inr.gr


Ελληνική Βιομηχανία

Δείκτες ΡΜΙ - ΙΟΒΕ: Εξασθένηση της βιομηχανίας τον ΝοέμβριοΕξασθένηση των προσδοκιών και επιδείνωση των συνολικών λειτουργικών συνθηκών της ελληνικής βιομηχανίας τον περασμένο Νοέμβριο κατέγραψαν οι μηνιαίες έρευνες της Markit (δείκτης PMI) και του ΙΟΒΕ.

Στις 49,1 μονάδες ο δείκτης PMI τον Νοέμβριο

Τα επίπεδα παραγωγής στα ελληνικά εργοστάσια παρέμειναν αμετάβλητα τον Νοέμβριο, παρότι τα επίπεδα απασχόλησης μειώθηκαν περαιτέρω, καθώς οι νέες παραγγελίες περιορίστηκαν για τρίτο συνεχή μήνα.

Η μείωση, για πρώτη φορά σε διάστημα επτά μηνών, των νέων παραγγελιών εξαγωγών που έλαβαν οι κατασκευαστές, επηρέασε αρνητικά τον συνολικό όγκο των νέων εργασιών.

Σε άλλους επί μέρους τομείς, τα στοιχεία της έρευνας του Νοεμβρίου υπέδειξαν ότι οι τιμές των παραγωγών υποχώρησαν με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάστημα τριών μηνών, παρά την ελαφρά αύξηση του κόστους που καταγράφηκε στον τομέα.

Κλείνοντας στις 49,1 μονάδες, ο κύριος εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index – PMI) υπέδειξε επιδείνωση των συνολικών λειτουργικών συνθηκών του ελληνικού μεταποιητικού τομέα για τρίτο συνεχή μήνα, τον Νοέμβριο. Ωστόσο, με τιμή μεγαλύτερη από τις 48,8 μονάδες του Οκτωβρίου, ο δείκτης κατέγραψε το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο.

Ένας παράγοντας που έπαιξε ρόλο στην ανεπαίσθητη αύξηση του κύριου δείκτη, τον Νοέμβριο, ήταν η σταθεροποίηση της παραγωγής, τα επίπεδα της οποίας είχαν υποχωρήσει ελαφρώς κατά τους δύο προηγούμενους μήνες. Η συνεχής αύξηση της παραγωγής καταναλωτικών αγαθών συνέβαλε στην υποστήριξη των συνολικών επιπέδων παραγωγής του τομέα.

Παρότι η παραγωγή διατηρήθηκε σταθερή, τα επίπεδα νέων παραγγελιών που έλαβαν οι κατασκευαστές υποχώρησαν για τρίτο συνεχή μήνα. Ωστόσο, ο ρυθμός συρρίκνωσης ήταν ο ασθενέστερος που έχει καταγραφεί κατά την τρέχουσα περίοδο και ήταν μόλις οριακός. Η μείωση των νέων παραγγελιών εξαγωγών –η πρώτη σε διάστημα επτά μηνών– αποτέλεσε εν μέρει την αιτία της συρρίκνωσης του συνόλου των νέων εργασιών τον Νοέμβριο.

Με την έλλειψη των νέων εισερχόμενων εργασιών που θα αντικαθιστούσαν τα αποπερατωμένα έργα, τα στοιχεία του Νοεμβρίου υπέδειξαν περαιτέρω υποχώρηση των αδιεκπεραίωτων εργασιών στις μονάδες των Ελλήνων κατασκευαστών. Ο ρυθμός με τον οποίο μειώθηκαν οι ανεκτέλεστες εργασίες ήταν έντονος και ελαφρώς ταχύτερος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Οι κατασκευαστές πραγματοποίησαν περαιτέρω περικοπές στις θέσεις εργασίας, ως αποτέλεσμα του περιορισμένου φόρτου εργασίας, συνεχίζοντας με αυτόν τον τρόπο την τρέχουσα περίοδο μείωσης του προσωπικού, που ξεκίνησε τον Ιούνιο. Ωστόσο, ο ρυθμός μείωσης των θέσεων εργασίας ήταν μόλις οριακός, έχοντας εξασθενήσει για τρίτο συνεχή μήνα Τα επίπεδα αγορών μειώθηκαν επίσης τον Νοέμβριο κατ’ αναλογία με την εξασθένηση που παρατηρήθηκε στις νέες παραγγελίες, παρότι ο ρυθμός συρρίκνωσης μειώθηκε και ήταν, σε γενικές γραμμές, ήπιος. Εν τω μεταξύ, τα αποθέματα προμηθειών υποχώρησαν ραγδαία και με ταχύτερο ρυθμό από τον Οκτώβριο, αντίστοιχα με την τάση που παρατηρήθηκε στα αποθέματα ετοίμων προϊόντων.

