inr.gr


Ελληνική Βιομηχανία

Οκτώ δεκαετίες συμπλήρωσε ο όμιλος ΕυθυμιάδηΤη συμπλήρωση 80 χρόνων συνεχούς παρουσίας και ανάπτυξής του στον αγροδιατροφικό τομέα γιορτάζει το 2015 ο επιχειρηματικός όμιλος Ευθυμιάδη, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.

Η στρατηγική και οι στόχοι των επιχειρήσεων του ομίλου REDESTOS – Efthymiadis Agrotechnology Group, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει η Κ. & Ν. ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ, επικεντρώνονται στη συνολική υποστήριξη του πρωτογενούς τομέα, ώστε να είναι σε θέση να παράγει ανταγωνιστικά προϊόντα υψηλής ποιότητας, που να ανταποκρίνονται στις πιο σύγχρονες προδιαγραφές ασφάλειας και υγιεινής της βιομηχανίας τροφίμων, αλλά και προς όφελος των τελικών καταναλωτών.

Για την υλοποίηση της πολιτικής αυτής, ο όμιλος έχει αναπτύξει σημαντική τεχνογνωσία, την οποία υλοποιεί στο πλαίσιο ολοκληρωμένων προγραμμάτων συμβολαιακής γεωργίας με επιλεγμένους παραγωγούς σε όλη την Ελλάδα, αρχής γενομένης από τον έλεγχο του γενετικού υλικού (σπόροι, φυτά), την παρακολούθηση των ενδεδειγμένων καλλιεργητικών μεθόδων, τον έλεγχο των ποιοτικών στοιχείων των τελικών προϊόντων και καταλήγοντας στην τυποποίηση και εμπορική διάθεση των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων στις ενδιαφερόμενες βιομηχανίες ή τη λιανική αγορά τροφίμων.

Για την επέτειο των 80 χρόνων του ο όμιλος έχει προγραμματίσει και θα υλοποιήσει σειρά δράσεων, που εκφράζουν την πίστη του στο μέλλον της ελληνικής γεωργίας, στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και καινοτομίας στα ελληνικά αγροδιατροφικά προϊόντα και στην κοινωνική ευθύνη που θέλει να υπηρετεί σε όλες τις φάσεις της επιχειρηματικής του δραστηριότητας.

Η έναρξη του εορτασμού των 80 χρόνων του έγινε με συνέντευξη Τύπου. Στο πλαίσιό του ενισχύεται η τηλεοπτική σειρά «Ιστορίες Γης» για την προβολή success stories σε διάφορους τομείς που έχουν σχέση με την ελληνική γη, με έμφαση σε παραδείγματα για να αξιοποιήσει κανείς τις ευκαιρίες που δίνει η ελληνική γη. Για την ενίσχυση της εκπαίδευσης και της νεανικής επιχειρηματικότητας ο όμιλος συνεργάζεται με τα σημαντικότερα ελληνικά γεωπονικά εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα για τον εντοπισμό και τη χρηματική επιβράβευση καινοτόμων, υλοποιήσιμων επιχειρηματικών σχεδίων στον τομέα της αγροτικής οικονομίας. Επίσης, ο όμιλος στον τομέα του πολιτισμού έχει αναλάβει την αποκλειστική χορηγική στήριξη του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης για τη δημιουργία ειδικής έκθεσης για τη Ραιδεστό της Ανατολικής Θράκης, με στόχο την ανάδειξη της λαογραφίας της και των γλυπτών μνημείων που έχουν διασωθεί.

Συγχρόνως, ο όμιλος προωθεί τη συνεργασία του με τοπικούς φορείς και οργανώσεις στις περιοχές όπου βρίσκονται οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις του, για από κοινού δράσεις κοινωνικής ευθύνης. Ακόμη, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την ανάδειξη του μοντέλου της συμβολαιακής γεωργίας.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις του θα ολοκληρωθούν με πανηγυρική συμμετοχή και closing event στην έκθεση Agrotica τον Φεβρουάριο του 2016.

Ιστορία του Ομίλου

Τα πρώτα βήματα του ομίλου, που είναι πλέον γνωστός ως REDESTOS – Efthymiadis Agrotechnology Group ή Ραιδεστός Συμμετοχών, χρονολογούνται το 1935 με την ίδρυση στη Θεσσαλονίκη της εταιρείας Κ+Α Ευθυμιάδη ΟΕ, αντικείμενο της οποίας ήταν η εμπορία εισαγόμενων γεωργικών εφοδίων, εργαλείων, σπόρων και καλλωπιστικών φυτών. Σταδιακά δημιουργήθηκε όμιλος με δραστηριότητες σε πανελλήνια κλίμακα, αλλά και σε άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.

