inr.gr


Ελληνική Βιομηχανία

ΕΒΙΚΕΝ: Παραμένει υψηλό το ενεργειακό κόστος της βιομηχανίαςΣοβαρό πρόβλημα παραμένει το ενεργειακό κόστος για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες της χώρας, καθώς το τιμολόγιο ρεύματος που πληρώνουν συνεχίζει να είναι από τα ακριβότερα στην Ευρώπη, ιδιαίτερα όταν το συγκρίνει κανείς με τους ισχυρότερους, άμεσους ανταγωνιστές τους.

Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από μελέτη που πραγματοποίησε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες συμβούλων στρατηγικής στον κόσμο, η Roland Berger, για λογαριασμό της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ). Η σχετική μελέτη παρουσιάστηκε στις 10 Νοεμβρίου 2014.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των πραγματικών τιμών που ισχύουν σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία, η Ελλάδα εμφανίζει την υψηλότερη τιμή όσον αφορά τις μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες, δηλαδή τις χαλυβουργίες, τις τσιμεντοβιομηχανίες, τις αλουμινοβιομηχανίες, τις κεραμουργίες και άλλες ενεργοβόρες μεταποιητικές επιχειρήσεις.

Η μελέτη δεν περιορίστηκε στα επίσημα στοιχεία της Eurostat, τα οποία, όπως επισημάνθηκε από την ΕΒΙΚΕΝ στο πλαίσιο της παρουσίασης, δεν περιλαμβάνουν εκπτώσεις καθώς και άλλες δυνατότητες μείωσης του τελικού τιμολογίου που παρέχονται στη βαρειά βιομηχανία. Σύμφωνα με τη μελέτη της Roland Berger, η τελική τιμή της μεγαβατώρας στη Γερμανία, λαμβανομένων υπόψη και των επίσημων εκπτώσεων, των διμερών συμβάσεων και των συμβάσεων διακοψιμότητας, είναι 48 ευρώ, στην Ιταλία 52, στην Ισπανία 48 και στην Ελλάδα 62 ευρώ. Ακόμη κι αν συγκριθεί η χαμηλότερη τιμή που προσφέρεται σήμερα σε μόλις τρεις βιομηχανίες στην Ελλάδα που λειτουργούν νύχτα, δηλαδή η τιμή των 45 ευρώ, οι αντίστοιχες μειώσεις για ευέλικτη λειτουργία που ισχύουν στη Γερμανία και στην Ιταλία οδηγούν σε τιμολόγια 38 και 35 ευρώ η μεγαβατώρα, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα πέντε μέτρα τα οποία μπορούν να βοηθήσουν να αμβλυνθεί η διαφορά είναι, πρώτον να συνεχιστούν και κατά τα επόμενα χρόνια οι εκπτώσεις που έχει δώσει η ΔΕΗ για το 2014, δεύτερον να εφαρμοστούν οι συμβάσεις διακοψιμότητας, τρίτον να προσαρμοστούν προς τα κάτω οι συντελεστές του μη ενεργειακού κόστους (φόροι, τέλη), τέταρτον να επιτραπούν οι εικονικές εισαγωγές και πέμπτον να υπάρξει πραγματικό άνοιγμα της αγοράς με κατάργηση της υποχρεωτικής αγοράς.

Εάν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του υψηλού κόστους ενέργειας, αυτό θα δώσει σημαντική ώθηση στην ελληνική βιομηχανία και θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα στήριξης, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ, Κωνσταντίνος Κουκλέλης, ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο βιομηχανικός κλάδος στην Ελλάδα (μείωση εσωτερικής ζήτησης, ενεργειακό, χρηματοδότηση) και που έχουν οδηγήσει σε κλείσιμο μονάδων και περιορισμό της απασχόλησης. «Κάθε χώρα προστατεύει τη βιομηχανία της με νύχια και με δόντια, πρέπει να καταλήξουμε με κάθε τρόπο στα κόστη ηλεκτρικής ενέργειας που αποτυπώνονται στη μελέτη», ανέφερε.

Επίσης, τόνισε ότι η ΕΒΙΚΕΝ θα συνεχίσει να αγωνίζεται, όπως πράττει από την ίδρυσή της ώστε να αποκτήσει η βιομηχανία ανταγωνιστικό ενεργειακό κόστος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πριν από δύο χρόνια η κυβέρνηση αναγνώρισε τελικά ότι χωρίς φθηνή ενέργεια η βιομηχανία δεν μπορεί να επιβιώσει. Το αποτέλεσμα των προσπαθειών ήταν ότι επιτεύχθηκε μια μείωση 8-9% στην τιμή του φυσικού αερίου, αλλά η διαφορά του παραμένει στο 30%, σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές αγορές.

Στον τομέα του ηλεκτρισμού, καθυστέρησε η λήψη μέτρων, καθώς υπήρξαν καταγγελίες ότι το κόστος είναι δήθεν χαμηλότερο από το μέσο όρο της ΕΕ, με βάση τα στοιχεία της Eurostat.

Η ΕΒΙΚΕΝ παρουσίασε τιμολόγια και προσπάθησε να αποδείξει ότι τα στοιχεία της Eurostat δεν είναι ακριβή και δεν μπορούν να χρησιποποιηθούν για τη χάραξη βιομηχανικής πολιτικής. Ωστόσο, «κάποια κέντρα συνεχίζουν να μιλούν περί χαμηλού κόστους ενέργειας, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία της Eurostat», πρόσθεσε o πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ, καλώντας να γίνονται οι συγκρίσεις με τις αγορές της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, όπου και είναι εγκατεστημένοι οι ισχυρότεροι ανταγωνιστές των ελληνικών βιομηχανιών.

Από την πλευρά της Roland Berger ο Παύλος Κλωνάρης. υποστήριξε ότι η βιομηχανία αντιμετωπίζει πρόβλημα, ιδίως όταν το ενεργειακό κόστος αγγίζει το 20-40% του κόστους παραγωγής στις ενεργοβόρες βιομηχανίες. Η ανάλυση της αγοράς έδειξε τι είδους βοηθητικά μέτρα υπάρχουν στην κάθε χώρα. Για παράδειγμα, η Γερμανία έχει επίσημες εκπτώσεις στα τιμολόγια για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, οι οποίες δεν πληρώνουν τέλη ΑΠΕ και άλλα κόστη, τα οποία επωμίζονται οι αντίστοιχες ελληνικές βιομηχανίες.

Τόνισε, επίσης, ότι υπάρχουν τρόποι να μειωθεί το ενεργειακό κόστος μέσω των πέντε προαναφερθέντων μέτρων. Ανέφερε το παράδειγμα της Ιταλίας, με τη διακοψιμότητα, τις εικονικές εισαγωγές και τα διμερή συμβόλαια με την Terna, που μειώνουν την τιμή ρεύματος από τα 74,8 ευρώ σε 52 ευρώ.ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ                ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ                RSS