Ως αποτέλεσμα της εξασθένησης της ζήτησης για πρώτες ύλες και ημικατεργασμένα προϊόντα, ο χρόνος που χρειάστηκαν οι προμηθευτές για την παράδοση των προμηθειών μειώθηκε και πάλι τον Νοέμβριο. Η βελτίωση της απόδοσης των προμηθευτών ήταν η τρίτη που καταγράφηκε σε ισάριθμούς μήνες και αποτέλεσε τη μεγαλύτερη συνεχόμενη περίοδο κατά την οποία σημειώνεται βελτίωση της απόδοσης των προμηθευτών, σε διάστημα περίπου πέντε ετών.

Σε άλλους επί μέρους τομείς, τα στοιχεία του Νοεμβρίου υπέδειξαν έντονη και επιταχυνόμενη μείωση των τιμών παραγωγών. Ο ρυθμός υποχώρησης ήταν ο ταχύτερος που έχει καταγραφεί σε διάστημα τριών μηνών, καθώς οι εταιρείες απέδωσαν, εν μέρει, τις μειωμένες χρεώσεις στις ανταγωνιστικές πιέσεις. Αντιθέτως, οι μέσες τιμές εισροών αυξήθηκαν για δεύτερο συνεχή μήνα, ως αποτέλεσμα του υψηλότερου κόστους των πρώτων υλών. Ο ρυθμός αύξησης ήταν ταχύτερος από τον Οκτώβριο, μολονότι παρέμεινε μέτριος σε γενικές γραμμές.

Ο Phil Smith, οικονομολόγος της Markit, η οποία καταρτίζει την έρευνα του ελληνικού Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών PMI, ανέφερε: «Σε γενικές γραμμές, τα στοιχεία της έρευνας υπέδειξαν ακόμη έναν δύσκολο μήνα για τους Έλληνες κατασκευαστές, δεδομένου ότι ο κύριος δείκτης PMI έκλεισε και πάλι κάτω από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50,0 μονάδων. Ωστόσο, τα επίπεδα παραγωγής δεν μειώθηκαν περαιτέρω μετά την υποχώρηση του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου, ενώ οι νέες παραγγελίες και η απασχόληση μειώθηκαν με βραδύτερο και οριακό ρυθμό. Η πιο ανησυχητική ίσως εξέλιξη είναι η μείωση των παραγγελιών εξαγωγών, τομέας ο οποίος είχε καταγράψει σχετική αντοχή τους τελευταίους μήνες. Επιπλέον, η εν λόγω υποχώρηση παρατηρήθηκε παρά τις σημαντικές εκπτώσεις που πραγματοποίησαν οι κατασκευαστές στις τιμές πώλησης».

Πηγή:www.capital.gr


ΙΟΒΕ: Εξασθένηση του δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών

Οριακή υποχώρηση προσδοκιών, λόγω μικρής επιδείνωσης των προβλέψεων για την παραγωγή, κατέγραψε τον Νοέμβριο το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), στη μηνιαία έρευνά του για την οικονομική συγκυρία.