Στη δεκαετία 1991-2000 ιδρύθηκαν καινοτομικές επιχειρήσεις και υλοποιήθηκε σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα ανάπτυξης των υποδομών και της οργάνωσης του ομίλου, εναρμονισμένο με τη σύγχρονη αντίληψη της ολοκληρωμένης διαχείρισης της γεωργικής παραγωγής, το οποίο ταυτόχρονα επιτρέπει να αντιμετωπιστούν με σιγουριά οι μεγάλες προκλήσεις που επιβάλλουν η παγκοσμιοποίηση και η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Τον Οκτώβριο του 2000 έγινε στρατηγικής σημασίας συνεργασία με την ιαπωνική πολυεθνική Mitsui & Co. Europe. Ακολούθησε πλήρης διαχωρισμός των αντικειμένων κάθε επιχείρησης και τον Ιανουάριο του 2004 ιδρύθηκε το νομικό πρόσωπο REDESTOS - Efthymiadis Agrotechnology Group. Η εταιρεία αυτή λειτουργεί σα μητρική εταιρεία συμμετοχών και υπηρεσιών (Holding) και ανέλαβε τον κεντρικό συντονισμό των στόχων, της στρατηγικής, καθώς και της έρευνας και ανάπτυξης των προϊόντων και υπηρεσιών που προσφέρουν όλες οι επιχειρήσεις του ομίλου.

Σε τέσσερις κλάδους

Ο όμιλος περιλαμβάνει δέκα επιχειρήσεις (6 στην Ελλάδα και 4 θυγατρικές στο εξωτερικό), οι οποίες ασχολούνται με την παραγωγή, την έρευνα και ανάπτυξη καθώς και την παροχή υπηρεσιών στην αγροτική οικονομία. Διαθέτει, επίσης, έξι διαφορετικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις επί ελληνικού εδάφους. Πραγματοποιεί συνολικό ετήσιο κύκλο εργασιών της τάξεως των 60 εκατ. ευρώ, με περίπου 400 άτομα εξειδικευμένο προσωπικό, αποτελώντας το μεγαλύτερο βιομηχανικό συγκρότημα της ευρύτερης περιοχής της Ελλάδας και των Βαλκανίων στον τομέα των γεωργικών εφοδίων και τεχνικών υπηρεσιών υποστήριξης της αγροδιατροφικής αλυσίδας.

Οι δραστηριότητες του ομίλου χωρίζονται σε τέσσερις διακριτούς κλάδους της αγροτικής οικονομίας: Στον κλάδο των γεωργικών εφοδίων, τον κλάδο του φυτικού πολλαπλασιαστικού υλικού, τον κλάδο των υπηρεσιών και τον κλάδο των τροφίμων.

Με ισχυρό εμπορικό δίκτυο, υπερσύγχρονες παραγωγικές μονάδες και παροχή υπηρεσιών υψηλής τεχνολογικής στάθμης, ο όμιλος Ευθυμιάδη υλοποιεί την απαίτηση της αγοράς για τη συνδυασμένη παροχή προϊόντων και υπηρεσιών που καλύπτουν την ανάγκη του αγρότη να παράγει και να πουλά τα προϊόντα του σύμφωνα με τις προδιαγραφές που απαιτούν η βιομηχανία τροφίμων, τα σουπερμάρκετ και ο τελικός καταναλωτής.

Στον κλάδο των γεωργικών εφοδίων, κυρίαρχη θέση στην Ελλάδα κατέχει η Κ. & Ν. ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ. Είναι η βασική και μεγαλύτερη εταιρία του ομίλου Redestos. Εδρεύει στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου Θεσσαλονίκης και δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη, την παραγωγή και τη διανομή προϊόντων φυτοπροστασίας, καθώς και ειδικών λιπασμάτων. Λειτουργεί θυγατρικές στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Αλβανία και τη Σερβία, ενώ δραστηριοποιείται μέσω αντιπροσώπων στην Π.Γ.Δ.Μ. Από το 2010, η εταιρεία αντιπροσωπεύει και διακινεί επιλεγμένο πολλαπλασιαστικό υλικό διεθνών οίκων για μεγάλο αριθμό καλλιεργειών.

Στον κλάδο του φυτικού πολλαπλασιαστικού υλικού λειτουργούν οι εταιρείες BIOS AGROSYSTEMS και ΒΙΤΡΟ (VITRO) HELLAS.

Η πρώτη ασχολείται από το 1990 με την έρευνα και ανάπτυξη ελληνικών ποικιλιών βάμβακος, έχοντας δημιουργήσει πρωτογενές φυτικό γενετικό υλικό που είναι πλήρως προσαρμοσμένο στις εγχώριες κλιματολογικές συνθήκες. Επίσης, αναλαμβάνει την παραγωγή και αξιολόγηση, για λογαριασμό τρίτων, σπόρων σιτηρών, μηδικής και βαμβακιού, με σκοπό τη διάθεσή τους τόσο στην ελληνική αγορά όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Ασίας. Η υπερσύγχρονη παραγωγική μονάδα της BIOS στο Κουτσό Ξάνθης έχει συνάψει σημαντικές συμφωνίες σποροπαραγωγής και επεξεργασίας σπόρων με μεγάλες πολυεθνικές και ελληνικές εταιρείες.

