inr.gr


Ελληνική Βιομηχανία

Βελτιωμένη η λειτουργική αποδοτικότητα της ζυθοποιίας ΕΖΑ το 2014Με «όπλα» τέσσερις εγχωρίως παραγόμενες ελληνικές μπίρες, δικής της έμπνευσης, αλλά και διεθνώς γνωστά εισαγόμενα σήματα, η ΕΖΑ Πρότυπος Ελληνική Ζυθοποιία, αμιγώς ελληνική εταιρεία η οποία αναπτύσσει δικά της σήματα ζύθου και σχεδιάζει να επεκταθεί στην αγορά των αναψυκτικών, βελτίωσε τη λειτουργική της αποδοτικότητα το 2014.

Η μητρική εταιρεία το 2014 κατέγραψε πωλήσεις ύψους 13,6 εκατ. ευρώ, που είναι κατά 2,9% χαμηλότερες από εκείνες του έτους 2013, ενώ η συνολική εγχώρια παραγωγή ζύθου παρουσίασε μείωση της τάξεως του 4%.

Οι πωλήσεις της απέδωσαν αυξημένα κατά 6,1% μεικτά κέρδη και αυξημένα κατά 15,1% κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), ύψους 1,1 εκατ. ευρώ. Μολονότι το τελικό αποτέλεσμα της χρήσης ήταν αρνητικό (-0,4 προ φόρων και -0,3 εκατ. ευρώ μετά την πρόβλεψη για φόρους), τα προ αποσβέσεων και φόρων κέρδη της ήταν ύψους 0,5 εκατ. ευρώ. Τα αποτελέσματά της επιβαρύνθηκαν με υψηλά έξοδα προώθησης των πωλήσεων, με σκοπό τη διεύρυνση του μεριδίου της στην αγορά.

Συγχρόνως, σε ενοποιημένη βάση, από κοινού με τη θυγατρική της Crystal Beverages, η ΕΖΑ το 2014 κατέγραψε πωλήσεις ύψους 16,7 εκατ. ευρώ, οριακά μειωμένες (-0,2%). Τα κέρδη της προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), ύψους 0,9 εκατ. ευρώ, βελτιώθηκαν κατά 21,2%.

Η εταιρεία προσδοκά σημαντική βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της το επόμενο χρονικό διάστημα.

Το 2014 προχώρησε σε αναχρηματοδότηση υφιστάμενου βραχυπρόθεσμου δανεισμού 5,6 εκατ. ευρώ, με παράλληλη έκδοση κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου συνολικού ποσού 6,7 εκατ. ευρώ, διάρκειας οκτώ ετών, βελτιώνοντας σημαντικά το κεφάλαιο κίνησης.

Η επιχείρηση δημιουργήθηκε το 1989 ως ομώνυμη θυγατρική γερμανικού ομίλου, του οποίου η μπίρα κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το 1980, υπό καθεστώς παραχώρησης σήματος. Tο 1988 η γερμανική μητρική εταιρεία ανέλαβε η ίδια την ανάπτυξη του σήματός της στην Ελλάδα και έναν χρόνο αργότερα απέκτησε εργοστάσιο στην Αταλάντη Φθιώτιδας. Ακολούθησε η ανασυγκρότηση της ελληνικής εταιρείας και η μετονομασία της σε Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης (ΕΖΑ).

Το 1998 πραγματοποιήθηκε η υπό μορφή management buy-out εξαγορά των μετοχών που ανήκαν στη γερμανική εταιρεία (ολοκληρώθηκε το 2003), με αποτέλεσμα την πλήρη ελληνοποίηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της.

Με στόχο τη χρηματοδότηση της αναπτυξιακής της στρατηγικής, η ΕΖΑ προχώρησε το 2013 σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, με την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στο μετοχικό κεφάλαιο της επενδυτικής εταιρείας Damma Holdingd. Με την αύξηση κεφαλαίου, η επιχείρηση σηματοδότησε τη δέσμευσή της στην υλοποίηση φιλόδοξης, αλλά και ρεαλιστικής στρατηγικής ανάπτυξης, με βασικό όραμα τη συγκέντρωση ελληνικών brand names από τον ευρύτερο κλάδο του ζύθου, των αναψυκτικών και του εμφιαλωμένου νερού σε κοινό μετοχικό σχήμα, με στόχο τη διακριτή παρουσία του στην ελληνική αγορά και σε αγορές του εξωτερικού.