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία διαμορφώθηκε οριακά χαμηλότερα τον Νοέμβριο, σε σχέση με τον Οκτώβριο, στις 96,9 (από 97,4) μονάδες, αισθητά υψηλότερα σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό του επίπεδο (84,6 μονάδες).

Από τις βασικές μεταβλητές του δείκτη, οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες επιδεινώνονται ελαφρά, με το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να διευρύνεται, εξελίξεις οι οποίες αντισταθμίζονται από την άνοδο στις εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση.

Σε ό,τι αφορά το επίπεδο παραγγελιών και τρέχουσας ζήτησης, ο σχετικός αρνητικός δείκτης αποκλιμακώνεται τον Νοέμβριο σε σχέση με τον Οκτώβριο, στις-13 (από -20) μονάδες, με το 24% (από 28%) των επιχειρήσεων να δηλώνει χαμηλές για την εποχή παραγγελίες και το11% (από 9%) να αναφέρει το αντίθετο.

Στις προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής τους προσεχείς 3-4 μήνες, ο σχετικός δείκτης κινείται πτωτικά, κατά 5 μονάδες, στις +15, με το 27% (από1/3) των επιχειρήσεων να προβλέπει ανάκαμψη της παραγωγής του το επόμενο τρίμηνο και το 13% εκ νέου μείωσή της.

Ανοδική είναι η τάση στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα έτοιμων προϊόντων, με το σχετικό ισοζύγιο να ενισχύει το θετικό του πρόσημο στις +6 (από +1) μονάδες. Το 17% των επιχειρήσεων συνεχίζει να αναφέρει υψηλά για την εποχή αποθέματα και το11% (από 15%), αντίθετα, δηλώνει χαμηλά αποθέματα.

Ως προς τους δείκτες που συνδέονται με την εξαγωγική δραστηριότητα των επιχειρήσεων, η κυρίαρχη τάση είναι η σταθερότητα ως προς τις τρέχουσες εκτιμήσεις για τις εξαγωγές το τελευταίο τρίμηνο (στις +16 μονάδες) και τις αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση εξωτερικού (-15 μονάδες ο δείκτης) και η υποχώρηση στις προβλέψεις για εξαγωγές τους προσεχείς μήνες (+10 από +22 μονάδες το ισοζύγιο).

Το ισοζύγιο στις προβλέψεις για τις πωλήσεις τους προσεχείς μήνες καταγράφει μικρή πτώση και διαμορφώνεται στις +11 (από +22) μονάδες, με το 18% (από 16%) των επιχειρήσεων να αναμένει μείωση πωλήσεων το επόμενο διάστημα και το 29% (από 35%) άνοδο. Αντίθετα με τις προβλέψεις, ανοδικά κινούνται οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις, με τον σχετικό δείκτη να φθάνει τις +17 (από +8) μονάδες.

Οι μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής υποχωρούν ελαφρά τον Νοέμβριο σε σχέση με τον Οκτώβριο, στους 4,5 (από 4,9) μήνες, ενώ σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα κινείται το ποσοστό χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού (69,1% από 66,6%).

Ο δείκτης προβλέψεων για την απασχόληση μεταβάλλεται θετικά, κινούμενος στη +1 μονάδα (από -5 μονάδες), με το 11% των επιχειρήσεων να προβλέπει πτώση της απασχόλησης εντός του προσεχούς τριμήνου και το 12% (από 7%), αντίθετα, άνοδο.

Στις προβλέψεις για τις μεταβολές των τιμών, ο σχετικός αρνητικός δείκτης διαμορφώνεται στις -9 (από -11) μονάδες, με το 85% (από 81%) των επιχειρήσεων να προβλέπει σταθερότητα τιμών το επόμενο τρίμηνο και το 3% άνοδό τους.

Σε επίπεδο βασικών τομέων, οι επιχειρηματικές προσδοκίες κινούνται πτωτικά στα κεφαλαιουχικά αγαθά, ενώ δεν μεταβάλλονται στους άλλους δύο τομείς.