Η δεύτερη δραστηριοποιείται από το 1986 στην παραγωγή, έρευνα και διάθεση φυτικού πολλαπλασιαστικού υλικού υψηλής ποιότητας. Αποτελεί πρωτοποριακή και ιδιαιτέρως υψηλής τεχνολογίας μονάδα παραγωγής φυτών με τη μέθοδο της ιστοκαλλιέργειας. Σημαντική είναι και η ερευνητική δραστηριότητα της εταιρείας, μέσω της οποίας έχει αναπτυχθεί την τελευταία 15ετία διαδικασία κλωνικής επιλογής ελληνικών ποικιλιών αμπέλου.

Στον κλάδο των υπηρεσιών ο όμιλος αναπτύσσει τις δραστηριότητές του μέσω της εταιρείας AGROLAB. Η εταιρεία αυτή αποτελεί τον μεγαλύτερο οργανισμό παροχής ολοκληρωμένων εργαστηριακών και συμβουλευτικών λύσεων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με συγκροτήματα εργαστηρίων στη Σίνδο Θεσσαλονίκης (2.500 τ.μ.) και το Μαρκόπουλο Αττικής (1.000 τ.μ.), με θυγατρική στη Βουλγαρία και με εμπορική παρουσία στις περισσότερες γειτονικές χώρες. Οι υπηρεσίες της καλύπτουν πρωτίστως τον αγροτικό τομέα, τη βιομηχανία τροφίμων και ζωοτροφών και τον κλάδο της προστασίας του περιβάλλοντος. Στις δραστηριότητές της περιλαμβάνεται, επίσης, η διεύθυνση υπηρεσιών γεωργικής έρευνας, η οποία είναι υπεύθυνη για τη διεξαγωγή σειράς μελετών, όπως μελέτες υπολειμματικότητας, αποτελεσματικότητας και ασφάλειας προϊόντων φυτοπροστασίας.

Στον κλάδο των τροφίμων ο όμιλος δραστηριοποιείται μέσω των εταιρειών HELLENIC FARMING και AGRITEX ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ.

Η πρώτη διακινεί αγροτικά προϊόντα υψηλής ποιότητας, όπως η πρώτη επώνυμη ελληνική τομάτα «Lucia» και η ελληνική πατάτα «Μυρτώ», δημιουργώντας νέα δεδομένα προώθησης και branding στην αγορά των φρέσκων φρούτων και λαχανικών. Η στρατηγική της αποσκοπεί στην ανάπτυξη του μοντέλου της συμβολαιακής γεωργίας για την παραγωγή πιστοποιημένων αγροτικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Αυτό επιτυγχάνεται παρεμβαίνοντας σε όλα τα στάδια, από την επιλογή της ποικιλίας μέχρι και την τελική συσκευασία, υλοποιώντας έτσι στην πράξη το όραμα του ομίλου Redestos για «επώνυμα ελληνικά αγροτικά προϊόντα από το χωράφι στο ράφι».

Η δεύτερη είναι ανεξάρτητη, αλλά μετοχικά ελεγχόμενη εταιρεία. Διαθέτει υπερσύγχρονη μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας, η οποία συνδυάζεται με τη λειτουργία υδροπονικής, υαλόφρακτης θερμοκηπιακής μονάδας 100.000 τ.μ. για την παραγωγή περίπου 5.000 τόνων κηπευτικών ετησίως.

Βασική επιδίωξη του ομίλου REDESTOS – Efthymiadis Agrotechnology Group είναι η συμβολή του στην ανάπτυξη, παραγωγή και εμπορία ελληνικών αγροτικών προϊόντων με υψηλή προστιθέμενη αξία, σε στενή σύνδεση με τις σύγχρονες ανάγκες του καταναλωτή στα θέματα υγιεινής και ασφάλειας, με όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις, μέσα από τη χρήση των πιο εξελιγμένων και περιβαλλοντολογικά φιλικών μεθόδων.

Αφαιρουμένων ενδοεταιρικών πράξεων, οι ενοποιημένες πωλήσεις της εταιρείας Ραιδεστός Συμμετοχών το 2013 είχαν ανέλθει σε 45,8 εκατ. ευρώ και είχαν αποδώσει κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) της τάξεως των πέντε εκατ. ευρώ. Οι πωλήσεις της βιομηχανικής εταιρείας Κ. & Ν. Ευθυμιάδης το ίδιο έτος είχαν ξεπεράσει τα 28,1 εκατ. ευρώ και είχαν αποδώσει κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) της τάξεως των 2,7 εκατ. ευρώ.

www.inr.gr, 19 Μαΐου 2015ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ                ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ                RSS