Η ΕΖΑ διαθέτει σύγχρονο εργοστάσιο ζύθου με υψηλό παραγωγικό δυναμικό και απασχολεί περισσότερους από 100 ειδικευμένους εργαζόμενους στην ομώνυμη πόλη της Φθιώτιδας. Η μονάδα της Αταλάντης βρίσκεται στο κέντρο της χώρας και λειτουργεί σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον, χρησιμοποιώντας για την παραγωγή μπίρας το εξαιρετικής ποιότητας και σύστασης αρτεσιανό νερό του Παρνασσού.

Παράγει προϊόντα ζύθου ανώτατης ποιότητας, χρησιμοποιώντας ως πρώτες ύλες επιλεγμένες ποικιλίες καλοκαιρινών εξάκλωνων κριθαριών τύπου Scarlet και Prestige και αρωματικό λυκίσκο Hallertau Βαυαρίας και Saaz Βοημίας.

Εφαρμόζει επιτυχώς, υιοθετώντας προηγμένη τεχνολογία, ολοκληρωμένο σύστημα κανόνων και ελέγχου διαδικασιών παραγωγής και περιβαλλοντικής φροντίδας, συμμορφούμενη με τα πρότυπα ELOT EN ISO 22000:2005 για την παρασκευή μπίρας.

Στο εργοστάσιό της παράγει τέσσερα εξαιρετικά προϊόντα: τη μπίρα ζ Hellenic Pilsener Beer, την Pils Hellas, τη Blue Island και τη Berlin premium lager. Παράλληλα, έχει αναπτύξει την εμπορία διεθνώς αναγνωρισμένων σημάτων, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται οι μπίρες Krombacher και Gulden Draak.

Με την πλούσια γκάμα των προϊόντων της, η εταιρεία, η οποία προβάλλει στην αγορά και με το εταιρικό σήμα εzα πρότυπος ελληνική ζυθοποιία, προσφέρει στους καταναλωτές ποικιλία από μπύρες ανώτατης ποιότητας και εδραιώνει ένα πλήρες στρατηγικό πλεονέκτημα ποικιλίας, ποιότητας και εξυπηρέτησης, αποσκοπώντας στην ικανοποίηση των αναγκών του σύγχρονου καταναλωτή.

Με βασικά στοιχεία διαφοροποίησής της, την ποιότητα των υλικών, τη διαδικασία παραγωγής και την περιεκτικότητά της σε αλκοόλ 5,2%, η ζ Hellenic Pilsener Beer αποτελεί την πρόταση της εταιρείας για μια σύγχρονη και ποιοτική ελληνική μπίρα στην κατηγορία των premium beers. Προβάλλοντας καλαίσθητα στοιχεία εμπνευσμένα από ελληνικές αξίες, συνδυάζει εξαιρετική ποιότητα και αρμονία γεύσης, προσφέροντας άριστο αποτέλεσμα για τον καταναλωτή που αναζητεί ελληνικές μπίρες υψηλής ποιότητας. Παράγεται από υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες και νερό από πηγή του Παρνασσού, με ζύμωση μακράς ωρίμανσης που δίνει στο προϊόν μεστή γεύση και πλούσιο σώμα. Ταιριάζει ιδανικά με φαγητό για κάθε στιγμή της παρέας, αλλά και σκέτη ως ένα ευχάριστο ποτό. Εύγευστη, ευκολόπιοτη, μεστή, με καστανόξανθο, λαμπερό χρώμα, σε κάνει να θες να την ξαναδοκιμάσεις. Διατίθεται σε μη επιστρεφόμενη φιάλη. Η περιεκτικότητά της σε αλκοόλ τη διαφοροποιεί από οποιοδήποτε άλλο προϊόν της κατηγορίας της

