγράφεται πτώση προς όλους τους προορισµούς.

Ελαφρώς πτωτικά κινείται τον Οκτώβριο σε σύγκριση µε τον Σεπτέµβριο ο δείκτης επιχειρηµατικών προσδοκιών στα ενδιάµεσα αγαθά, διαµορφούµενος στις 91,9 (από 95,2) µονάδες. Ο δείκτης προβλέψεων για τη βραχυπρόθεσµη εξέλιξη της παραγωγής χάνει 8 µονάδες, κινούµενος στις +13 µονάδες, ενώ στις εκτιµήσεις για τις τρέχουσες παραγγελίες και τη ζήτηση το σχετικό ισοζύγιο παραµένει αµετάβλητο, στις -33 µονάδες. Στα αποθέµατα καταγράφεται µικρή άνοδος (στις +4 από +2 µον. το ισοζύγιο), ενώ στα υπόλοιπα στοιχεία δραστηριότητας, ανοδική είναι η τάση στις τρέχουσες εξαγωγές του τοµέα και πτωτική στις προβλεπόµενες. Ως προς την προσδοκώµενη απασχόληση του κλάδου, το σχετικό ισοζύγιο διαµορφώνεται εκ νέου στις -3 µονάδες, µε τα 9/10 των επιχειρήσεων να µην αναµένουν µεταβολές. Στις τιµές, ο σχετικός δείκτης υποχωρεί έντονα στις -14 µονάδες (από +3) µονάδες. Τέλος, στις τριµηνιαίες εκτιµήσεις των επιχειρήσεων, οριακώς πτωτικά κινούνται οι νέες παραγγελίες (-4 από -2 µον. το σχετικό ισοζύγιο), µε το ποσοστό των επιχειρήσεων που αναφέρει απρόσκοπτη δραστηριότητα να περιορίζεται ήπια στο 31% (από 34%). Ως προς τις προβλέψεις για τις εξαγωγές βάσει προορισµού, οι σχετικοί δείκτες αποδυναµώνονται αισθητά προς όλες τις κατευθύνσεις, µε τα ισοζύγια για την ανταγωνιστική θέση των επιχειρήσεων να σηµειώνουν κάµψη προς την εγχώρια αγορά και την ΕΕ και σταθερότητα στις λοιπές αγορές.ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ                ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ                RSS