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στα καταναλωτικά αγαθά δεν μεταβάλλεται τον Νοέμβριο σε σχέση με τον Οκτώβριο, παραμένοντας στις 101,1 μονάδες. Από τους βασικούς δείκτες, το αρνητικό ισοζύγιο παραγγελιών και εγχώριας ζήτησης κερδίζει έδαφος και ισοσκελίζεται (από -7 μονάδες), ενώ στην προβλεπόμενη παραγωγή, ο σχετικός δείκτης παραμένει στα ίδια επίπεδα (+18 μονάδες). Ο δείκτης των αποθεμάτων διαμορφώνεται στις +4 (από -2) μονάδες, ενώ από τα υπόλοιπα στοιχεία, το ισοζύγιο των προβλέψεων για τις προβλεπόμενες εξαγωγές χάνει 12 μονάδες, κινούμενο στις +8, με τις παραγγελίες και τη ζήτηση εξωτερικού να αποδυναμώνονται επίσης (-10 από -15 μονάδες το ισοζύγιο). Οι προβλέψεις για την απασχόληση υποχωρούν οριακά (+2 από +4 μονάδες ο δείκτης), με το 72% (από 4/5) των επιχειρήσεων να αναμένουν σταθερότητα και το 13% (από 9%) μείωση των θέσεων εργασίας. Τέλος, οι αρνητικές προβλέψεις για τις τιμές διατηρούνται στα ίδια σχεδόν επίπεδα (-10 από -8 μονάδες ο σχετικός δείκτης).

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στα κεφαλαιουχικά αγαθά μειώνεται τον Νοέμβριο κατά 3 μονάδες, φθάνοντας στις 97,2 μονάδες. Από τις κύριες μεταβλητές, η πτώση στο ισοζύγιο των προβλέψεων για την παραγωγή (+22 από +31 μονάδες) και η μικρή άνοδος του ισοζυγίου στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα (στις +5 από +3 μονάδες), ωθούν τον συνολικό δείκτη σε μείωση, αφού στις εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση καταγράφεται σταθερότητα (-21 μονάδες ο δείκτης).

Από τα υπόλοιπα στοιχεία δραστηριότητας, σημαντική βελτίωση παρουσιάζουν οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες εξαγωγές (+45 από +34 μονάδες το ισοζύγιο). Αντιθέτως, οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους επιδεινώνονται (+54 από +72 μονάδες ο δείκτης). Στην απασχόληση του κλάδου καταγράφεται σημαντική βελτίωση (+8 από -22 μονάδες το σχετικό ισοζύγιο), ενώ τέλος, ως προς τις τιμές, ο σχετικός δείκτης παραμένει στις -9 μονάδες, με το 85% (από 92%) των επιχειρήσεων να αναμένει σταθερότητα.

Στα ίδια επίπεδα παραμένει τον Νοέμβριο σε σύγκριση με τον Οκτώβριο ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στα ενδιάμεσα αγαθά, στις 92,3 (από 91,9) μονάδες. Το ισοζύγιο των προβλέψεων για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της παραγωγής χάνει 4 μονάδες, διαμορφούμενο στις +9 μονάδες, ενώ στα αποθέματα καταγράφεται άνοδος (στις +9 από τις +4 μονάδες το ισοζύγιο). Οι εξελίξεις αυτές αντισταθμίζονται από την εξομάλυνση κατά 10 μονάδες του αρνητικού ισοζυγίου των εκτιμήσεων για τις τρέχουσες παραγγελίες και τη ζήτηση (στις -23 μονάδες), ενώ στα υπόλοιπα στοιχεία δραστηριότητας, ελαφρώς πτωτική είναι η τάση στις εξαγωγικές μεταβλητές του τομέα, με την προσδοκώμενη απασχόληση του κλάδου να παραμένει στα ίδια επίπεδα (στις -4 μονάδες το ισοζύγιο). Στις τιμές, τέλος, ο σχετικός αρνητικός δείκτης αμβλύνεται κατά το ήμισυ, κινούμενος στις -7 μονάδες.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ                ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ                RSS