Η Blue island είναι μια νέα, παγωμένη ελληνική μπίρα για το κλασικό, καυτό ελληνικό καλοκαίρι. Προβάλλει ως η πρώτη μεσογειακή, καλοκαιρινή μπίρα η οποία παράγεται στην Ελλάδα. Με κεντρικό μήνυμα «Destination Fun», η Blue island υπόσχεται μοναδική εμπειρία γεύσης. Πρόκειται για υψηλής ποιότητας μπίρα σε μοντέρνα συσκευασία, φτιαγμένη από παραδοσιακή κριθαρένια βύνη, μαγιά και αρωματικό λυκίσκο, που προσφέρουν υψηλή ποιότητα γεύσης.

Η Pils Hellas είναι πρωτοποριακό προϊόν, που δημιουργήθηκε το 1996 από την EZA και αποτέλεσε την πρώτη ελληνική μπίρα που φτιάχτηκε λαμβάνοντας υπόψη τις κλιματολογικές συνθήκες της Ελλάδας και τις διατροφικές συνήθειες του Έλληνα καταναλωτή. Πρόκειται για ελληνική pilsner μπίρα, ταιριαστή με τον ελληνικό λαμπερό ήλιο και τη χαρά της ελληνικής παρέας. Παρασκευάζεται με τις πιο σύγχρονες τεχνικές ζυθοποίησης, από αγνά υλικά υψηλών προδιαγραφών (βύνη από κριθάρι, αρωματικό λυκίσκο, κρυστάλλινο νερό του Παρνασσού, που αναβλύζει από πηγή της Αταλάντης), με ζύμωση μακράς διάρκειας ώστε να ψήνεται ολοκληρωτικά, για τουλάχιστον 21 ημέρες πριν διατεθεί στην κατανάλωση. Η περιεκτικότητά της σε αλκοόλ είναι 4,5%, το χρώμα της ξανθό και έχει έντονο άρωμα λυκίσκου με ποιοτική επίγευση πικράδας

Η μπίρα Berlin είναι αποτέλεσμα πρωτότυπης συνταγής που διαμόρφωσε κορυφαία ομάδα ζυθοποιών με βάση τις γευστικές απαιτήσεις του Έλληνα καταναλωτή και τις μεσογειακές κλιματολογικές συνθήκες. Πρόκειται για μπίρα premium lager, την οποία ανέπτυξε η ΕΖΑ, μετά από σειρά δοκιμών, αξιοποιώντας «μυστικό» στέλεχος μαγιάς για τη μετουσίωση του γλεύκους από νερό, βύνη και λυκίσκο σε ζύθο εξαιρετικά υψηλής ποιότητας, με 5% αλκοόλ και χαρακτηριστικό άρωμα που αναδύει μοναδική αίσθηση πληρότητας, με ήπια, ελαφρώς φρουτώδη επίγευση και εκλεπτυσμένη πικράδα, καλά ισορροπημένη με τη γεύση της βύνης.

Η ΕΖΑ είναι πρωτοπόρος στη βαρελίσια μπίρα για μπιραρίες, εστιατόρια πολυτελείας και pub. Η εταιρεία έχει καταστεί ιδιαίτερα ανταγωνιστική στη συγκεκριμένη συσκευασία, επενδύοντας στον απαραίτητο ειδικό εξοπλισμό, τον οποίο παραχωρεί στα καταστήματα λιανικής με χρησιδάνειο. Συνεργάζεται επιτυχώς με περισσότερα από 2.500 τελικά σημεία πώλησης (ξενοδοχεία, εστιατόρια, cafe), παρέχοντας άψογο service και υψηλής εκτίμησης προϊόντα.

Στις 31.12.2014 η ΕΖΑ και η θυγατρική της απασχολούσαν 81 εργαζομένους έναντι 68 στις 31.12.2013 (+19,1%).

Δείτε τον ισολογισμό της εταιρείας στα Οικονομικά Στοιχεία του site.

www.inr.gr, 1 Ιουνίου 2015ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ                ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ                RSS