inr.gr


Ελληνική Βιομηχανία


Αύξηση της παραγωγής τροφίμων κατά 2,6% το 2014



Αύξηση κατά 2,6% παρουσίασε η εγχώρια παραγωγή τροφίμων το 2014, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ενώ προγενέστερα, προσωρινά στοιχεία τοποθετούσαν την αύξηση στα όρια του 1%.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, ο όγκος παραγωγής της ελληνικής βιομηχανίας τροφίμων το 2014 παρουσίασε ποσοστιαία μεταβολή +2,6% (-3,7% το 2013), σε επίπεδα που είναι χαμηλότερα από τα αντίστοιχα του έτους 2010 κατά 6,6%, καθώς ο σχετικός δείκτης ανήλθε στις 93,4 μονάδες, από περίπου 91 μονάδες το 2013 (100,0 μονάδες το έτος 2010).

Η εγχώρια παραγωγή τροφίμων, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, κινήθηκε ανοδικά τους επτά από τους δώδεκα μήνες του 2014, παρουσιάζοντας ανά μήνα τις ακόλουθες ποσοστιαίες μεταβολές: +1,2% τον Ιανουάριο (+2,4% τον ίδιο μήνα του 2013), +1,4% τον Φεβρουάριο (-4,1%), +0,3% τον Μάρτιο (-2,6%), -3,7% τον Απρίλιο (+2,1%), +2,7% τον Μάιο (-9,6%), -1,8% τον Ιούνιο (-2,0%), +2,5% τον Ιούλιο (-6,1%), -1,3% τον Αύγουστο (-10,0%), -4,4% τον Σεπτέμβριο (-5,6%), -0,2% τον Οκτώβριο (-2,8%), +3,6% τον Νοέμβριο (-4,1%) και +4,2% τον Δεκέμβριο (-0,4%).

Όπως προκύπτει από επεξεργασία σχετικών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2014 αυξήθηκε η παραγωγή:

- Μερίδων νωπού-διατηρημένου με απλή ψύξη κοτόπουλου, μη τεμαχισμένων, νωπών ή διατηρημένων με απλή ψύξη κοτόπουλων και ολόκληρων κοτόπουλων κατεψυγμένων (κωδικός 1012) κατά 13,2% (στις 128,9 μονάδες από περίπου 113,9 μονάδες).

- Επεξεργασμένων πατατών (κωδικός 1031) κατά 5% (στις 105,3 μονάδες από περίπου 100,3 μονάδες).

- Κατεψυγμένων λαχανικών, τοματικών προϊόντων, ελιών παρασκευασμένων ή διατηρημένων, κομπόστας και άλλων παρασκευασμάτων λαχανικών και φρούτων, σταφίδων, γλυκών κουταλιού, μαρμελάδων, ζελέδων, πολτών φρούτων ή νωπών καρπών, καρπών με κέλυφος και αράπικων φιστικιών παρασκευασμένων, μανιταριών και συναφών προϊόντων (κωδ. 1039) κατά 19,8% (στις 89,9 μονάδες από περίπου 75,1 μονάδες).

- Παρθένου ελαιολάδου, εξευγενισμένων ελαίων, φυτικών λιπών και λαδιών εξευγενισμένων (κωδ. 1041) κατά 3,2% (στις 87,1 μονάδες από περίπου 84,4 μονάδες).

- Μαργαρίνης και λοιπών βρώσιμων λιπών (κωδ. 1042) κατά 2,0% (στις 200,7 μονάδες από περίπου 167,2 μονάδες).

- Παγωτών και άλλων ειδών βρώσιμου πάγου (κωδ. 1052) κατά 9,2% (στις 86,4 μονάδες από περίπου 79,1 μονάδες).

- Ρυζιού πλήρους ή μερικής άλεσης και σε θραύσματα, αλεύρων από σιτάρι, πίτουρων, αλεύρων δημητριακών εκτός του σιταριού, χόνδρων και χονδράλευρων σιταριού, χόνδρων από χονδράλευρα σιταριού, πιτουράλευρων και λοιπών κατάλοιπων από την επεξεργασία σιτηρών και άλλων παρασκευασμένων τροφών που λαμβάνονται από τη διόγκωση ή τη φρύξη δημητριακών (κωδ. 1061) κατά 1,6% (στις 95 μονάδες από περίπου 93,6 μονάδες).

- Φρυγανιών, ψωμιού ψημένου και παρόμοιων ψημένων προϊόντων, μπισκότων κάθε είδους, γκοφρετών και λοιπών μη νωπών προϊόντων αρτοποιίας (κωδ. 1072) κατά 5,1% (στις 101,8 μονάδες από περίπου 96,8 μονάδες).

- Ζυμών αρτοποίησης, σκόνης για ζύμες, ζωμών και παρασκευασμάτων τους, αφεψημάτων, τσιπς, σαλιγκαριών, οσπρίων και άλλων ειδών τροφίμων μη υποκείμενων σε αυτοτελείς κατηγορίες (κωδ. 1089) κατά 0,4% (στις 81,6 μονάδες από περίπου 81,3 μονάδες).

- Παρασκευασμένων τροφών για ζώα εκτρεφόμενα σε αγροκτήματα (κωδ. 1091) κατά 2,8% (στις 112,6 μονάδες από περίπου 109,5 μονάδες).

Συγχρόνως, μειώθηκε κατά το 2014 η παραγωγή:

- Αλλαντικών και συναφών κρεατοσκευασμάτων (κωδ. 1013) κατά 2,1% (στις 82,4 μονάδες από περίπου 84,2 μονάδες).

- Επεξεργασμένων ψαριών, καρκινοειδών και μαλακίων (κωδικός 1020) κατά 13,9% (στις 82,7 μονάδες από περίπου 96 μονάδες).

- Χυμών φρούτων και λαχανικών (κωδ. 1032) κατά 4,4% (στις 72,8 μονάδες από περίπου 76,1 μονάδες).

- Επεξεργασμένου ρευστού γάλακτος, γάλακτος και κρέμας γάλακτος με περισσότερο από 6% λίπος και μη συμπυκνωμένων ή ζαχαρούχων, βουτύρου και άλλων γαλακτοκομικών για επάλειψη, τυροκομικών προϊόντων και γιαουρτιού (κωδ. 1051) κατά 0,5% (στις 91,8 μονάδες από περίπου 92,3 μονάδες).

- Μακαρονιών, ρυζομακάρονων και παρόμοιων αλευρωδών προϊόντων (κωδ. 1073) κατά 4,4% (στις 114,1 μονάδες από περίπου 119,4 μονάδες).

- Κακάο, σοκολάτας και σοκολατοειδών, μερέντας, κουφέτων και παρόμοιων ζαχαρωδών παρασκευασμάτων, τσίχλας, καραμελών από ψημένη ζάχαρη και λοιπών ζαχαρωδών (κωδ. 1082) κατά 4,2% (στις 87,85 μονάδες από περίπου 91,7 μονάδες).

- Καβουρντισμένου καφέ και παρασκευασμάτων από καφέ (κωδ. 1083) κατά 10,2% (στις 92,6 μονάδες από περίπου 103,1 μονάδες).

www.inr.gr, 6 Απριλίου 2015























ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ                ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ                RSS